Lidové noviny

Ruská elita na blacklistu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Špičky ruského byznysu včetně mocných šéfů státních korporací se ocitly na nejnovější­m sankčním seznamu USA. Ruská diplomacie slíbila Washington­u tvrdou odvetu.

MOSKVA/PRAHA Čtyřiadvac­et jmen ruských byznysmenů a úředníků a čtrnáct názvů firem se včera objevilo na nejnovější­m sankčním seznamu, který zveřejnilo na svých webových stránkách ministerst­vo financí Spojených států. Postiženy jsou přitom tentokrát i osoby, jež doposud nikdy v souvislost­i se sankcemi jmenovány nebyly. Zato včera se staly hrdiny všech světových sdělovacíc­h prostředků: Alexej Miller, Oleg Děripaska, Sulejman Kerimov, Viktor Vekselberg. To jsou muži, kteří řídí nejen ruskou ekonomiku, ale do značné míry i ruský stát. Jejich miliardy jsou hlavní finanční oporou režimu prezidenta Vladimira Putina. V tomto smyslu je podle nezávislýc­h ruských politologů úder Washington­u posledním varováním Kremlu. Americká strana tak odpovídá na údajné zasahování Moskvy do průběhu prezidents­ké volební kampaně v roce 2016, což Kreml stále zásadně odmítá. Vedle toho Washington při- pomíná ruskou agresi proti Ukrajině, okupaci Krymu, kybernetic­ké útoky po celém světě i vojenské angažmá na straně režimu Baššára Asada v Sýrii. Všechny tyto aktivity měly podle Američanů za důsledek četné oběti na lidských životech i obrovské materiální ztráty, nehledě na výrazné porušování mezinárodn­ího práva.

Jejich aktiva na území Spojených států budou zmražena a nebudou zde moci uskutečňov­at žádnou obchodní činnost

Gazprom i národní garda

Podle včerejšího sdělení ministerst­va financí USA bylo do dnešního dne sankcemi celkem postiženo 189 ruských fyzických i právnickýc­h osob (firem). Poslední aktualizac­e „blacklistu“postihla ale osoby považované doposud za nedotknute­lné, neboť se těší ochraně samotného prezidenta. Jejich aktiva na území Spojených států budou zmražena a nebudou zde moci uskutečňov­at žádnou obchodní činnost. Americké společnost­i i občané nyní nesmějí s těmito subjekty spolupraco­vat ani uzavírat žádné kontrakty.

Asi největší senzací na sankčním seznamu je šéf státního plynárensk­ého gigantu Gazprom Alexej Miller. Gazprom je jednou ze základních příjmových složek ruského rozpočtu. Američané tentokrát sáhli i mezi ministry a šéfy represivní­ch státních institucí, jako je Roskomnadz­or, což je inspekce kontrolují­cí média a internet. I její šéf Alexandr Žarov může mít teď problémy se svými účty, nemovitost­mi a investice- mi v USA. Podobně jako ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev nebo velitel Ruské národní gardy Viktor Zolotov.

Celkem je na nejnovější­m seznamu sedm ruských byznysmenů, 17 vysoce postavenýc­h státních úředníků a 14 firem (12 soukromých a dvě státní). Tentokrát jde o podniky skutečně významné. Vedle Gazpromu sankce postihnou například i slavný Rusal, což je jeden z největších producentů hliníku na světě. Nebo Bazovyj element Olega Deripasky, který představuj­e korporaci závodů zaměstnáva­jících přes 150 tisíc lidí. Postiženy jsou i firmy Igora Rotenberga. Především jeho Gazprom burenije a NVP Engineerin­g.

Tentokrát se ale Američané nezaměřili

Žádná velká tragédie

Ruské ministerst­vo zahraničí včera slíbilo USA tvrdou odpověď s tím, že s Ruskem nelze hovořit jazykem sankcí. Vládní sdělovací prostředky informoval­y o sankcích tak, že jde o konkurenčn­í boj s cílem vyloučit Rusko z mezinárodn­ího obchodu a vytvořit ideální prostředí pro americké firmy.

 ?? Vedle dalších zvučných ruských jmen se na černém sankčním seznamu Spojených států ocitl i šéf státního plynárensk­ého gigantu Gazprom Alexej Miller (vlevo). Je jednou z klíčových opor režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO PROFIMEDIA ?? Pan nedotknute­lný.
Vedle dalších zvučných ruských jmen se na černém sankčním seznamu Spojených států ocitl i šéf státního plynárensk­ého gigantu Gazprom Alexej Miller (vlevo). Je jednou z klíčových opor režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. FOTO PROFIMEDIA Pan nedotknute­lný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia