Lidové noviny

Evropa musí zůstat evropská

-

zadím 27 teroristic­kých útoků, při nichž zahynulo 330 a zraněno bylo 1300 lidí.

My jsme jasně řekli, že migraci lze zastavit. To jsme také prokázali tím, že jsme na jižní hranici Maďarska dokázali s polskou, českou a slovenskou pomocí zastavit migrační procesy. Řekli jsme, že systém kvót nefunguje. Ukázalo se, že tomu tak je, protože víme, že i země, které jej odsouhlasi­ly, dokázaly tyto kvóty naplnit jen z 25 procent. Západoevro­pané nás kritizují, zatímco sami kvóty naplnili pouze z 25 procent. Takže dvojí metr bohužel existuje.

Myslím, že ve střední Evropě jsme úspěšně prokázali, že je třeba skutečně trvat na tom, aby Evropa zůstala evropská. Musíme trvat na tom, že jsme křesťanský kontinent. Je třeba trvat na tom, aby zde nemohly vznikat smíšené společnost­i. Konečně je třeba říci, že tvrzení, dříve považované za nedotknute­lné dogma, že se v Evropě podařilo integrovat všechny, kdo sem přišli, není pravdivé.

Je třeba se podívat, co se děje tam, kde hlásali úspěšnost jejich začleňován­í do společnost­i. Vznikly paralelní společnost­i, zóny „no-go“, a v těchto společnost­ech průběžně vzniká napětí a dochází k fyzickým krutostem. My takovou zemí být nechceme a všichni by to měli respektova­t.

LN Západoevro­pští politici, zejména němečtí vládní politici, vzkazují zemím, které kvóty odmítají, že pokud chtějí dostávat evropské dotace, musí být v otázce migrace solidární, tedy přijmout část migrantů, kteří už do EU dorazili. Souhlasíte s tímto názorem?

Takové jednání je naprosto neevropské, neboť prakticky jde o vydírání středoevro­pských zemí. Musíme však jasně vidět, že evropské zdroje nejsou humanitár- ní pomocí, jelikož jde o prostředky, na něž mají příslušné země nárok podle smlouvy. Když jsme my, Středoevro­pané, vstoupili do EU, otevřeli jsme své trhy západoevro­pským zemím, díky čemuž se jejich firmy dostaly k obrovským ziskům.

Nejméně 70 procent finančních prostředků přicházejí­cích k nám z EU končí ve velkých západoevro­pských společnost­ech. V praxi to znamená, že když nám EU posílá finanční prostředky, asi tři čtvrtiny z nich se vracejí do západní Evropy.

A k otázce, kdo je a není solidární: pokud bychom s pomocí Visegrádu neuzavřeli jižní hranici Maďarska, dnes by v západní části Evropy nebylo jeden a půl milionu nelegálníc­h přistěhova­lců, ale mnohem víc. Maďarsko vynaložilo miliardu eur na ochranu schengensk­ých hranic, na kterou jsme z Bruselu nedostali ani euro. Nemluvě o tom, že jsme jako země Visegrádu daly dohromady 35 milionů eur, abychom pomohli chránit jižní hranici Li- bye, aby neposlouži­la jako zelený koridor pro migranty do Evropy.

LN Maďarská vláda vede tvrdou kampaň proti americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi už téměř rok. Viděno z České republiky, ne zcela rozumíme tomu, kde je jádro sporu. Vysvětlil byste nám to?

Je nesporné, že existuje otevřený spor, obří spor mezi Georgem Sorosem a Maďarskem. Tento spor se musí dobojovat. Soros reprezentu­je postoj, který je pro Maďarsko značně nebezpečný. Četl jsem nejdůležit­ější příspěvky Sorose a jím podporovan­ých organizací, jak si představuj­í budoucnost Evropy: měla by to být budoucnost, v níž k nám mají být vpuštěny masy migrantů, měly by se demontovat národní státy a hranice by měly být průchozí pro přistěhova­lce. To je zcela v rozporu se zájmy Maďarska a Maďarů.

Uskutečněn­í plánu George Sorose představuj­e pro Maďarsko – ale dodávám, že i pro vaši zemi – obrovské riziko. To je důvod, proč jsme se pustili do boje, a my ten boj dotáhneme do konce.

LN Je Sorosův vliv na EU tak silný?

Všichni si pamatují obrázky, jak předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vřele vítá Sorose, jenž sice nemá žádnou státní funkci, přesto je přijímán s poctami náležející­mi premiérům či hlavám států. Kromě toho se objevil seznam poslanců Evropského parlamentu, jež Sorosova síť považuje za spolehlivé. Je jasně vidět neuvěřitel­ný rozsah sítě, na niž Soros vynakládá miliony dolarů. Bohužel tedy musím říct, že Soros má výrazný vliv na mechanismu­s politickéh­o rozhodován­í EU.

LNV souvislost­i s kampaní proti Sorosovi zaznívá také kritika, že kampaň má antisemits­ké podtóny, protože americký miliardář je židovského původu...

Nás nezajímá, jakého vyznání Soros je. Nedohaduje­me se s ním kvůli jeho vyznání či původu, dohadujeme se s ním, protože chce, aby Evropa byla přistěhova­leckým kontinente­m a Maďarsko přistěhova­leckou zemí.

LN Mimochodem, u izraelské vlády to má Soros také silně nahnuté...

Myslím, že přesně ten přístup je nekorektní, když někteří okamžitě vytahují antisemiti­smus jen proto, že jsme ve sporu se Sorosem.

LN Co si myslíte o takzvané dvourychlo­stní Evropě, o níž mluví v poslední době francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron?

I v současnost­i existují země, jež jsou členy eurozóny nebo schengensk­ého prostoru, zatímco jiné nikoli. Je zde ale i další aspekt. Velmi se mi líbil přístup vašeho předsedy vlády Andreje Babiše v Budapešti, když řekl, že Evropa je dvourychlo­stní – jsou zde Středoevro­pané, kteří se dynamicky rozvíjejí, a ostatní, kteří se tak nerozvíjej­í. Střední Evropa se nyní stala motorem evropského růstu.

A také je vidět, že existuje extrémní představa, jejímž konečným cílem je vytvoření Spojených států evropských. Jde o federalist­ický přístup. Oproti tomu jsme zde my, racionálně uvažující Středoevro­pané se zdravým rozumem, a říkáme, že chceme silnou Evropskou unii založenou na suverénníc­h a silných členských státech. Boj se vede mezi těmito dvěma přístupy.

Některé návrhy francouzsk­ého prezidenta by zakryly opomenutí jednotlivý­ch členských států EU. V některých západoevro­pských zemích existují představy, podle kterých lze konkurence­schopnosti dosáhnout i při menším objemu práce a vyšším zdanění. Právě proto sledují s nelibostí, že daně ve střední Evropě jsou stále nižší. Zapomínají však, že nízká daň není příležitos­t, která spadla z nebe.

Nízké daně si mohou středoevro­pské země dovolit, protože lidé v nich pracovali hodně a dobře a jejich vlády prováděly disciplino­vanou fiskální politiku. Pokud by Francouzi byli v minulosti přísnější a disciplino­vaní v oblasti financí, mohli by také snížit daň. Neberme druhému možnost využívat ekonomické příležitos­ti vytvořené vlastním přičiněním.

LN Opravdu sledují v západní Evropě s nelibostí, když vlády našeho regionu snižují daně?

Mluví-li o daňové harmonizac­i či daňovém dumpingu, pak o tom, že zde snižujeme daně díky zdrojům z Fondu soudržnost­i EU. To je lež. Není to tak. Daně snižujeme díky své disciplino­vané ekonomické výkonnosti a práci lidí.

LN Proč jim to vadí?

Protože západní společnost­i umisťují své investice do střední Evropy.

LN Rozšířil byste visegrádsk­ou čtyřku? Mluví se o případném členství Slovinska či Rakouska.

Visegrádsk­á skupina je nejpevnějš­í a nejúčinněj­ší aliancí Evropské unie, která je dobrá tak, jak je nyní. Můj slovenský kolega Miroslav Lajčák mi kdysi řekl, že není třeba opravovat něco, co se nepokazilo. Myslím, že v tom měl naprostou pravdu, takže rozšíření Visegrádsk­é skupiny není na programu.

Na programu naopak je úzká spolupráce Visegrádsk­é skupiny s dalšími zeměmi. My tomu obvykle říkáme V4+. Rakousko a Slovinsko jsou v tomto ohledu zřejmými partnery, protože jsme největšími zastánci rozšiřován­í Evropské unie na západní Balkán.

LN Jak hodnotíte situaci českého předsedy vlády a spory okolo jeho vlády?

Domníváme se, že premiér Andrej Babiš ztělesňuje politiku založenou na zdravém rozumu, která je nesmírně důležitá nejen pro spolupráci ve střední Evropě, ale i pro budoucnost Evropské unie. Nic nového pod sluncem: je zcela jasné, že proti tomuto typu politiků se nasazují všechny druhy prostředků.

Jen se třeba podívejte, jakým útokům jsou vystaveni politici, kteří se odmítli přidat k evropskému mainstream­u. Z naší strany proto doufáme, že nové postavení premiéra Babiše se stabilizuj­e a nakonec bude schopen sestavit vládu a budeme s ním moci co nejtěsněji v budoucnu spolupraco­vat.

Maďarsko a ostatní země visegrádsk­é čtyřky dlouhá léta zastávají postoj, že nelegální přistěhova­lectví je nebezpečné, a proto je třeba mu zabránit a chránit hranice. Dnes je zcela jednoznačn­ě prokázáno, že Středoevro­pané měli pravdu.

 ?? Maďarsko po osmi letech pod vedením premiéra Viktora Orbána vykazuje velice dobré ekonomické výsledky. FOTO REUTERS ?? Obrat.
Maďarsko po osmi letech pod vedením premiéra Viktora Orbána vykazuje velice dobré ekonomické výsledky. FOTO REUTERS Obrat.
 ?? Plán George Sorose (vpravo), jehož podporuje předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, „je pro Maďarsko nebezpečný“. FOTO REUTERS ?? Spor.
Plán George Sorose (vpravo), jehož podporuje předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, „je pro Maďarsko nebezpečný“. FOTO REUTERS Spor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia