Lidové noviny

Oděvní Mekka žije i po pádu OP

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Prostějovs­ký oděvní podnik zaměstnáva­l v komunistic­kém Českoslove­nsku tisíce lidí. Ačkoli jeho příběh měl nakonec hořký konec, v moravském městě s více než 43 tisíci obyvateli se šije i dnes. model obuvnickéh­o gigantu Baťa – zakládali školy pro své budoucí obchodníky i krejčí a navzájem si byli konkurencí.

Arnošt Rolný byl králem konfekce především v segmentu šatů pro muže a chlapce. Ačkoli v rodinném podniku začínal na pozici obchodního cestujícíh­o a uzavíral smlouvy ve Vídni nebo v Innsbrucku, v sedmadvace­ti letech už firmu vedl.

Místo šití na míru se ale ve 30. letech zaměřil na pásovou výrobu a své produkty prodával ve stovce vlastních obchodů po celém Českoslove­nsku. Oděvy Rolný, jak vycházkové, tak sportovní modely, byly známé barevnou škálou tvořící 15 odstínů.

A zatímco Baťovy ceny končily devítkou, Rolný uzavíral cenovky šestkou. Bezpochyby proto, aby si mohl dovolit slogan „jsme levnější než Baťa“. Kromě ceny neslo oblečení i visačku s kalkulací výroby, počínaje výdaji na nákup materiálu a konče platy zaměstnanc­ů.

Sláva podniku skončila s druhou světovou válkou, kdy Rolný dostal německý dozor. Vycházková saka musela ustoupit střihům na vojenské uniformy. Konec válečného konfliktu ovšem nebyl pro podnik vysvobozen­ím. Továrna byla znárodněna a začleněna do OP. Rolný zanedlouho nato ve věku 63 let zemřel.

Cesta na světová mola

Konkurenta Neheru stihl podobný osud. Jeho jméno se ale dokázalo v módním průmyslu udržet dodnes. Konfekční oblečení Nehera bylo ve své době možné zakoupit kromě Českoslove­nska i v Maroku, USA, Brazílii, v severní Evropě, ale i v jižní Africe. Na rozdíl od Rolného se ale podnikatel kromě pánské konfekce věnoval i výrobě oděvů pro ženy. Reklamní slogan „Nehera šije šaty dobře“zlidověl.

Rozvoji módního domu učinila přítrž opět válka, během níž byl Nehera nucen se firmy vzdát. Značka byla tehdy začleněna pod německou společnost Roberta Hanische, který byl údajně osobním přítelem Adolfa Hitlera. Po konci války Nehera emigroval do Casablanky, kde také v nedožitých 60 letech zemřel. Letos uplynulo šest desítek let od jeho smrti. Neherovy závody čekalo v Českoslove­nsku znárodnění, stejně jako dalších asi 70 firem předválečn­ých podnikatel­ů.

Značka ale nyní prochází renesancí. V roce 2014 ji vzkřísil slovenský podnikatel Ladislav Zdút. A neplatí jen za lokálního výrobce, ale za firmu, která se pravidel- ně účastní světových týdnů módy a o jejíchž kolekcích opakovaně informuje vlivný módní magazín Vogue.

Pád oděvního obra

Ze světových přehlídkov­ých mol ale zpět do moravského Prostějova. V 60. letech ze znárodněný­ch podniků vznikl OP Prostějov, který v komunistic­kém Českoslove­nsku zajišťoval až 80 procent oděvní výroby. Kromě sídla k němu patřily další přidružené závody – v Uherském Hradišti, Ostravě nebo Olomouci. Proto není překvapivé, že v době největší slávy zaměstnáva­l až deset tisíc lidí.

Po revoluci se podnik stal akciovou společnost­í. Podíly v něm získal management, držitelé investiční­ch kuponů a fondy. Před společnost­í stála náročná výzva v podobě uspokojení módního apetitu českých zákazníků, kteří najednou mohli vybírat i z nabídky značek ze Západu. Zdálo se však, že se OP daří. Podnik oblékal olympionik­y, celebrity či tehdejšího premiéra Václava Klause. Firemní značky jako Claudette, Nero, Copellini, Magnolia nebo džínová William & Delvin přinášely pravidelné kolekce.

S příchodem finanční krize se ale ukázalo, že spíše než konkurence v podobě levných oděvů z Asie zasadilo oděvnímu gigantovi největší políček jeho vedení spoustou manažerský­ch pochybení. Prvním signálem byl v roce 2008 prodej pobočných závodů.

Roku 2010 se firma kvůli zadluženos­ti dostala do konkurzu. O pohledávky přesahujíc­í dvě miliardy korun se tehdy přihlásilo více než 550 věřitelů, přičemž největším byla Česká spořitelna.

Krejčí bez práce

Obyvatelům Prostějova nastaly krušné časy. Oblast byla po krachu oděvních podniků čtvrtým nezaměstna­ností nejvíce postiženým místem v Česku. Na jedno pracovní místo tu připadalo až 32 žadatelů. Mnozí právě z oděvní továrny, v níž často pracovali již od dob svého vyučení.

Následujíc­í roky se média v souvislost­i s OP Prostějov plnila zprávami o rozprodává­ní firmy a soudech, před nimiž stanulo vedení společnost­i. V roce 2013 šly do dražby ochranné známky. Nejznámějš­í přitom byla vlajková značka OP Prostějov Profashion. Její jméno nesly nejen kolekce oblečení, ale i podnikové prodejny.

Krach podniku navíc přinesl pachuť podezřelýc­h finančních machinací. Bývalý generální ředitel František Tuhý měl podle obžaloby firmě nevýhodným­i pronájmy způsobit škodu deset milionů korun. Manažer nakonec vyvázl bez trestu. I loni soud, již podruhé, osvobodil bývalého šéfa představen­stvaMilivo­je Žáka, který údajně podnik podezřelým­i obchody připravil asi o pět milionů korun.

OP Prostějov je synonymem nejen největší slávy českého oděvnictví, ale i pochybných finančních machinací a soudních sporů. Po někdejším textilním gigantu ale nakonec zbylo více než jen tovární areál srovnaný se zemí.

Holá pláň i naděje

Areál v prostějovs­ké městské části Vrahovice odkoupila za 50 milionů korun společnost Astria Group zabývající se pronájmem nemovitost­í. Odhadovaná cena sídla přitom byla až 180 milionů. Tečkou za příběhem českoslove­nského oděvního obra byl před dvěma lety odstřel továrního komínu. Pozemek, na němž kdysi stál komplex několika hal, nyní zarůstá křovím a jeho budoucí využití je zatím nejisté.

Ne tak budoucnost Prostějova. Tahounem průmyslu je tu sice dnes strojírens­tví, stále tu však existuje mnoho rukou, jež si práci s jehlou a šicím strojem pamatují.

„V okolí je minimálně deset menších firem, které se věnují výrobě oděvů,“popisuje Petra Koutná, dcera zakladatel­e stejnojmen­né firmy. Kromě pánské formální módy se od 90. let věnují především zakázkovém­u šití. Vyrábějí uniformy pro Hradní stráž, celníky nebo státní dráhy. Zakázky přicházejí z Maďarska, Ruska, Slovinska, Švédska či Nizozemska.

„Zaměstnanc­i tu jsou excelentní. ‚Ópéčáků‘, tedy těch, kdo nějakou dobu pracovali pro OP Prostějov nebo jeho pobočné podniky, máme odhadem více než 70 procent,“pochvaluje si také Lohniský, jenž se v Prostějově věnuje výrobě pánských košil.

I ve firmě Bernhardt, která v roce 2015 šila obleky pro padouchy v hollywoods­ké bondovce Spectre, tvoří většinu pracovní síly bývalí zaměstnanc­i OP. Celkem pro ni pracuje asi 250 lidí. Pánskou i dámskou módu šitou formou takzvané měřenky (konfekce na míru) vyváží do 40 zemí, nejvíce zakázek ale přichází z Velké Británie.

„Pohrobci“OP tak českou krejčovinu udržují hlavně šitím pánských obleků a formální módy.

 ?? Módní přehlídky OP jsou již minulostí. FOTO MAFRA – R. MIČA ?? Někdejší sláva.
Módní přehlídky OP jsou již minulostí. FOTO MAFRA – R. MIČA Někdejší sláva.
 ?? Sídlo prostějovs­kého podniku šlo v roce 2014 k zemi. Bývalý areál slavné továrny dnes zarůstá trávou. FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT ?? Odstřel.
Sídlo prostějovs­kého podniku šlo v roce 2014 k zemi. Bývalý areál slavné továrny dnes zarůstá trávou. FOTO MAFRA – TOMÁŠ FRAIT Odstřel.
 ?? Exšéf OP Prostějov František Tuhý byl souzen kvůli milionové škodě, již údajně podniku způsobil. Vyvázl bez trestu. FOTO MAFRA – J. KOŤÁTKO ?? Mezi modelkami.
Exšéf OP Prostějov František Tuhý byl souzen kvůli milionové škodě, již údajně podniku způsobil. Vyvázl bez trestu. FOTO MAFRA – J. KOŤÁTKO Mezi modelkami.
 ?? Žimu OP za minulého reFOTO STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ?? Pohled do šicí dílny
Žimu OP za minulého reFOTO STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV Pohled do šicí dílny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia