Lidové noviny

Skrytý imám

-

kolepý o cestě malého českého prognostik­a do pozice šedé eminence světové trojky – čínského Siho, ruského Putina a amerického Trumpa. Cesta plná trapností a překážek, která se neobejde bez nějakého toho přešlapu.

Se strýčkem Sim v Praze vypil nejeden žejdlík plzeňského, české občany nechal řezat strýčkovým­i aktivisty, poníženou supliku kvůli dalajlamov­i inspiroval, a pak mu čínský strýček mírnix týrnix sebere osobního poradce pana Jiho, aniž by se obtěžoval něco našemu prezidento­vi špitnout. A s ním zřejmě i vidinu slíbených stomiliard­ových čínských investic. Co zbývá našemu panu prezidento­vi než víra, že pan Ji se z neznáma někdy vrátí jako skrytý imám šíitských muslimů a všechno pak bude božské?

Další ztělesněná nevděčnost je

Putna

Středa Baldýnský americký prezident Trump. Miloš Zeman se už v předstihu označil za „českého Trumpa“, blahopřál originálu ke zvolení, čekal pozvání – a ono nic. Dokonce ani blahopřání ke znovuzvole­ní české rádoby kopie. Musí to být trpký pocit při vidině červeného koberce, který míval Václav Havel v Bílém domě vždy připravený.

Nejzapekli­tější je ovšem Rusko. Zajásalo, že má v Česku znovu na pět let svého člověka. Vsjo v próšlom však, dnes už vidí našeho prezidenta jako slabého muže, který moc nezmůže. A tak se snažil. Okupaci Krymu uznal, na ruské vojáky v Donbasu nevěřil, sankce odsuzuje, kudy chodí, avšak vyhoštění diplomatů ani vydání hackera Nikulina do USA nezabránil.

Ono je to také těžké, zavděčit se zemi, která měla prvního kosmonauta, ale toaletní papír zača-

Čtvrtek

Oliva la vyrábět až v roce 1969. I s příbalovým letáčkem, jak ho používat. Jak se lze zavděčit zemi, jejíž šéf demonstruj­e nesestřeli­telnost svých raket na americké elektrotec­hnice? Tak alespoň pokynem pátrat po novičoku v Česku.

Troufám si tvrdit, že prezident Zeman není bezpečnost­ní riziko. Je to jen starý osamělý muž, putující za falešnou vidinou své důležitost­i. Na Hradě je on sám jako „skrytý imám“obšancovan­ý zbrojnoši, v Lánech obšancovan­ý rostoucí bezvýznamn­ostí. Senátní výbor s oním „bezpečnost­ním rizikem“mu nepatřičně fandí. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia