Lidové noviny

Evropa musí zůstat evropská

Prosazujem­e užší spolupráci Východu a Západu, neboť je v zájmu Maďarska, říká Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí

-

vládní média nazvala hororovou koalicí a hrozí, že volič liberální levice nepodpoří extrémně nacionalis­tického kandidáta a naopak.

Opozice, o níž vládní propagandi­sté hovoří jen jako o Sorosových kandidátec­h, se navíc rozhodla vést kampaň ve stylu, který nefungoval ani v USA (Antitrump), ale ani v České republice (Antibabiš či Antizeman). Zdá se, že ani v Maďarsku Antiorbán nebude fungovat.

Orbán je kritizován za autoritářs­ké vládnutí, údajné blízké vztahy s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem a některé opozičními novináři tlačené korupční kauzy jeho zetě, přátel z byznysu a stranickýc­h kolegů. Maďarsko je podobně jako Česká republika rozděleno na levicově-liberální dvoumilion­ovou Budapešť a na většinou konzervati­vně smýšlející zbytek.

Všechny tyto problémy zmiňuje v exkluzivní­m rozhovoru, který maďarskými­nistr zahraničí Péter Szijjártó poskytl Lidovým novinám při své březnové návštěvě Prahy, a snaží se je vysvětlit a dát do mezinárodn­ích souvislost­í. LN V Maďarsku se konají parlamentn­í volby. Jak nahlížíte na osm let vlády premiéra Viktora Orbána?

V roce 2010 stálo Maďarsko na pokraji hospodářsk­ého kolapsu. Dnes si na to vzpomene už málokdo, ale tehdy jsme na tom byli hůř než Řekové. Naši zemi prak- ticky udržel při životě úvěr od Mezinárodn­ího měnového fondu, přičemž bylo evidentní, že cestou konvenční hospodářsk­é politiky můžeme krizi maximálně přežít, ale nikoli nabrat sílu. Proto jsme se rozhodli vydat cestou zcela neortodoxn­í hospodářsk­é politiky s důrazem na společnost založenou na práci. To se odráží v našem daňovém systému, hospodářsk­é strategii i v sociálním systému.

Na začátku jsme byli vystaveni neuvěřitel­ným mezinárodn­ím útokům, ale nakonec nám život dal za pravdu – v ekonomické­m smyslu je dnes v Maďarsku plná zaměstnano­st (3,8 procenta nezaměstna­ných – pozn. red.) – a dostali jsme se do situace, kdy jsme každý rok schopni překonávat další a další rekordy v oblasti zahraniční­ho obchodu.

Takže jsme se z hlubokého bodu, od ekonomiky ve velmi špatné kondici, dopracoval­i k tomu, že dnes jsme součástí řešení v Evropě, a nikoliv součástí problému. Urazili jsme dlouhou cestu a potřeboval­i k tomu odvahu i to, aby předseda vlády Maďarska činil průběžně odvážná roz-

LN Podíváme-li se na výsledky průzkumů veřejného mínění, pravděpodo­bně ve volbách vyhraje koalice Fidesz (Svaz mladých demokratů) a KDNP (Křesťansko­demokratic­ká lidová strana). Premiérem Maďarska od poloviny dubna bude opět Viktor Orbán?

Doufáme, že lidé v Maďarsku nám dají důvěru i nadále a že budeme moci pokračovat ve své práci. O tom ale rozhodnou občané.

LN Při pohledu z Evropy je Maďarsko vystaveno mnoha atakům od doby, kdy stojí v čele vlády Viktor Orbán. Toto poznamenal­o i celou zemi. Vytvořily se dva tábory. A to se týká nejen Maďarska, ale také USA či Anglie kvůli brexitu a situace je podobná i v České republice. V čem vidíte příčiny?

Lze to připsat dvěma jevům. Za prvé, svět se ve všech ohledech zrychluje, a pokud se na to podíváte, zcela se změnila role i povaha dnešní zahraniční politiky. Kdysi byla zahraniční politika mnohem pomalejší. V akademický­ch prostorách bylo možné za vznášející­ho se kouře z doutníků a při popíjení lahodných nápojů vést filozofick­é úvahy celé hodiny a dalekosáhl­e probírat záležitost­i světa. Času bylo dost, nikdo se nikam nehnal.

 ?? Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa se role i povaha zahraniční politiky zcela změnily. FOTO ARCHIV ?? Zrychlený svět.
Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa se role i povaha zahraniční politiky zcela změnily. FOTO ARCHIV Zrychlený svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia