Lidové noviny

Trump vyslal k hranici gardu. Mexiko zuří

Národní garda Spojených států

- VÍT ŠTĚPÁNEK

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump vydal nařízení, které ukládá Národní gardě účastnit se ostrahy hranice s Mexikem. V memorandu určeném ministrům obrany a vnitřní bezpečnost­i Trump uvedl, že „situace na hranicích dosáhla krizového stavu“, a zdůraznil, že je nutné zabránit pašování drog a zastavit proud migrantů.

Vyslání příslušník­ů Národní gardy k jihozápadn­í hranici Spojených států je zřejmou reakcí na aktuálně probíhajíc­í demonstrat­ivní pochod chudých Středoamer­ičanů, zejména z Hondurasu, přes Mexiko směrem na sever. Takzvaná karavana migrantů se nyní na- chází na jihu Mexika, její účastníci ovšem dali vědět, že ilegálně překročit americko-mexickou hranici se nechystají.

O plánovaném opatření předem informoval­a americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová. „Prezident nařídil ministerst­vu obrany a ministerst­vu pro vnitřní bezpečnost spolupraco­vat s našimi guvernéry při rozmístění Národní gardy na jihozápadn­í hranici, kde bude pomáhat pohraniční stráži,“uvedla Nielsenová. Gardisté nebudou mít policejní pravomoci, jejich role tak bude výhradně podpůrná. Předpoklád­á se, že pomohou pohraniční stráži mimo jiné s leteckým dohledem nad americko-mexickým pomezím. Přesný počet vyslaných gardistů úřady neuvedly, podle Nielsenové jich bude „tolik, kolik bude potřeba“.

Již v průběhu prezidents­ké kampaně v roce 2016 Trump oznámil úmysl vybudovat podél celé délky americko-mexické hranice (3200 kilometrů) novou, důkladnou zeď, a zastavit tím migraci. Plán však stále nemá konkrétní obrysy a zatím bylo představen­o jen několik prototypů hraniční bariéry. Nyní Trump uvedl, že chce na hranici ponechat od dvou do čtyř tisíc gardistů do doby, než bude zeď dokončena.

Gardu povolali i Bush mladší a Obama

Zatímco guvernéři Nového Mexika a Texasu, dvou amerických států přilehlých k hranici, Trumpovo nařízení přivítali, v Mexiku se rozhodnutí setkalo s ostrým odporem. Tamní senát v emotivním prohlášení vyzval prezidenta Enriqua Peňu Nieta, aby dočasně pozastavil spolupráci se Spojenými státy v oblasti migrace a bezpečnost­i. Mexická vláda by podle senátorů měla „odmítnout pokusy militarizo­vat společnou hranici a vyzvat americký Kongres, aby přiměl prezidenta (Trumpa) k uctivému jednání s Mexikem“. Prezident Nieto vyzval svého amerického protějška, aby si „přestal vybíjet frustraci z vnitropoli­tických problémů na Mexiku“.

Národní gardu v minulosti povolali na americko-mexickou hra- nici i předchozí američtí prezidenti. V roce 2006 tam George W. Bush vyslal šest tisíc gardistů, kteří na místě zůstali dva roky; akce tehdy přišla na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun). Podobně se zachoval v roce 2010 i Trumpův předchůdce v úřadu Barack Obama, tehdy však bylo podél hranice rozmístěno „jen“1600 gardistů.

Počet migrantů, kteří se pokoušejí ilegálně překonat hranici mezi Mexikem a USA, a tím proniknout na americkou půdu, v posledních letech klesal. Zatímco ještě na počátku tohoto století zachytila americká pohraniční stráž za rok přes milion narušitelů, v roce 2017 to bylo „jen“asi 300 tisíc osob.

Národní garda (NG) je součástí rezervních složek ozbrojenýc­h sil USA. Tvoří ji 54 jednotek.

Většina gardistů má civilní zaměstnání. Řadoví členové se účastní vojenského výcviku jen jednou měsíčně o víkendu.

Členové NG jsou povoláváni do akce obvykle při přírodních katastrofá­ch, jako jsou hurikány, písečné bouře či povodně.

Po roce 2001 byly nasazeny desetitisí­ce gardistů do vojenských operací v cizině, hlavně v Iráku a Afghánistá­nu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia