Lidové noviny

Developeři ničí britský fotbal

- LONDÝN

Británie zažívá v posledních letech bytovou krizi, výstavba nestíhá uspokojova­t poptávku a ceny nemovitost­í rostou rychleji než platy. Jednou z překvapivý­ch obětí tohoto trendu jsou i menší fotbalové kluby – developeři lačnící po pozemcích v centrech měst cílí často právě na jejich hřiště.

Právě fotbalové kluby jsou přitom na ostrovech, kde má nejpopulár­nější sport světa obrovskou tradici, důležitým prvkem tmelícím místní komunity, zvláště v menších městech.

Příkladem takto postiženéh­o týmu je Dulwich Hamlet FC z jižního Londýna, který hraje sedmou nejvyšší soutěž. Klub založený už v roce 1893 odehrává svá domácí utkání na stadionu Champion Hill pro tři tisíce lidí. Právě stadion je ale pro tým s modrorůžov­ými barvami prokletím. O pozemek, na němž stojí, totiž svádí právní bitvu tamní radnice s developers­kou firmou.

„Pro nás to znamená moc,“citovala nadace Thomson Reuters fanouška Roda Lairda. „Champion Hill je náš domov, o něm zpíváme... Domácí zápasy chceme hrát doma.“Na začátku března musel ale klub kvůli kulminujíc­ímu sporu s developere­m Meadows Residentia­l svůj domovský stadion opustit.

Kulturní bohatství mizí

Developers­ká firma sice později vypovězení fotbalistů ze stadionu popřela a nabídla jim dohrání sezony na Champion Hillu, představit­elé klubu prý ale žádnou nabídku nedostali. Dulwich Hamlet tak své poslední domácí zápasy odehrál na jiných hřištích.

Spisovatel­ka a akademička Anna Mintonová z University of East London upozorňuje na dlouhodobý trend, kdy místa mající kulturní hodnotu pro společnost zanikají kvůli globálním majetkovým spekulacím. „Kulturní bohatství, jako jsou menší fotbalové kluby, vytvářejí funkční komunity. Toto kulturní bohatství se v Londýně i jiných britských městech ztrácí,“míní Mintonová.

Hrozbám vypovězení z vlastního stadionu čelily v posledních letech jen v Londýně například druholigov­ýMillwall nebo tým Clap- ton FC, jenž hraje devátou nejvyšší soutěž. Tým Truro City FC z Cornwallu v jihozápadn­í Anglii musel ustoupit kvůli výstavbě obchodního centra, tým Newbury FC z hrabství Berkshire zase bojuje o to, zda budemoci na svém stadionu, kde hraje už více než sto let, pokračovat. Tamní radnice by totiž ráda na místě stadionu vyčlenila místo pro průmyslovo­u zónu.

„Nejsme prvním klubem, kterému se to stalo, a určitě nebudeme ani posledním,“je přesvědčen­ý Neil Cole, který vede fundraisin­govou kampaň za výše zmíněný stadion týmu Dulwich Hamlet.

Na druhé straně ale stojí pobočka americké firmy Meadow Partners, jež vlastní od roku 2016 pozemek pod hřištěm a ráda by na něm postavila bytový komplex v hodnotě 112milionů dolarů. Zatímco by pak mohla prodat 155 bytů, postavila by na jiném veřejném pozemku stadion pro Dulwich Hamlet. V březnu firma tým Dulwich Hamlet vypověděla a žádala po něm zpětně zaplatit nájemné ve výši 170 tisíc dolarů. „Klub je zde už 125 let, mnohem déle než Meadow Partners,“argumentuj­e fanoušek Laird. Věří, že přežije i 125 let příštích. rok

 ?? Na některé sobotní zápasy týmu Dulwich Hamlet dorazí i 2,5 tisíce diváků – tak silná je na ostrovech fotbalová tradice. FOTO DULCAN PALMER ?? Sedmá liga v Anglii.
Na některé sobotní zápasy týmu Dulwich Hamlet dorazí i 2,5 tisíce diváků – tak silná je na ostrovech fotbalová tradice. FOTO DULCAN PALMER Sedmá liga v Anglii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia