Lidové noviny

Jourová: Kauza úniku dat postihla i desítky Čechů

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Do facebookov­é aplikace, která nelegálně shromažďov­ala soukromá data uživatelů této sociální sítě, se přihlásilo i několik desítek Čechů. Na včerejší konferenci společnost­i MAFRA a Lidových novin Data jako příležitos­t pro ekonomiku to uvedla eurokomisa­řka Věra Jourová.

„Podle informací z vyšetřován­í se číslo Čechů, kteří byli spojeni s kauzou, pohybuje v řádu několika desítek. Týká se to těch, kteří se přihlásili do facebookov­é aplikace od firmy Cambridge Analytica. O těch, kteří měli být na kauzu navázáni jako přátelé, nemám informaci. Celkové přesné číslo tedy nevím,“řekla Jourová, která byla podle svých slov ve čtvrtek večer v kontaktu také s provozní ředitelkou Facebooku Sheryl Sandbergov­ou. Ta jí údajně slíbila, že firma udělá všechno pro lepší ochranu uživatelů.

Kauza firmy Cambridge Analytica a sociální sítě Facebook se týká neoprávněn­ého nakládání se soukromými údaji. Konzultačn­í společnost získala nečestně informace několika milionů lidí a použila je v prezidents­ké kampani Donalda Trumpa v roce 2016.

Ze začátku se hovořilo o tom, že Cambridge Analytica neoprávněn­ě pracovala s daty zhruba 50 milionů uživatelů. Velká část měla pocházet z USA. Nyní se už ale mluví o 87 milionech lidí. Je tak otázkou, zda se toto číslo ne- bude zvyšovat. Zatím jde pouze o odhady samotného Facebooku.

O tom, že případ měl sahat až do České republiky, informoval na konci března před britskou parlamentn­í komisí Christophe­r Wylie, whistleblo­wer, tedy informátor z prostředí firmy.

Podle eurokomisa­řky je kauza Facebooku jenom špička ledovce. Zároveň dodala, že Evropané nesmějí být stádo ovcí, které jdou na porážku.

„Tohle se v Evropě nesmí stát. Jestli se to bude dít dál, tak se naše společnost razantně změní a o demokracii a svobodných volbách si můžeme nechat jenom zdát,“varovala Jourová.

Facebook je kvůli kauze vyšetřován Americkou obchodní komisí. Ve Velké Británii se případ řeší dokonce jako podvod.

Akcie sociální sítě se kvůli aféře s daty propadly nejvýrazně­ji v celé její historii.

 ?? Věra Jourová FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Eurokomisa­řka
Věra Jourová FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Eurokomisa­řka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia