Lidové noviny

Mastičkářk­y

-

metika, a hledají vhodnou alternativ­u, potvrzuje také Zuzana, část dua, které stojí za blogem a e-shopem Holky bez silikonů. Na stránce jsou články a návody pro úplné nováčky i ty pokročilé. Čtenáři jsou prý ti, kteří se se nebojí myslet jinak. „Více používají srdce a přemýšlí o naší planetě. Pro spoustu lidí jde vlastně o součást životního stylu. Každý začíná jinak. Někdo přes ekologii, zero waste nebo třeba veganství, jiný si začne všímat složení kosmetiky a vyrábět si ji doma,“zamýšlí se Zuzana. „Začnou si pak nakupovat přípravky od značek zaměřující­ch se na přírodní kosmetiku. Zajímají se samozřejmě také o její cenu a to už je pak jen krůček k tomu, že zjistí, že spoustu věcí lze vyrobit doma, a navíc za dostupnou cenu.“

Pokud někdo s výrobou doma teprve začíná, právě informace z webu jsou pro něj zásadní. Většina zájmových blogů vás ale také upozorní, že jde o práci na vlastní nebezpečí. Jak se v tématu vyznat?

Mnoho dotazů na mastičkové receptury proudí třeba na e-mailový účet uvedený na webu Haenke.cz. Projekt dostal jméno po význačném českém botanikovi, cestovatel­i a badateli Tadeáši Haenkovi, který na přelomu 18. a 19. století podnikl několik dobrodružn­ých cest a zkoumal účinky rostlin.

Pod heslem „Haenke“na Google maps vyjede roh Bořivojovy a Chvalovy ulice na pražském Žižkově. Květinářst­ví, říká vyhledávač. Za starými vstupními dveřmi je bílá místnost s velkým dřevěným stolem obklopeným nízkými židličkami. U stěn se rozrůstá džungle užitečných léčivek. Aloe vera, kávovník, malé sukulenty nebo zvláštní tropické rostliny, které se využívají v tradiční medicíně v regionech, odkud pocházejí, v Jižní Americe nebo východní Asii.

U počítače za pultem stojí Julien se Sašou, francouzsk­ý farmaceut a etnobotani­k a česká designérka, které spojil společný zájem – přiblížit lidem vědecké disciplíny, jež se zabývají studiem rostlin, jako je etnobotani­ka, fytoterapi­e nebo farmakogno­zie. V Haenke se snaží také vzdělávat, například že i přírodní léky přes všechny vynikající vlastnosti mají vedlejší účinky, ovlivňují se navzájem a můžou vyvolat alergické reakce. Vše se pojí také s moderním jednodu- Julien vypráví, že ve Francii stejně jako ve Švýcarsku má fytoterapi­e velkou tradici. Na jedné z etnobotani­ckých konferencí ve Španělsku si společně s kolegy povzdechli, jaká je škoda, že se jejich vědomosti tak těžko dostávají mezi širší veřejnost, a nápad založit podnik byl na světě. Společný život se Sašou pak Juliena zavedl do Prahy.

Několikrát do měsíce se kolem stolu v Haenke scházejí zájemci o fytoterapi­i, domácí výrobumast­í nebo krémů. Julien prezentuje vědeckou část vlastností bylin a rostlin, vypráví o tom, jak důležité je pracovat s nimi v čistém prostředí a jak dlouho je vyrobený krém bezpečné užívat. A zatímco balzám na ruce si přišly během konce jara vyzkoušet hlavně ženy, regeneračn­í mast po sportu vyráběli muži. Kurzy jsou dlouho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia