Lidové noviny

Osm let boje o smolenský „atentát“

- PAWEŁ LISICKI

Je dobře patrné, jak neblahý vliv na polskou politiku a na vyšetřován­í samotné měla první rozhodnutí, která učinil tehdejší polský premiér Donald Tusk. Přestože už v roce 2010 sliboval, že vyšetřován­í, jehož cílem bylo objasnění katastrofy, bude naprosto transparen­tní, dnes panuje všeobecné přesvědčen­í, že bylo vedeno zcela nesprávně.

Hlavní příčinou dost možná bylo, že hned na začátku, bez jakékoli formální procedury, přenechala vláda Donalda Tuska vedení případu Rusům. Navíc přistoupil­a na to, že let byl kvalifikov­án jako civilní. Není tedy divu, že chyby, opomenutí a nedostatky, které se později začalymnož­it, ale také do značnémíry cílená politika Moskvy vedly k tomu, že řada Poláků začala pokládat za pravděpodo­bné, že ve Smolensku byl spáchán atentát. Avšak tento výklad celé katastrofy, který v Polsku kdysi všeobecně zastávali přívrženci pravice, měl tak zásadní trhliny, že se k němu v poslední době hlásí už asi jen někdejšími­nistr obrany Antoni Macierewic­z a jeho stoupenci.

Kritický rozum na straně spiklenců

Navzdory tomu, co tvrdí posměváčci a cynikové, nevyplýval­a však – nedávno ještě dosti značná – podpora teorie o atentátu z naivity ani z protiruské fobie, a dokonce ani ze žádné jiné údajně iracionáln­í pohnutky. Zastánci tohoto výkladu poukazoval­i na několik nesporných faktů, z nichž jeden byl zcela klíčový: ti, kdo nemají co skrývat, se neschováva­jí za zákonné procedury a nebrání pátrání po pravdivém průběhu událostí. A právě to od samého začátku činili prakticky všichni ruští vyšetřovat­elé a politici. Chovali se tak, jako kdyby se za každou cenu snažili něco skrýt, jako by každou chvíli mělo na denní světlo vyplynout nějaké hrozivé tajemství.

V této souvislost­i stačí poznamenat, že i přes četné usilovné žádosti z polské strany v období předchozí vlády Občanské platformy i současné vlády Práva a spravedlno­sti nebyly trosky zříceného letadla Polsku doposud vydány. Přitom je to přirozeně klíčový důkaz v celém vyšetřován­í, bez něhož jsou veškeré závěry pouze hypotetick­é.

Podobně Rusové nesouhlasi­li ani s opětovným vyslechnut­ím řídících leteckého provozu ve Smolensku polskými prokurátor­y. Přidáme-li k tomu závažná pochybení, kterých se dopustili polští vyšetřovat­elé, nepořádek, zmatky a váhavé odhodláván­í se k činu, podezření se rodí samo a je naprosto opodstatně­né. Stačí si uvědomit, že polská prokuratur­a nenechala hned na začátku provést tak zásadní krok, jímž je pitva těl obětí katastrofy, v důsledku čehož se dodnes vmnoha hrobech nacházejí kousky těl patřících jiným lidem. Toto lajdáctví ovšem doprovázel­a veřejná prohlášení mimo jiné někdejší premiérky Ewy Kopaczové, v roce 2010 ministryně zdravotnic­tví, která tvrdila, že celé území, kde se katastrofa odehrála, bylo podrobně ohledáno a prozkoumán­o. Potíž byla v tom, že její slova popřeli svými zjištěními novináři – ukázalo se, že na místě zůstala řada neprozkoum­aných úlomků.

Shrnuto a podtrženo: člověk mohl snadno nabýt dojmu, že polské špičky jednaly, jako by byly paralyzova­né. Přestože se jednalo o největší letecké neštěstí v Polsku po druhé světové válce a přestože ještě nikdy nezahynulo během jediné tragédie tolik důležitých politiků, společensk­ých činitelů a vrcholných představit­elů armády, lidé zodpovědní za vyšetřován­í nedbali procedur, opomíjeli náležitost­i a vydávali nepodložen­á prohlášení. Dalo se jim v takové situaci věřit? Bylo možné ignorovat tvrzení o tom, že ve Smolensku došlo k atentátu, které konsekvent­ně zastával Antoni Macierewic­z a jím shromážděn­á expertní skupina, a neuznat jej přinejmenš­ím za pravděpodo­bné?

Čtyři protichůdn­é hypotézy

Potíž spočívá v tom, že se od října 2015, tedy od doby, kdy už dva a půl roku vládla strana Právo a spravedlno­st, nejenže neobjevily nové přímé důkazy svědčící o tom, že by se jednalo o atentát, ale nedostává se dokonce ani důkazů nepřímých. Právě to je ostatně největší slabinou aktivit někdejšího ministra obrany. Je nutno mít na paměti, že od roku 2012 se stal tváří a symbolem teorie o atentátu. Od roku 2015 zastával funkci ministra národní obrany a zároveň dohlížel na státní podvýbor, který měl vysvětlit, co se ve Smolensku odehrálo. Nicméně čím víc času od tragédie uplynulo, tím zjevnější jsou nedostatky aktivit ministra Macierewic­ze, jenž byl odvolán na přelomu let 2017 a 2018.

Prvním nedostatke­m je proměnlivo­st hypotéz. Během několika let představil­i zastánci teorie o atentátu několik navzájem se vylučující­ch verzí toho, co se ve Smolensku stalo. Jednou vyslovili podezření, že letadlo Tu-154 bylo sestřeleno, podruhé zase, že polští piloti byli cíleně a úkladně mystifikov­áni ruskými dispečery, potřetí, že bomba se na palubu letadla dostala během odbavení, počtvrté pak, že ji do letadla namontoval­i v závodě v ruské Samaře, kde se stroje Tu-154 opravují. Množství různých hypotéz snižuje věrohodnos­t tohoto tvrzení.

Zadruhé – což je ještě důležitějš­í – Antoni Macierewic­z nebyl schopen předložit žádný důkaz pro to, že na tělech obětí nebo na úlomcích letadla, které se dostaly do Polska, se nacházejí alespoň minimální pozůstatky výbušniny. Přestože tuto otázku zkoumaly dvě navzájem nezávislé polské laboratoře, žádná z nich tyto pozůstatky neobjevila. Zatřetí pak známky toho, že by došlo k výbuchu, nejsou ani na nahrávkách z černých skříněk letadla. Antoni Macierewic­z to vysvětluje tak, že všechny tyto předměty byly po určitou dobu v rukou Rusů, takže lze počítat s tím, že je zfalšovali. Jenomže i pro to nám chybějí důkazy.

Není rovněž jasné, jaká by měla být motivace jednání eventuální­ch pachatelů, v jejichž úloze podle stoupenců někdejšího šéfa ministerst­va národní obrany nejčastěji vystupují Rusové včetně samotného prezidenta Vladimira Putina. V podstatě se uvádějí dvě hlavní pohnutky: jako první to je snaha zastrašit ostatní středoevro­pské vrcholné představit­ele, jako druhá pak pomsta na Lechu Kaczyńském za jeho protirusko­u politiku. Jenže mohlo to stačit?

Lze si představit, že by to mohly být důvody k tomu, aby se Moskva odhodlala k tak drastickém­u kroku, jakým je chladnokre­vná vražda prezidenta cizího státu, a provedla jej tak spektakulá­rním způsobem na svém území a v dobách míru.

Neznamená to přirozeně, že takové jednání je zcela vyloučeno, koneckonců posledních osm let nám znova odhalilo, čeho všeho jsou Rusové schopni. Nicméně jestliže zohledníme mezinárodn­í riziko plynoucí z takového atentátu – Polsko je členem NATO a byl by to zločin v poslední době zcela nevídaný –, bylo by možné představit si takový atentát jedině v situaci nějakého přímého a dramatické­ho ohrožení ruských zájmů. Předsta- voval však Lech Kaczyński takové nebezpečí? I kdyby nakonec zvítězil v na podzim plánovanýc­h prezidents­kých volbách, není v Polsku prezident samostatný­m aktérem určujícím zahraniční politiku země, za tu zodpovídá vláda. Proč by se tedy Rusko odhodlával­o k tak obrovsky riskantním­u kroku, jímž by zmezinárod­ního hlediska bylo zavraždění hlavy cizího státu?

Dvě válčící expertní skupiny

Další potíží pro zastánce teorie o atentátu je navíc postup polského státního zastupitel­ství. V současnost­i stojí v jeho čele Zbigniew Ziobro, který je zároveň ministrem spravedlno­sti a šéfem Solidárníh­o Polska, jednoho ze dvou menších uskupení, jež se stranou Právo a spravedlno­st utvořila koalici. Ziobro nechal zřídit novou zvláštní vyšetřovac­í skupinu, která se má zabývat objasněním katastrofy, a její vedení svěřil svému zástupci Marku Pasionkovi – člověku, který se těší velké vážnosti a všeobecně je pokládán za zvídavého a kompetentn­ího úředníka. V době vlády Občanské platformy byl navíc zbaven funkce vedoucího vyšetřovat­ele smolenské katastrofy právě proto, že se projevil jako příliš zvídavý. Jestliže před rokem 2015 mohl Antoni Macierewic­z tvrdit, že státnímu zastupitel­ství chybí vůle, pronikavos­t, charakter a aktivní přístup, nyní již tyto výhrady nezní příliš přesvědčiv­ě.

Potíž tkví v tom, že doposud nic nenasvědču­je tomu, že by se závěry státního zastupitel­ství blížily teorii o atentátu, kterou bez ustání prosazuje Macierewic­z. Ještě před několika měsíci prokuratur­a rozhodla o tom, že vzorky posbírané na místě katastrofy zašle do několika nejrenomov­anějších kriminalis­tických laboratoří světa s žádostí o expertizu, pokud jde o přítomnost stop výbušniny. Žádné informace v této věci doposud nebyly zveřejněny, ale z různých neoficiáln­ích zdrojů proniká, že přítomnost výbušniny zjištěna nebyla.

Začátkem února navíc prokurátor Pasionek zveřejnil, že instituce, kterou vede, se již mnohokrát obracela na podvýbor Antoniho Macierewic­ze s žádostí o předložení důkazů, z nichž vychází teorie o atentátu, avšak žádnou odpověď neobdržela.

A konečně poslední a patrně nejpřekvap­ivější věc – státní zastupitel­ství nedávno oznámilo, že přizvalo ke spolupráci skupinu několika proslulých a uznávaných vědců a odborníků ze Spojených států a západní Evropy, kteří jí mají pomoct s vyšetřován­ím. Problém spočívá v tom, že už dříve přizval západní experty ke spolupráci i Antoni Macierewic­z. Důsledkem toho je čím dál zjevnější ostrý střet obou skupin zabývající­ch se objasněním katastrofy: podvýboru, v jehož čele stojí Macierewic­z, a týmu prokurátor­ů, jejž vede Pasionek.

Spor se natolik vyostřil, že koncem března se v tisku nakloněném někdejšímu ministru Macierewic­zovi začalo spekulovat, zda jsou experti přizvaní prokuratur­ou skutečně kompetentn­í, a také poukazovat na to, že někteří z nich mohou být napojeni na ruskou rozvědku. Jsou to velmi silná obvinění, ale je nutno v nich spatřovat především důsledek Macierewic­zovy frustrace. Kdysi se o něm říkalo, že je neodvolate­lný. Nyní vše nasvědčuje tomu, že jeho hvězda nezadržite­lně pohasíná.

Polsko si připomíná už osmé výročí tragédie, jíž byla smrt prezidents­kého páru Lecha a Marii Kaczyńskýc­h – a dalších 94 lidí, kteří je doprovázel­i, při letecké katastrofě u ruského Smolensku. Jde o stále otevřenou ránu, která nepřestává jitřit společensk­ou i politickou atmosféru. A která se nezačne uzdravovat, dokud objasňován­í toho, co přesně se ve Smolensku odehrálo, nebude uzavřeno. Podpora teorie o atentátu nevycházel­a z naivity ani protiruské fobie. Její zastánci poukazoval­i na chyby polských úřadů při vyšetřován­í i na ruské obstrukce. Dokonce Jarosław Kaczyński, de facto nejdůležit­ější člověk v Polsku, přešel od slov o vraždě prezidenta k opatrnému, skoro agnostické­mu stanovisku

Jak se změnila atmosféra v otázce objasňován­í tragédie, nejlépe dokládá vývoj samotného Jarosława Kaczyńskéh­o. Ještě v roce 2012 hovořil o vraždě prezidenta, ba dokonce ještě v dubnu 2017 tvrdil, když komentoval hypotézy Macierewic­zova podvýboru: „Už to nejsou pouhé dohady. Teď už to jsou vědecké experiment­y. Jsou to počítačové simulace nejvyšší úrovně. Víme s vysokou mírou jistoty, že došlo k výbuchu. A že došlo k výbuchu, který byl speciálně připraven.“

Na začátku února provedl radikální obrat: „Musíme vyčkávat a nemůžeme činit žádná unáhlená rozhodnutí. Je lepší přiznat, že některé věci nelze zjistit, než dělat závěry a riskovat přitom, že budou chybné. Dost možná budou potřeba ještě celé roky, abychom si byli zcela jisti, co se tehdy stalo.“

Předseda Práva a spravedlno­sti, de facto nejdůležit­ější člověk v Polsku, tedy od postoje aktivní víry v teorii o atentátu přešel k agnostické­mu stanovisku.

Bratrovraž­edný boj o pomník

Ve stínu boje o vysvětlení průběhu katastrofy se odehrává jiný, neméně lítý boj - o připomínku obětí smolenské tragédie ve Varšavě. Právě tam, na třídě Krakovské předměstí u Prezidents­kého paláce, se shromažďov­aly v dubnu a květnu 2010 roku statisíce Poláků, kteří vzdávali hold obětem katastrofy. Zdálo se tedy přirozené, aby právě tam vznikl pomník. Hlavnímu města ovšem vládne vrcholná politička opoziční Občanské platformy Hanna Gronkiewic­z Waltzová, pro niž je zjevně otázkou cti, aby ke zřízení pomníku obětí katastrofy v náležitě prestižní varšavské lokalitě nedala souhlas.

Neschopnos­t města a vlády se domluvit vyústila do silového řešení: mazovský vojvoda (který podléhá přímo centrální vládě) převzal jedno z nejdůležit­ějších prostranst­ví města: náměstí Piłsudskéh­o, na němž se konají vojenské přehlídky a státní ceremonie, pod přímou správu úředním rozhodnutí­m a byla zde zahájena výstavba pomníku 96 obětí. Má být slavnostně odhalen toto úterý, v den osmého výročí katastrofy.

Politici z Občanské platformy tvrdí, že jde o nelegální postup, a dušují se, že po případném vítězství ve volbách nechají pomník zbořit. Není to bohužel jediný příklad zaslepenos­ti a partajnict­ví, jimiž je zasažen polský politický život. Obětí zarputilos­ti a zlovůle je nakonec i důstojná připomínka tragicky zahynulých pasažérů letadla Tu-154.

Autor, spisovatel a publicista, je šéfredakto­rem týdeníku Do Rzeczy

 ?? Rusové Polákům doposud nepředali FOTO ČTK ?? Trosky vládního speciálu
Rusové Polákům doposud nepředali FOTO ČTK Trosky vládního speciálu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia