Lidové noviny

Fenomenáln­í Björgenová končí

- OSLO

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová v 38 letech ukončila kariéru, během níž získala mimo jiné rekordních 15 olympijský­ch medailí a vyhrála 114 závodů Světového poháru. V rozhovoru pro televizní stanici NRK uvedla, že pro další závodění už jí schází motivace. S fanoušky se definitivn­ě rozloučí o víkendu na norském šampionátu v Altě.

„Zjistila jsem, že už nemám dostatek motivace na to, abych dala sto procent do další sezony. Proto jsem se rozhodla skončit,“řekla Björgenová.

V únoru na hrách v Pchjongčch­angu získala dvě zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. S osmi olympijský­mi triumfy a celkem patnácti cennými kovy se stala nejúspěšně­jší účastnicí zimních olympijský­ch her v historii. Překonala i krajana Oleho Einara Björndalen­a, jenž oznámil konec biatlonové kariéry před několika dny.

„Tohle byl perfektní závěr mé olympijské kariéry,“komentova- la svůj výkon v Koreji bezprostře­dně po triumfu v závěrečné klasické třicítce.

Ve Světovém poháru stanula na stupních vítězů ve 184 závodech z 303, ke kterým nastoupila. Také s elitním seriálem se rozloučila výhrou, když ovládla stíhací závod na 10 km ve Falunu.

Osmnáctiná­sobná mistryně světa, která v prosinci 2015 přivedla na svět syna Mariuse, naznačila možný odchod do sportovníh­o důchodu už v polovině března po finále Světového poháru. Definitivn­ě se rozhodla během Velikonoc.

Reprezenta­ční kolegyně Therese Johaugová, která kvůli trestu za doping o uplynulou sezonu přišla, zalitovala, že už nebude mít šanci s Björgenovo­u znovu závodit. „Marit pro moji kariéru znamenala hrozně moc. Vzhlížela jsem k ní. Poznat ji, být s ní v jednom týmu i závodit s ní bylo skvělé,“řekla. čtk

 ?? Marit Björgenová FOTO REUTERS ??
Marit Björgenová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia