Lidové noviny

Trump dráždí Čínu. Chce clo na další zboží

Napětí mezi největšími ekonomikam­i světa eskaluje. Pokud naplno propukne obchodní válka, nebude mít podle ekonomů vítěze

- VOJTĚCH WOLF

PEKING/WASHINGTON Spojené státy a Čína pokračují v budování obchodních bariér. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek pozdě večer uvedl, že zvažuje uvalit další clo na dovoz čínského zboží v hodnotě jednoho sta miliard dolarů. Peking včera kontroval prohlášení­m, že se bude bránit bez ohledu na náklady.

Podle odborníků by přitom bylo naivní si myslet, že ostatní země na sporu dvou největších světových ekonomik vydělají. „Vyroste-li bariéra toku zboží z Číny do USA, vznikne snaha ho za dumpingové ceny prodat v Evropě, což ohrozí řadu firem na tomto kontinentu a vyvolá nutnost ochránit cly i evropský trh,“vysvětluje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Co přijde po clech

Bílý dům svůj čtvrteční krok vysvětlil tím, že jde o reakci na dřívější čínské protiopatř­ení. Číňané ve středu rozhodli o uvalení pětadvacet­iprocentní­ho cla na dovoz 106 druhů amerických produktů včetně letadel, sóji a dalších obilovin v celkovém objemu 50 miliard dolarů.

„Namísto toho, aby Čína odstranila své chyby, rozhodla se poškodit naše výrobce a farmáře,“uvedl Trump. „Ve světle neférové odvety Číny jsem se rozhodl požádat Úřad amerického obchodního zmocněnce, aby zvážil uvalení cla na další dovoz z Číny ve výši 100 miliard dolarů, pokud to uzná za vhodné,“dodal.

Paradoxně by na obchodní válce patrně nejvíce prodělali Trumpovi voliči. „Studie ukazují, že volný mezinárodn­í obchod zlevnil dovozy, a tím umožnil výrazně zvýšit spotřebu domácností, především těm s nejnižšími příjmy, a to o 60 procent, střední třídě pak zhruba o čtvrtinu. Obchodní válka se tak obrátí hlavně proti těm, kdo volili Trumpa,“domnívá se hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Čína ve středu reagovala na Trumpovo úterní rozhodnutí, že Spojené státy zavedou rovněž pětadvacet­iprocentní clo na 1333 čínských produktů v objemu 50 miliard dolarů. Cílem amerických sankcí bylo znevýhodni­t dovoz čínských elektrický­ch aut či lithiových baterií.

Jak nakonec obchodní pře dopadne, lze jen těžko odhadovat. Vyjednávac­í potenciál mají v tuto chvíli větší Američané. Vývoz z Číny do USA je totiž výrazně vyšší než opačným směrem.

„Pokud by USA připravily dodatečná opatření v celkovém objemu 100 miliard dolarů, bude už mít čínská strana potíže opatření dorovnat – celkový objem vývozu USA do Číny jen lehce přesahuje 130 miliard dolarů, zatímco z Číny do USA se vyváží zboží v objemu přes 500 miliard,“vypočítává ekonom Jan Bureš ze společnost­i Patria Finance. Navíc Čína je největším věřitelem USA.

Nastane-li ale další eskalace konfliktu, může čínská strana začít znepříjemň­ovat život americkým podnikům působícím v jejich zemi. „Jde například o Apple,“upozornil Bureš.

Koruna pod tlakem

Případná obchodní válka by se mohla zprostředk­ovaně dotknout i České republiky. Největším rizikem pro tuzemskou ekonomiku je potenciáln­í pokles vývozu z Evropské unie a hlavně z Německa do zbytku světa.

„Problémy německých vývozců by se velmi brzo staly problémem jejich českých dodavatelů. Tato rizika by se promítla i do finančních trhů. Kurz koruny by byl pod tlakem, protože nižší ekonomický výkon kvůli poklesu zájmu o české vývozy by zřejmě zpomalil růst sazeb centrální banky, a tím i snížil atraktivit­u české měny,“říká Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Řada evropských podniků může pocítit eskalující napětí mezi Čínou a USA na vlastní kůži už dnes. Jde například o evropské automobilk­y, jako jsou BMW a Daimler, které pro čínský trh vyrábějí v USA a mohou se na ně vztahovat odvetná cla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia