Lidové noviny

Věhlasném díle rybníkáře Jakuba Krčína,

Který je sedmým největším rybníkem Třeboňska.

-

Rybníku Svět se původně říkalo Nevděk, to prý kvůli potížím, které vznikly při stavbě hráze – ale uznejte sami, cesta kolem Nevděku by zdaleka tak nevyzněla. Jméno Svět je pro rybník i pro nás, výletníky, zkrátka lepší.

Rybník na jižním okraji města byl budován v letech 1571–1573 a stal se součástí hradeb a opevnění; nepřátelé by se odtud k Třeboni dostali jen díky dobře promyšlené námořní bitvě. Jenže málokteré válečné plavidlo má ponor pouhé třimetry – taková je totižmaxim­ální hloubka Světa. Zato další parametry má velkolepé. Web Třeboňsko.cz uvádí, že rozloha činí Svět a jeho hráz, jež je dlouhá přibližně jeden a půl kilometru, dvakrát lomená, zpevněná staletými duby, a navíc s příjemnou vycházkovo­u cestou, je pro výlet do Třeboně důležitým orientační­m bodem. Zatímco na jižním konci vykukuje mezi stromy lesoparku novogotick­á Schwarzenb­erská hrobka, na severním konci hráze stačí přejít ulici, projít Novohradsk­ou bránou a jste v centru Třeboně. A pak jsou tu ještě rybářské sádky pod hrází, které připomínaj­í místní tradice a pověstné kapry.

Proč se sem vypravit právě teď v dubnu? Třeba proto, že právě dnes začíná na renesanční­m třeboňském zámku tradiční jarní květinová výstava, kdy jednu z prohlídkov­ých tras ozdobí amarylky neboli hvězdníky. K vidění budou až do příští neděle. A možná příští víkend bude pro jarní výlet do Třeboně ještě lepší, protože kvetoucí záplavu na zámku doplní květiny i ve městě: v sobotu 14. dubna se totiž na Masarykově náměstí konají řemeslné a květinové trhy, na nichž své umění předvedou nejlepší čeští floristé, odborníci poradí co a jak na jaře podniknout na zahrádce. Program zahrnuje i módní přehlídku a přednášku o ikonických zahradách Anglie.

Třeboň není nijak velká a to podstatné, comůžete navštívit, najdete pěkně kolem náměstí a v zámeckém areálu, vždy jen pár kro- ků od sebe. Jedním z lákadel je Dům přírody Třeboňska; sídlí v zámeckém areálu a dozvíte se tu například to, která ryba má psí zuby a co znamená, když baštýř strojí rybník. Stálá expozice mapuje všechny přírodní krásy Třeboňska, od rybníkářst­ví přes lázeňství až po turistické zajímavost­i, k raritám patří obří starý vykotlaný dub nebo spousta dioramat se zvířaty, která na Třeboňsku žijí. Jestli exis- Pokud chcete do světa rybníkářů nahlédnout hlouběji, kupte si společnou vstupenku pro Dům přírody a dům Štěpánka Netolickéh­o. V renesanční­m domě na hlavním náměstí slavný rybníkář skutečně žil a dnes je tu interaktiv­ní expozice třeboňskéh­o rybníkářst­ví. Ta napravuje jednu historicko­u křivdu: třeboňskou rybniční krajinu totiž začal přetvářet právě Štěpánek Netolický, zatímco mnohem známější Jakub Krčín „jen“navázal na to, co už naplánoval někdo jiný. Zajděte se podívat také na dvorek k modelu Zlaté stoky. Zejména děti se tu s velkou chutí mění ve zkušené rybníkáře a pomocí malých stavidel napouštějí vodu do jednotlivý­ch rybníků a rybníčků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia