Lidové noviny

Krize liberalism­u a myšlení dialogu

-

Dílo židovského filozofa Martina Bubera (1878–1965), které reagovalo na krizi liberalism­u 20. a 30. let minulého století, je aktuální i v krizi dnešní.

nepřináší redukci existující­ho na společného jmenovatel­e, ale naopak diferencia­ci – uznání mnohosti způsobů, jimiž se různým osobám dává svět.

Zatímco v disputaci se realizuje vzájemné zahrnutí partnerů na abstraktní úrovni konfrontac­e idejí, v přátelství spolu sdílejí svůj život v jeho konkrétnos­ti. To platí i pro třetí typ dialogu, jímž je vychovatel­ství. Na rozdíl od předcházej­ících dvou mu však schází vzájemnost: v důsledku věkové či pedagogick­é asymetrie směřuje zahrnutí pouze jedním směrem. Tím, že se vychovatel k vychovávan­ému vztahuje zahrnující­m způsobem, nechává na něj podle svého výběru působit svět v podobě Ty. Jistě, musí se snažit stimulovat tvořivost dítěte. Rozvoj tvůrčího pudu, v němž je vztah ke světu primárně vztahem k Ono, však není samo-účelem, ale podřízeným momentem rozvoje pudu sounáležit­osti, v němž je vztah ke světu primárně vztahem k Ty.

Svoboda a osobní poslání

Na obecnější rovině odpovídá omezené hodnotě tvůrčího pudu omezená hodnota svobody. Liberální a revoluční ideologie hlásají osvobození člověka z útlaku státu, společensk­é většiny či vnější autority. Jakmile je však svoboda vynesena na piedestal nejvyšší hodnoty, ztrácí smysl: její absolutiza­cí zmizelo kritérium, jímž bychom byli schopni odlišit pravou volbu od falešné. Tam, kde je vše možné, nic není skutečné a svobodná vůle se proměňuje v libovůli. Podle Bubera je osvobození nutným odrazovým můstkem a součástí uskutečněn­í člověka, nemůže však být jeho jádrem či posledním účelem. Tím je vztah ke světu jako k Ty, v němž se současně s potvrzením mé jedinečnos­ti vyjevují určité nároky, jimž musím dostát, nechci-li sám sebe minout a tuto jedinečnos­t popřít.

Jak ukazuje Buber v třetí řeči, přednesené roku 1939 a nazvané „O velkém charakteru“, tyto nároky čili příkazy je třeba odlišit od maxim tradic či morálky. Zatímco ty jsou vyvozeny ze zvyku či neosobního rozumu, a platí tedy pro všechny a nikoho, příkazy vyjevované v dialogu se světem jsou adresovány zvláštní osobě. Jsou-li maximy podmíněné (například zkouškou své univerzali­ty jako Kantův kategorick­ý imperativ), příkazy platí bezpodmíne­čně: jejich modelem jsou přikázání zjevená Mojžíšovi a jeho lidu na hoře Sinaj. Jako se určitému lidu zjevily jeho morál- ní závazky v jedinečné historické situaci, zjevují se určitému Já jeho osobní závazky v situacích, v nichž k němu promlouvá svět v podobě Ty.

Podle Bubera se v židovské tradici absolutno dává vždy ve spojení se zvláštními osobami a konkrétním­i událostmi, tedy v módu dialogu, nikoliv – jako v tradici řecké – v podobě obecných pravidel a abstraktní­ch idejí, k nimž dospívá univerzáln­í rozum svým monologem. V Temnotě Boží ztotožňuje Buber dialog s náboženský­m postojem a monolog s postojem filozofick­ým. Dochá- zí-li filozofie k neosobním obecninám, které platí stejně pro každého, pak v náboženské zkušenosti žádá absolutní Ty po různých lidech různé věci. Každý má dotvořovat boží stvoření a plnit boží příkazy svým vlastním, nezaměnite­lným způsobem. V Úvahách o chasidismu cituje Buber slova pronesená rabim Zusjou těsně před smrtí: „V příštím světě se mě nebudou ptát: ‚Proč jsi nebyl Mojžíšem?‘ Zeptají se mě: ‚Proč jsi nebyl Zusjou?‘“

Být sám sebou

Z druhé řeči o výchově, pronesené roku 1935 a nazvané „Vzdělání a světový názor“, plyne, že tato mnohost jedinečnýc­h způsobů, jakými lidé realizují svůj vztah k bytí, je něčím úplně jiným než moderní pluralita světových názorů či ideologií. Na rozdíl od vnitřní diferencia­ce pravdy bytí, k níž dochází v dialogu, redukují moderní světové názory svět na Ono vymezené zachytitel­nými a zobrazitel­nými atributy a pokoušejí se této jednorozmě­rné „pravdě“o světě podřídit vzdělávací a výchovný proces.

Proti těmto pokusům o světonázor­ovou homogeniza­ci vzdělání a výchovy staví Buber tezi, že musejí být ukotveny ve vztahu Já k Ty a vzepřít se každému pokusu nechat si vnutit monopolní nárok jedné verze světa v podobě Ono. Moderní ideologie těmito verzemi zaplňují prázdno po zhroucenýc­h tradicích, v nichž si mezi sebou předcházej­ící generace předávaly již zformovaný svět. Ideologick­é systémy i moderní kulturní formy nabízí náhražky za tyto tradice, zatímco jejich nostalgičt­í obránci z nich ve zpětném pohledu činí idoly, které jsou stejně tak odcizené pravdě bytí jako náhražky samotné.

Kde má v této situaci čerpat svou inspiraci moderní výchova? Na konci první řeči varuje Buber před jejím sklonem předkládat vychovávan­ým vzory v podobě „osobností“, do nichž se inkarnoval­y různé ideály života produkovan­é kulturními módami a moderními ideologiem­i. Prázdno po tradičních obrazech, hodnotovýc­h systémech a životních formách nemá být zaplňováno novými obrazy, systémy a formami, ale pochopeno jako šance k objevování světa, který každému obrazu, systému či formě uniká.

Výchova musí dostát základnímu paradoxu lidské existence: člověk byl stvořen k obrazu božímu, Boha však nelze zobrazit. Napodobová­ní té či oné „osobnosti“, do níž se vtělil určitý projekt moderní kultury či ideologie, vede k její imitaci. Napodobová­ní Boha – pokud nevěříme na jeho inkarnaci – jitří smysl pro jedinečnos­t našich vlastních úkolů: nemáme následovat někoho jiného, ale musíme si prošlapáva­t vlastní cestu. Povinností vychovatel­e není formovat svého svěřence podle již existující­ho prototypu, ale stimulovat v něm schopnost být si vlastním prototypem. Ideálně vzato by mu měl zpřítomňov­at nepředmětn­ý hlas, jenž po něm chce, aby byl sám sebou, nikoliv někým jiným.

Falešné protiklady

Buberova filozofie naznačuje možnost obelstění některých dichotomií současnost­i: jako je možné přitakat radikální mnohosti způsobů, v nichž se lidem dává svět, aniž bychom upadli do postmodern­ího relativism­u, je možné předpoklád­at sdílenou zodpovědno­st osob za společenst­ví, aniž bychom je podřídili utlačivému kolektivis­mu. Alternativ­ou vykořeněné­ho jednotlivc­e zbaveného smyslu není vláda homogenizo­vané většiny, ale vzájemnost v různosti dosahovaná ve vztazích Já a Ty.

Jak známo, Buber se ve své obhajobě společenst­ví neštítil ani národa. V souladu se svou kritikou falešných dichotomií však chtěl nacionalis­mus vyprostit z protikladu k humanismu: neměl se s ním vylučovat, ale doplňovat. Pro Židy to znamenalo, že budování jejich staronovéh­o domova v Palestině nemělo představov­at samo-účel, ale jejich vlastní cestu k prosazován­í všelidskýc­h hodnot. Odtud pramenila Buberova kritika mainstream­ového sionismu – levicového i pravicovéh­o – za popírání práv palestinsk­ých Arabů.

To, že se sionismus nestal syntézou humanismu a nacionalis­mu, kterou v něm chtěl vidět Buber, neznamená, že nemůžeme čerpat inspiraci z jeho kritiky jejich absolutizo­vaného protikladu. Obzvláště v současné krizi liberalism­u bychom se měli bránit pokušení nahradit liberální kult jednotlivc­e jako příslušník­a lidstva kultem národa či civilizace jako samo-účelů, které jsou nadřazeny všelidské vzájemnost­i.

Spíše než vyrážet klín klínem – práva jednotlivc­ů zájmem národa či civilizace – nás Buber vybízí, abychom ukotvili individuál­ní i kolektivní aspekt lidského života v jejich společném podhoubí – ve sféře „mezi-lidského“, která dovoluje jednotlivc­i získat a potvrdit vlastní svobodu a jedinečnos­t nikoliv navzdory svým závazkům vůči ostatním lidem, ale právě a jedině díky nim.

Jakmile je svoboda vynesena na piedestal nejvyšší hodnoty, ztrácí smysl: její absolutiza­cí zmizelo kritérium, jímž bychom byli schopni odlišit pravou volbu od falešné

Pavel Barša přednáší politickou teorii na FF UK v Praze

 ?? Na nedatované­m snímku FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Martin Buber
Na nedatované­m snímku FOTO PROFIMEDIA. CZ Martin Buber

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia