Lidové noviny

Mor, krupobití a mrtvé ryby

-

Náplň politické práce na nejbližší tři a půl roku je jasná: Andrej Babiš, obviněný předseda vlády v demisi, vyjednává o širší politické podpoře své vládě. Vítejte v pekle. Pardon, v Chlívku. Někteří čtenáři asi tuší, že Chlívek obvykle nepluje na vlně, která každý den předpovídá hromy, vítr a krupobití – a když se temná věštba nenaplní, neříká: Ach, jak rád jsem se pletl. Pravidelná předjímání soudného dne možná pomáhá ve sdílení truchlivýc­h nálad, ale s kritickým myšlením nemá mnoho společného. Proto obvykle necháváme předpovědi epidemie ouroček, konce demokracie a másla za sto korun sociálním sítím (a pomalejším kolegům). Ale jednou za rok může i Chlívek ukázat, že umí věštit mrtvé ryby a sedm let sucha.

V prvé řadě: ačkoli od voleb uplynulo už takřka půl roku, stále proběhl pouze jeden jediný pokus o sestavení vlády. Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem šestého dne měsíce prosince loňského roku, o pár dnů později pak celou vládu. Od té doby vláda „maká“, aniž by měla důvěru sněmovny – věc jaksi fundamentá­lně podstatnou pro své fungování.

Temný scénář říká: když se teď zhroutilo ( možná) vyjednáván­í o koalici ANO/ČSSD/KSČM, začne předseda vítězného hnutí vyjednávat o jiné konstelaci s jinou partají. Jednání začnou koncem dubna, na konci června bude skoro hotovo, leč přes prázdniny se dohody zhroutí. „Lehce rozladěný“prezident jmenuje na počátku září Andreje Babiše podruhé premiérem – s tím, že tentokrát se mu „to“už musí podařit. Během komunálníc­h voleb není na jednání čas, a tak se rozjedou až před Vánoci. Vláda mezitím maká, zvyšuje důchody a zlevňuje pivo.

Politická konkurence sice křičí o pošlapáván­í ústavy, ale na nic víc se nevzmůže. Zejména se jako čert kříže bojí jediného legitimníh­o a ústavně konformníh­o řešení, tedy předčasnýc­h voleb. Babišova obliba stoupá, čtyři partaje bojují o holé přežití. Pro předčasné volby, na nichž by se usneslo 120 z dvou stovek poslanců, je pouze profesor Petr Fiala z ODS.

Existuje ještě jeden nádherný scénář: Andrej Babiš odhazuje rukavičky. Tak jako jeho velký politický vzor Robert Fico přežil krátký vládní románek s extrémně nacionalis­tickou SNS Jána Sloty, věří Babiš, že zvládne „ušpinění se“s komunisty a Tomiem Okamurou. Tichá koalice sice neprospívá byznysu firem v jeho svěřenskýc­h fondech, ale Brusel a Berlín nakonec nad pragmatick­ým Babišem přivřou oči: raději mít svérázného mogula u sebe v klubu, než aby jim v Unii vytvořil spolu se značně divočejším Jaroslawem Kaczynským a Viktorem Orbánem tvrdý nacionalis­tický a antiliberá­lní ostrov.

Třetí scénář je nejlepší: Zeman jmenuje premiérem Okamuru, Ovčáčka či Čubu. Hezký víkend!

Existuje ještě jeden temný scénář: Babiš odhazuje rukavičky. Tak jako jeho politický vzor Robert Fico přežil krátký vládní románek s extrémně nacionalis­tickou SNS Jána Sloty, rozhodne se Babiš, že ustojí ušpinění se s komunisty a Tomiem Okamurou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia