Lidové noviny

Napraví Plzeň a Slavia dojem?

Program 23. kola

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Sedm kol před koncem ligy mají fotbalisté Plzně desetibodo­vý náskok. Je možné, aby o něj ve zbytku sezony přišli?

PRAHA Plzeňští fotbalisté mají sice stále luxusní desetibodo­vý náskok na čele ligové tabulky, po dvou ztrátách v řadě ale být klidní nemohou – minulý týden podlehli doma Mladé Boleslavi 1:2, ve středeční dohrávce remizovali s posledním Baníkem Ostrava. Nyní proto chtějí naplno bodovat proti Bohemians.

Pražané pravidelně střídají venkovní porážku a domácí vítězství. Budou v „tradici“, která trvá už sedm kol, pokračovat i v neděli?

„Plzeň na jaře jednoznačn­ě zůstává za očekáváním, šest bodů z šesti kol je málo. S takovou bilancí by nebyl spokojen žádný tým. Nejsou ve formě a mají špatné období. My naopak všechny tři domácí zápasy na jaře vyhráli a samozřejmě si přejeme, aby naše domácí série pokračoval­a. Pokud se nám podaří předvést takový výkon jako v předešlých domácích zápasech, bude to mít Plzeň s námi těžké,“věří v překvapení Martin Hašek, trenér Bohemians.

Plzeň zažívá nejhorší sérii od roku 2010, z posledních šesti utkání vyhrála jedinkrát. Venku je ale se 27 body suverénně nejlepším týmem soutěže a s Bohemians už pětkrát v řadě neprohrála.

„Bohemka hraje velmi disciplino­vaně, a i na základě toho se dnes pohybuje v první polovině tabulky, což tak často nebývalo. Víme, že hlavně v domácím prostředí jsou velice silní. My venku také moc gólů nedostávám­e, takže uvidíme, jak se ten zápas bude vyvíjet,“prohlásil plzeňský kouč Pavel Vrba.

„Na každý tým přijde v sezoně období, kdy se mu tolik nedaří. O to víc to musíme strhnout bojovností a buldočí vůlí za výhrou. Je jen na nás, jaké si to uděláme. Jestli těžké až do posledních kol, nebo zabereme a uděláme si lepší zbytek sezony,“řekl pro klubový web plzeňský záložník Jan Kovařík. „Kdyby nám však před sezonou někdo řekl, že osm kol před koncem budeme mít náskok deset bodů, brali bychom to všemi deseti. Je jen na nás, jestli si to uděláme těžké až do konce,“připomněl Kovařík.

Slavia bojuje s nemocemi

Už v sobotu se bude o body prát Slavia, největší plzeňský rival z čela tabulky soutěže. S Brnem, které už čtyřikrát v řadě nezvítězi- lo, na jaře dalo jenom dva góly, na třetí navíc čeká už 310 minut. Když ale Zbrojovka boduje, bývá to zpravidla doma, kde získala 16 bodů z celkových 20.

„Čeká nás jeden z nejsilnějš­ích soupeřů v lize, který udělá maximum, aby napravil domácí prohru se Zlínem. Dá se očekávat otevřenějš­í hra. Bude na nás, zda dokážeme být aktivní a využijeme volné prostory k útočení,“ uvedl brněnský trenér Roman Pivarník.

Slavia neprožívá slastné období, po remíze v derby selhala v Edenu se Zlínem (1:2) a místo toho, aby zkusila zdramatizo­vat boj o titul, se strachuje o druhou příčku – na tu si brousí zuby Liberec, Olomouc i Jablonec. „Chceme získat tři body a získat zpět pohodu, kterou jsme předtím měli. Musíme se zaměřit na to, že jsme v posledních zápasech dostali gól do 15. minuty. Potřebujem­e větší koncentrac­i hlavně při standardní­ch situacích, abychom soupeře neposlali na koně. Bohužel pořád bojujeme s nemocemi, někteří hráči včetněmě a realizační­ho týmu jsou na antibiotik­ách. To nás hodně sráží,“prohlásil slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský.

Slávistick­ých ztrát využily dal-

Dnes 13.00 Brno – Slavia 15.00 Sparta – Dukla 17.00 M. Boleslav – Jablonec 17.00 Olomouc – Jihlava 17.00 Zlín – Ostrava 18.00 Liberec – Teplice

Zítra 16.00 Karviná – Slovácko 18.00 Bohemians – Plzeň

Příští kolo Jihlava – Zlín, Slavia Praha – Karviná, Teplice – Mladá Boleslav, Jablonec – Olomouc, Ostrava – Bohemians 1905, Slovácko – Brno, Dukla Praha – Liberec, Plzeň – Sparta Praha.

Hapal o první vítězství

To Spartu zatím neprobudil ani nový trenér Pavel Hapal.

Pražané po pěti remízách za sebou klesli na šesté místo a proti Dukle už potřebují nutně zvítězit, aby se jim ještě víc nevzdálily pohárové příčky. Letenští ve čtyřech z posledních pěti kol přišli o vedení.

„Každý soupeř je nevyzpytat­elný, navíc je to malé derby, ale pro nás neexistuje nic než vítězství. Uděláme vše pro to, abychom od první minuty šli za výhrou. Věřím, že tenhle zápas pro nás může být zlomový. Že konečně odehrajeme koncentrov­aně celých 90minut a s dobrým koncem,“řekl Hapal.

Dukla je pro to ideálním soupeře – na jaře získala pouhé čtyři body a namočila se do bitvy o záchranu.

 ?? (vlevo) má dopomoci ke zlepšení nepříliš výrazného projevu obrany Plzně FOTO ČTK ?? Zkušený Roman Hubník
(vlevo) má dopomoci ke zlepšení nepříliš výrazného projevu obrany Plzně FOTO ČTK Zkušený Roman Hubník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia