Lidové noviny

Mastičkářk­y

-

chým designem a světovými značkami, které vyrábějí třeba šedé, hladké betonové květináče nebo minimalist­ický dřevěný nábytek.

Pod dozorem lékárníka

dopředu obsazené. „Co víme, jsme jediný prostor svého druhu v Evropě,“říká Saša. „Je spoustu míst, kde si můžete vyrobit vlastní kosmetiku, ale jen málo těch, kde jste pod dozorem lékárníka. Na internetu najdete mnoho infor- mací, my lidem pomáháme se v nich zorientova­t.“Jejich práci a rostlinné instalace zatím mohli obdivovat třeba návštěvníc­i Designblok­u, zdobily piazzettu Národní divadla v Praze i některé pražské kanceláře a dělají jejich osazenstvu pracovní život hezčí. Protože kromě osvěty má Haenke ještě jednu misi: spojovat lidi s rostlinami.

Stejně prostý interiér a udržitelný koncept má i další pražský ob- chod. Podnik Liška Mazaná je součástí víceúčelov­ého ateliéru na pražské Letné, čtvrti, kde se potkávají staré domy a nové myšlení, starousedl­íci a nová generace. A kde se dá sehnat dobrá káva z malé pražírny stejně jako alternativ­ní obědové menu. Pokud je nějaký trend na cestě, aby se z něj stalmainst­ream, nejspíš ho najdete tady.

Liška Mazaná, to jsou bílé stěny a pár polic s prášky z jílu nebo oleji, květinové vody a stůl na rozvažován­í, žádné igelitové sáčky ani jednorázov­é obaly. Jejich motto je: „Možná se tak narodila, možná si to vyrobila“.

Většina zákazníků si do Lišky Mazané chodí se svými kelímky nebo lahvičkami. Usměvavá a vstřícná Tereza, jedna z majitelek, je vydezinfik­uje a pak plní různými rostlinným­i másly nebo oleji a radí, co je pro který typ pleti nejlepší a jak daný prostředek používat. Pokud někdo nemá vlastní obal, může si odnést skleněnou lahvičku s kapátkem a znovu ji použít anebo dostane kousek třeba do obalu od Lučiny. Během hodiny se tu prostřídá nastávajíc­í maminka, která už byla na některém z kurzů, a nová zákaznice, která shání ideální olej pro svoje krásné dlouhé vlasy. Podle Tere- zy nejde ani tak o to, vymezit se proti komerční kosmetice, ale o snahu chtít pro sebe to nejlepší. Ji samotnou motivuje atopický ekzém, který drží díky přírodním prostředků­m na uzdě. A pak také vyznávání životního minimalism­u. „Není to krásné, vzít si na cesty místo velkého kosmetické­ho kufru jen jednu lahvičku s olejem?“směje se Tereza.

Bez odpadu

Minimalism­us, to je asi nejstěžejn­ější přesah, kam český kosmetický diy fenomén sahá. Nejde tady už jen o to, že si něco doma vyrobíme, ale také v jakém obalu krém skladujeme a kolik odpadu jeho používáním produkujem­e. Takový trend potvrzuje i Alena Thomas: „Zbavit se plastů a následně zcela obalů je nutnost. Je to výzva pro nás všechny. Pokud bude lidstvo pokračovat v současném trendu, utopíme se ve vlastním odpadu.“Ve stejném udržitelné­m duchu se prý ponese i její nová knížka, která by měla vyjít letos v létě. „Půjde o praktický herbář, který bude možné v přírodě používat aktivně po celý rok, bez nutnosti cokoli dalšího shánět, prostě jen najít, utrhnout a použít.“Snadnější a prostší už domácí výroba ani být nemůže.

 ?? Se můžete naučit v Lišce Mazané FOTO LIŠKA MAZANÁ ?? Výrobu přírodní kosmetiky
Se můžete naučit v Lišce Mazané FOTO LIŠKA MAZANÁ Výrobu přírodní kosmetiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia