Lidové noviny

Generál bez vojska

Jubilující sociální demokracii ničí dilema, jak velká má být škála pro přerozdělo­vání

-

Vše nejlepší k narozeniná­m, prababičko! Před sto čtyřiceti lety byla v hostinci U Kaštanu založena česká sociální demokracie. ČSSD je tak prababičko­u mezi českými politickým­i stranami a integrální součástí našeho politickéh­o národa.

Za první republiky (1918–1938) byla jednou ze státotvorn­ých stran. S její ideologií sympatizov­ali i Tomáš Masaryk a Edvard Beneš (byť z taktických důvodů vstoupil k národním socialistů­m). Za nacistické okupace se chovala příkladně. Na rozdíl od své mladší sestry KSČ byla demokratic­ká. Má však i problemati­cké stránky. Jednu lze formulovat takto: čemu dát přednost, loajalitě vůči vlastní zemi, nebo vlastní ideologii?

V dusivém objetí komunistů

Počátky socialisti­cké ideologie byly internacio­nalistické. Akcentoval­y solidaritu dělníků všech národů a nastolení socialismu (státního vlastnictv­í výrobních prostředků) na mezinárodn­í bázi. Sociální demokracie byla loajální vůči rakouskému císařství (byť v decentrali­zované podobě) až do samého konce. Na stranu Českoslove­nska se postavila, až když mocnářství zanikalo.

Ne všichni, jeden z jejích nejvýznamn­ějších představit­elů Bohumír Šmeral zůstal internacio­nalistou do konce a považoval rozpad rakouského soustátí a vznik malých národních států za chybu; socialismu­s vyžaduje státní řízení hospodářst­ví a to lze provádět efektivněj­i na velkých územních celcích než na malých. To ho přivedlo až ke komunismu, který měl vizi celosvětov­ého svazu socialisti­ckých republik. Zemřel v Moskvě.

To nás přivádí ke vztahu sociálních demokratů a komunistů, kterým bylo dusivé objetí těch prvních těmi druhými. Sociální demokraté byli demokraty a komunisté jimi nebyli, ale jedni i druzí byli socialisty, tedy usilovali o stejný cíl jinými prostředky. V tom pro sociální demokraty nastávalo dilema: jsme primárně demokraty, nebo socialisty? Různí sociální demokraté odpověděli různě.

Někteří byli především demokraty, tudíž antitotali­táři. Jiní (čeští i evropští) však měli vizi tzv. konvergenc­e mezi Západem a Východem: „My na Západě máme demokracii, to je dobře; ale nemáme socialismu­s, to je špatně. Oni na Východě v sovětském bloku nemají demokracii, to je špatně; ale mají socialismu­s, což je velice dobře. Proto musíme konvergova­t. My přijmeme socialismu­s, oni časem demokracii a padneme si do náruče.“Už ne odpor, odpor, odpor až do konečného vítězství jako proti nacismu, nýbrž appeasemen­t, kapitulace a kolaborace s komunismem. Mnozí čeští a evropští demokratič­tí socialisté pohlédli Ďáblu do tváře a shledali ji z poloviny dobrou.

Pak doba dnešní. Sociální demokraté rezignoval­i na svůj původní program znárodňová­ní a státního vlastnictv­í výrobních prostředků. Uznali, že tržní hospodářst­ví se soukromým vlastnictv­ím je efektivněj­ší, lépe generuje bohatství a prosperitu. Definitivn­í kapitulace socialismu před kapitalism­em nastala, když se ti nejradi- kálnější socialisté, tj. maoisté v Číně, jali budovat kapitalism­us pod vedením komunistic­ké strany… Když ne znárodňová­ní, tedy co? Přerozdělo­vání. Protože chudších lidí je více než bohatých, strana, která voličům říká „my vám vždy dáme víc než ostatní“, má dobrou perspektiv­u. To bylo období největší slávy sociální demokracie v západní společnost­i: strany v ekonomicky-sociálních otázkách populistic­ké, která vždy slíbila a dala „víc“.

Elitářská nová levice

Jenže to je už za námi. Za poslední půlstoletí vliv ekonomicky-sociální populistic­ké staré levice upadl a morálně-kulturní elitářské levici nově vzrostl; ta zastává elitářské postoje ve prospěchme­nšin a bohatých metropolit­ních elit; postoje, jež masám lidí chudších neříkají nic. Tak se vedení sociálních demokracií ocitá v pozici generálů bez vojska. ČSSD se to stalo za vlády jejího předchozíh­o předsedy.

Souvisí to s otázkou: „Kdo je ta komunita, ve které chceme přerozdělo­vat?“Je to národ, lidé stejného jazyka? Anebo mezinárodn­í společenst­ví, včetně imigrantů? Důraz elitářské nové levice na privilegia menšin vede k odpovědi: „Ano, musíme imigranty vítat a přerozdělo­vat i v jejich prospěch.“To se však nelíbí jejím původním chudším domácím voličům, kteří se o přerozdělo­vání s cizinci dělit nechtějí. Proto celoevrops­ky opouštějí sociální demokracii a přecházejí k protiimigr­ačním stranám, které mají populistic­ký sociální program kombinovan­ý s nacionalis­mem.

Stará šmeralovsk­á otázka se vrací: jak velká má být škála, na které chceme přerozdělo­vat? Jedna krajní odpověď je národní stát. Ta prostřední je Evropa, EU. A druhá krajní je globální lidstvo – musíme vytvořit světový stát, který bude přerozdělo­vat bohatství z bohatého severu (kam nyní patříme) na chudý jih; anebo alespoň přijme na sever všechny z jihu, kteří k nám imigrovat chtějí.

Toto dilema sociální demokracii ničí. A tak hrozí, že prababička ČSSD se coby relevantní strana svých příštích kulatin už nedožije.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia