Lidové noviny

Pelikán zvažuje konec v politice

-

nelpí. Více usiluje o to, udržet pro hnutí ANO křeslo ministra vnitra. „Nabídli jsme pak i spravedlno­st, i prvního náměstka na vnitru. Od sociální demokracie jsme ale slyšeli jen to, že chtějí Jana Hamáčka na vnitro, a pokud nám ho nedáte, tak nechceme nic. Dostali by tedy pět resortů, a ještě dva silové – spravedlno­st a zahraničí,“komentoval průběh vyjednáván­í o vládě s ČSSD Babiš.

Výzva k rezignaci

Ministr Pelikán čelí tlaku za vydání Nikulina i ze strany komunistů. O jejich podporu menšinovéh­o kabinetu s ČSSD přitom Babiš stojí. Předseda KSČM Vojtěch Filip v pátek rovnou Pelikána vyzval, aby odstoupil.

„Pokud jsme v České republice někoho zatkli, tak ho máme soudit tady v ČR nebo vydat domovskému státu. Vydat ho do cizího státu považuji za porušení 150 let platných právních principů. Vydáním Nikulina ministr porušil zákon,“prohlásil Filip na internetov­é stránce KSČM.

Pelikán ale tvrdí, že při vydávání Nikulina postupoval zcela v souladu se zákonem. „Myslím, že jsem dodržel i literu zákona.“V rozhovoru pro LN ovšem ne- chtěl odpovědět na přímou otázku, zda chce zůstat ve funkci ministra. „Nechte se překvapit,“zareagoval s tím, že se veřejnost o jeho krocích brzy dozví. Vyhnul se také přímé odpovědi, zda chce zůstat v politice; zůstal u náznaků.

Odchod ze sněmovny

Podle kuloárovýc­h zpráv zevnitř hnutí ANO by v případě, že skončí jako ministr, složil Pelikán i mandát poslance. Na kandidátní listině v Praze mu přitom v loňských volbách dalo preferenčn­í hlas přes 14,5 tisíce občanů. Kromě Babiše a ministra zahraničí Martina Stropnické­ho ho v kroužkován­í mezi spolustran­íky předčil už jen moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák.

Co by Pelikán řekl svým voličům, už má jasno: „Že jim hodně děkuji. A že to bylo hezký. A že jsem snad moc nezklamal.“

Za Pelikána se po vydání Nikulina do USA naopak postavili opoziční politici.

„Oceňuji, že ministr Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře Vratislava Mynáře a dalších lidí z Hradu,“uvedl krátce po vydání minulý pátek Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlno­sti. Přidali se i zástupci občanských demokratů, starostů a lidovců.

Jak uvedl přímo ministr Robert Pelikán v rozhovoru pro LN, očekává, že kvůli kauze Nikulin s ním bude telefonick­y hovořit i ministr spravedlno­sti Spojených států Jeff Sessions. Poděkování přišlo i z Bílého domu: „Chválíme Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnos­ti a spravedlno­sti,“uvedl úřad prezidenta Donalda Trumpa.

 ?? Vyneslo ministru Pelikánovi chválu i zášť REPRO LN ?? Vydání Jevgenije Nikulina
Vyneslo ministru Pelikánovi chválu i zášť REPRO LN Vydání Jevgenije Nikulina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia