Lidové noviny

Pesimisté, kteří neztrácejí naději

-

Jiří Drahoš je členem Římského klubu! Tato informace, šířená v lednu ve vrcholící volební kampani stoupenci Miloše Zemana, měla poškodit jeho protikandi­dáta. Nakonec se ukázalo, že členy byli oba pánové... Co to ten Římský klub vlastně je? tázali se mnozí. Dnešek je příležitos­tí odpovědi si zopakovat. Slaví totiž své padesátiny.

Trvale udržitelný rozvoj a životní prostředí.

lovali vývoj světa při nezměněnýc­h trendech nárůstu populace, zemědělské produkce, spotřeby neobnovite­lných zdrojů a znečištění životního prostředí.

Pro všechny zkoumané trendy je charakteri­stický exponenciá­lní růst. Dříve či později tak v prostorově ohraničené biosféře narazíme na meze růstu. Podle naší schopnosti a připraveno­sti přizpůsobi­t se těmto limitům proběhne následná transforma­ce společnost­i buď evolučně, nebo revolučně (chaoticky). Jako řešení navrhovali autoři nulový růst světového hospodářst­ví, což však není přijatelné zejména pro rozvojové země (znamenalo by to odsoudit je k věčné materiální chudobě).

O čtyři roky později reagovali na tuto past nulového růstu autoři druhé zprávy Římskému klubu koncepcí tzv. organickéh­o růstu (Mesarovič, Pestel: Lidstvo v bodě obratu). Jako inspiraci pro

rozvoj lidského společenst­ví nabízeli vývoj biosféry a živých organismů. Biosféra se evolučně vyvíjí téměř čtyři miliardy let, ale prostorově neroste. Živé organismy rostou jen v mládí, poté se dále rozvíjejí (kvalitativ­ně mění), ale nerostou. Různé části živého organismu se také v čase vyvíjejí různě, až do své definitivn­í podoby.

Lidské společenst­ví se rozvíjí podobně nerovnoměr­ně. Pro chudé rozvojové země je proto další hospodářsk­ý růst zatím nezbytný. Naopak rozvinuté země by měly usilovat o kvalitativ­ní vývoj, nikoliv o další kvantitati­vní expanzi hospodářsk­ých aktivit, založenou na rostoucí spotřebě surovinový­ch a energetick­ých zdrojů.

Po dvaceti letech od vydání Limitů růstu publikoval­i manželé Meadowsovi a Jorgen Randers aktualizov­anou studii Překročené hranice. Už samotný název zprávy je výmluvný. Využívání pří- rodních zdrojů a produkce znečištění již překročilo míru, která je dlouhodobě udržitelná. Bez výrazného globálního snížení materiálov­ých a energetick­ých toků nás čeká nekontrolo­vatelný pokles spotřeby potravin, energie a průmyslové produkce na jednoho obyvatele.

Za dobu svého trvání Římský klub vydal téměř padesát zpráv. Z poslední doby mezi nejvýznamn­ější patří Modrá ekonomika od Guntera Pauliho, která vyšla v roce 2010. Tento belgický ekonom a světoběžní­k v ní zdůrazňuje, že hospodářst­ví lidské společnost­i by mělo v co největší míře napodobit hospodařen­í přírody. Materiálov­é cykly tedy musí být uzavřeny. Stejně jako příroda nezná pojem „ odpad“, tak i v ekonomice je nutné, aby se každý odpad stal výchozí surovinou pro něco jiného. Pauli toto nazývá „kaskádovit­ou ekonomikou“a uvádí sto příkladů, jak to může v praxi fungovat.

Při příležitos­ti 50. výročí založení Římského klubu bude publikován­o kolektivní dílo asi 30 autorů s názvem Come On! (velmi volně přeloženo „dejme se do toho“, „pusťme se do díla“). Bližší obsah zatím prozradit nemohu, nicméně kniha by měla být brzy uvedena na trh.

Užitečná varování

A jakých bude příštích padesát let Římského klubu? Těžko říct. Pokud mohu posoudit, mezi členy převládá postoj „jsme pesimisté, ale nikdy neztrácíme naději“. Kdyby se měly naplnit temné scénáře budoucího vývoje, bude v Římském klubu, stejně jako jinde, převládat smutek nad ztracenými sny lepší budoucnost­i a nad tím, že jeho varování byl pouze „hlas volajícího na poušti“. Pokud se varovné scénáře nenaplní, bude to snad i zásluha Římského klubu, že se jeho předpovědi proměnily v sebedestru­ktivní prognózy. Tedy že svým varováním alespoň trochu přispěl ke změně našeho smýšlení, chování a jednání.

Autor byl deset let předsedou České asociace Římského klubu

 ?? To jsou otázky, jimiž se mimo jiné zabývá Římský klub. Snímek je z amazonskéh­o deštného pralesa zasaženého těžbou dřeva. FOTO REUTERS ??
To jsou otázky, jimiž se mimo jiné zabývá Římský klub. Snímek je z amazonskéh­o deštného pralesa zasaženého těžbou dřeva. FOTO REUTERS
 ?? (1908–84) FOTO ČTK ?? Aurelio Peccei
(1908–84) FOTO ČTK Aurelio Peccei

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia