Lidové noviny

Proud zdraží i ČEZ. O stovky

Polostátní firma zvýší sazby průměrně o čtyři procenta. Důvodem je, že sama kupuje elektřinu dráž

- MICHAL PAVEC

PRAHA Největší hráč na českém trhu s elektřinou oznámil očekávané resumé: Zdražíme. Polostátní obr ČEZ zvýší ceny v průměru o čtyři procenta, stane se tak od června. Většina jeho zákazníků zaplatí ročně o stovky korun více. Podobně se zachoval už dříve například konkurenčn­í E.ON.

Ohlášené zdražení se nedotkne těch, kdo si cenu zafixovali několikale­tými smlouvami. Takových zákazníků je u ČEZ zhruba 40 procent. Jde o největšího dodavatele energií v Česku, který rozvádí elektřinu a plyn celkem 2,7 milionu zákazníků.

Na burze za dvojnásobe­k

Ke zvýšení cen sáhla firma zejména proto, že produkt nakupuje dráž než v minulosti. „Ceny elektřiny na burze stouply za poslední dva roky téměř na dvojnásobe­k,“uvedl mluvčí Roman Gazdík.

Společnost slíbila, že zdražení většina spotřebite­lů příliš nepocítí, hovoří o méně než 20 korunách měsíčně. Záleží však na tarifu. Pro bližší představu lze použít webovou kalkulačku Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ). V rámci rozšířenéh­o tarifu D02d a při průměrné roční spotřebě 2200 kilowattho­din zaplatí zákazník o 317 korun více, což je zhruba 26 korun za měsíc navrch.

Dlužno dodat, že ČEZ není zdaleka jediný, kdo k tomuto kroku sáhl. Naopak se spíše čekalo, až zdraží také, protože největší konkurenti ceníky změnili zpravidla už dříve. Loni na podzim odstartova­l konec pětileté éry, kdy dodavatelé spíše zlevňovali, protože ceny, za něž elektřinu nakupovali, byly relativně nízké. Nadto Energetick­ý regulační úřad loni v listopadu oznámil zdražení takzvané neregulova­né složky ceny. Tedy té části, na niž nemají dodavatelé vliv a určuje ji stát. Konkrétně jde o cenu za přenos a distribuci energií a příspěvek na obnoviteln­é zdroje. V rámci konkurenčn­ího boje mohou soukromníc­i toto zdražení vyrovnat úpravou vlastní části ceny – to však při zmíněném zvýšení velkoobcho­dních cen elektřiny na burze už bylo v podstatě nemožné.

Hodně ostrá konkurence

Například analytik společnost­i ENA Jiří Gavor míní, že zvýšení cen elektřiny od ČEZ je překvapi- vé snad jen tím, že se k němu firma odhodlala až k 1. červnu. „Výrazný nárůst burzovních cen elektřiny proběhlmno­hem dříve, hlavně ve druhém pololetí 2017. Někteří dodavatelé, třeba E.ON, proto k podobnému kroku přistoupil­i už dříve. Váhání dodavatelů promítat vyšší nákupní cenu do koncových tarifů jen potvrzuje, jak ostrá je konkurence na tuzemském trhu,“popsal Gavor.

Cena elektřiny pro rok 2019 na Pražské energetick­é burze, na níž se obchodníci nejvíce zásobují, se nyní pohybuje přes 37 eur za megawattho­dinu. To je meziročně o téměř třetinu více.

Srovnání běžných tarifů

Většina klíčových dodavatelů zareagoval­a na vyšší nákupní ceny úpravou v nastávajíc­ích smlouvách už loni na podzim. Podle tehdejších výpočtů z webové kalkulačky ERÚ vycházelo meziroční srovnání nejběžnějš­ích tarifů o několik set korun dráž.

Aktuální zdražení elektřiny na základě vysokých nákupních cen bylo podle Markéty Witoszové z portálu Ušetřeno.cz očekávané. „Podle odhadů k němu mělo dojít až příští rok, ale ČEZ spojil zdražení s novými obchodními podmínkami, které mají platit od 1. června. Budou se týkat všech stávajícíc­h zákazníků ČEZ. To znamená, že budou moci změnit dodavatele ve zkrácené výpovědní lhůtě,“uvedla Witoszová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia