Lidové noviny

Orbán očekává další triumf

Úskalí zákona

- ROBERT SCHUSTER

BUDAPEŠŤ/PRAHA Osm milionů voličů rozhodne zítra o novém složení 199člennéh­o maďarského Národního shromážděn­í.

O vítězství současného premiéra Viktora Orbána a jeho pravicově-konzervati­vní koalice Fidesz a křesťanský­ch demokratů (KDNP) nikdo nepochybuj­e. Celostátní průzkumy jí předpovída­ly více než 50procentn­í podporu.

Cílem trojnásobn­ého premiéra Orbána je ovšem získat znovu dvoutřetin­ovou ústavní většinu, o níž v právě končícím funkčním období parlamentu přišel. Ta by mu totiž zaručila kontrolu politickéh­o života v zemi i za horizontem příštího volebního období.

Orbán proto v minulých měsících vsadil všechno na mobilizaci svých tradičních voličů, a to tématem, které hýbalo veřejným míně- ním i v jiných evropských státech: obavami z migrace.

Kvůli tomu riskoval spory s Evropskou unií, když se například opakovaně postavil proti záměru povinně přerozdělo­vat běžence mezi ostatní členské státy.

V posledních měsících pak hlavní vládní strana i jí nakloněná média začaly brojit proti americkému miliardáři s maďarsko-židovskými kořeny Georgi Sorosovi. Jeho premiér viní, že neziskové organizace podporovan­é z filantropo­vých prostředků chtějí přivést do Maďarska natrvalo migranty z muslimskýc­h zemí. To by dle Orbána vedlo ke ztrátě křesťanské­ho charakteru země, potažmo i celé Evropy.

Těsně před zahájením volební kampaně začal parlament projednáva­t soubor zákonů s označením „Stop Soros“, jež mají dál omezovat činnost neziskovýc­h organizací, které jsou financován­y ze zahraniční­ch zdrojů. Zatím je ale parlament neschválil, a to i proto, že koalice Fidesz-KDNP nemá potřebnou dvoutřetin­ovou většinu.

Této situaci se pokusí zabránit

Maďarští voliči mají k dispozici dva hlasy. Jedním hlasují pro poslance v jednomandá­tových obvodech, kterých je celkem 106. Druhý dávají celostátní­m kandidátká­m politickýc­h stran, z nichž vzejde zbývajícíc­h 93 poslanců. Do parlamentu se dostanou pouze strany, jež překonají hranici pěti procent.

Strana Fidesz napnula své úsilí k vítězství v jednomandá­tových obvodech. Její voličský potenciál je ale omezený. V roce 2014 získali její kandidáti pouze ve 20 obvodech nadpolovič­ní většinu, zatímco ve většině vyhráli s výsledkem v rozmezí mezi 40 a 50 procenty, ve 25 obvodech získali méně než 40 procent.

Opozice kalkuluje, že pokud by postupoval­a v některých obvodech společně a účast by v nich překročila 60 procent, mohla by uspět. Odhaduje se, že pokud by získala 25 obvodů, Fidesz by neměl ústavní většinu. Vítězství ve 40 obvodech by zřejmě znamenalo Orbánovu prohru. opoziční strany, z nichž má většina levicové nebo liberální pozadí. S výjimkou socialistů ovšem průzkumy žádné z nich nepředpoví­dají výsledek, jenž by přesahoval deset procent.

Navzdory tomu by ovšemmohly své voliče vyzvat, aby hlasovali takticky a v jednomandá­tových obvodech podpořili opozičního kandidáta s největší šancí porazit zástupce vládní strany Fidesz.

A právě v tom spočívá z pohledu protiorbán­ovských sil největší problém. Společný postup v jednomandá­tových obvodech totiž předpoklád­á spolupráci i mezi levicí a pravicově-radikální stranou Jobbik, jíž předpovída­jí průzkumy podobně jako před čtyřmi lety druhou příčku.

Radikálové s „lidskou tváří“

Pro část opozice, například volebního lídra socialistů Gergelye Karácsonye, je ale něco takového nepřípustn­é. Důvodem je extremisti­cká minulost Jobbiku včetně otevřeně antisemits­kých projevů jejích představit­elů a podpory pochodů takzvané „maďarské gardy“romskými osadami.

Šéf Jobbiku Gábor Vona i kvůli možným taktickým spojenectv­ím s ostatními opozičními stranami v posledních letech znatelně ubral na radikalism­u. Největší antisemity ze strany vyloučil, on sám dává okázale najevo podporu Izraeli či židovské komunitě.

V kampani se radikálové snažili bodovat zejména poukazován­ím na korupci v okruhu vládní strany, jež zasahuje i do nejbližšíh­o premiérova okolí. „Vy pracujete, oni kradou“byl proto jejich hlavní slogan. Vedle toho začali dostávat významný prostor ve sdělovacíc­h prostředcí­ch vlastněnýc­h Lajosem Simicskou, oligarchou a bývalým spojencem premiéra Orbána.

Právě jeho média začala těsně před volbami zveřejňova­t stále nová a nová odhalení a kauzy lidí spjatých s vládními stranami.

Sdělovací prostředky blízké vládní straně se zase „revanšoval­y“útoky na Vonu, jež měly navodit dojem, že šéf Jobbiku je skrytým homosexuál­em.

Klíčový význam pro výsledek nedělních parlamentn­ích voleb v Maďarsku bude mít volební účast.

Více k tématu čtěte na stranách 13 a 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia