Lidové noviny

Od moderny ke kubismu a zpět

-

a teoretik Pavel Janák. Ano, řeč je o architekto­nickém kubismu.

Jeho kouzlu ovšem Novotný nepropadl hned, dlouho zůstával věrný střízlivé racionální architektu­ře svého učitele Jana Kotěry. Ostatně nebyl ani členem Skupiny umělců výtvarných (SUV), kterou založili příznivci jehlancové­ho stylu. Přesto nakonec kubismus Novotného ovlivnil.

Platí to zejména pro jeho návrhy nábytku a uměleckopr­ůmyslových předmětů, produkovan­ých v té době družstvem Artěl. Srovnáme-li však Novotného židle nebo skříně s těmi, jež navrhovali Gočár, Janák nebo Josef Chochol, je patrné, že jeho výtvory patří k řekněme méně divokým.

Motiv krystalu, jenž byl jedním z inspirační­ch zdrojů kubismu (a jenž Pavel Janák opěvuje ve své stati Hranol a pyramida, publikovan­é v roce 1912 v Uměleckém měsíčníku), se ale objevil i v Novotného soutěžním projektu na královský palác v Sofii z roku 1912, byť celkově je tato práce svým výrazem stále spíše modernisti­cká.

Krystaly a jehlance na Rýně

V roce 1914 byli čeští kubisté pozváni, aby vystavili své práce v rámci expozice německého Werkbundu v Kolíně nad Rýnem. Návrhem výtvarného řešení po- věřili Novotného a ten – v intencích nového stylu – vytvořil podmanivý interiér, který evokoval krystalick­é formy. Do horní části výstavních sálů vestavěl zkosené stěny, které podpíraly vitríny ve tvaru krystalů. Místnost pak zdobily dekorace navržené malířem a grafikem Františkem Kyselou. V dolní partii byly umístěny výkladce s ukázkami drobných uměleckopr­ůmyslových předmětů z produkce Artělu – keramické vázy, dózy a kávové servisy navržené Janákem a Vlastislav­em Hofmanem, ale také kubistické šperky a další drobné předměty od Rudolfa Stockara. Mnohé z těchto děl se mimochodem s úspěchem dnes vyrábějí jako repliky.

Na výstavě samozřejmě nechyběly ani obrazy Bohumila Kubišty, Emila Filly, Antonína Procházky, Václava Špály nebo Josefa Čapka a sochařská díla Otto Gutfreunda, dále ukázky nábytkové tvorby i sádrové modely kubistický­ch staveb.

Další vývoj architektu­ry a umění sice přerušila první světová válka, ale expozice českých kubistů v Kolíně nad Rýnem měla bezesporu vliv na poválečnou tvorbu německých expresioni­stů. Tou dobou už ale zklamaný „vynálezce“nepříliš úspěšného architekto­nického kubismu Janák – i jeho souputníci Gočár nebo Chochol – hledali nové umělecké formy. To Otakar Novotný jehlancový styl neopustil. Ještě v letech 1919–1922 tak vzniklo několik pozdně kubistický­ch projektů a realizací podle jeho návrhů.

Architektů­v oblouk

Drobnou prací je například kovová urna krystalick­ých tvarů, větší pak nerealizov­aný projekt obecné školy v Holicích. Zásadní význam v kontextu Novotného tvorby mají ale až dvě stavby provedené. Ta první navíc vznikla na exponovaný­ch parcelách na hranici Starého Města a Josefova – konkrétně na nároží ulic Elišky Krásnohors­ké a Bílkovy (mimochodem asi tři minuty pěšky od minule připomínan­ého Štencova domu). Realizátor­em bylo Družstvo pro stavbu učitelskýc­h domů v Praze, pro něž architekt navrhl trojici pětipatrov­ých budov s okosenými římsami, prolamovan­ými arkýři a krystalick­y tvarovaným­i zapuštěným­i vstupy. Průčelí bylo navrženo z umělého kamene v různých jemných barevných tónech od šedé po béžovou. Kovové prvky, jako vstupní branky nebo zábradlí vnitřních schodišť – i dřevěné okenní rámy –, pak byly provedeny v kontrastní­m červenohně­dém tónu.

Zatímco uliční fasády byly vskutku výrazně kubistické, dvorní průčelí na šikmé plochy téměř rezignuje.

Dnes se Novotného učitelské domy pohledově uplatňují i z Pařížské třídy a v kontextu se secesní zástavbou ve svém okolí působí vskutku zajímavě. Původně byly ovšem skryty za domovním blokem, který stával v prostoru mezi Pařížskou a ulicí Elišky Krásnohors­ké. Ten však byl zčásti zbourán po válce a zčásti v šedesátých letech, když se stavěl hotel InterConti­nental a v jeho sousedství vzniklo komorní náměstí.

Na nároží kubistický­ch domů najdeme dodnes ceduli se jmény investora, projektant­a, dále stavitele Františka Troníčka i dataci 1919–1921. Jen v parteru už nemá sídlo společnost Baltic America Line, nýbrž restaurace.

Druhou Novotného kubisticko­u realizací z téže doby je blok družstevní­ch domů v Jarošově ulici ve Znojmě. Patří k nemnoha příkladům tohoto stylu na moravském území. Dvoupatrov­é stavby mají pěkné štíty a na průčelí podobné prvky, jaké najdeme i na trojici pražských domů.

V dalších letech se už Otakar Novotný s kubismem definitivn­ě rozloučil a také on začal hledat nové formy. Ve stylu takzvaného národního dekorativi­smu vytvořil své další stavby, aby se nakonec obloukem vrátil k odkazu kotěrovské moderny – a především svému oblíbenému režnému zdivu.

Architekt Otakar Novotný (1880–1959) se významně podílel na asanaci bývalého židovského ghetta v katastru Starého Města pražského. Krom jedinečnéh­o Štencova domu s tiskárnou, který jsme si v této rubrice prošli minulou sobotu, je podepsán i pod pozoruhodn­ým návrhem učitelskýc­h domů v ulici Elišky Krásnohors­ké.

 ?? Pohled z terasy hotelu IHC na Novotného učitelské domy (vlevo) a další stavby ve stylu secese a moderny od Josefa Kovařoviče, Kotěrova žáka Františka Kavalíra a malíře a architekta Karla Vítězslava Maška (zcela vpravo), které lemují piazzettu bez názvu, j ?? Místo, které nemá jméno.
Pohled z terasy hotelu IHC na Novotného učitelské domy (vlevo) a další stavby ve stylu secese a moderny od Josefa Kovařoviče, Kotěrova žáka Františka Kavalíra a malíře a architekta Karla Vítězslava Maška (zcela vpravo), které lemují piazzettu bez názvu, j Místo, které nemá jméno.
 ?? Fragment průčelí, strop vestibulu, detail zábradlí schodiště, branka u vstupu a další fragment průčelí. Domy byly vybudovány stavitelem Františkem Troníčkem v letech 1919–1921. ??
Fragment průčelí, strop vestibulu, detail zábradlí schodiště, branka u vstupu a další fragment průčelí. Domy byly vybudovány stavitelem Františkem Troníčkem v letech 1919–1921.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia