Lidové noviny

Pěstujme houby

- ANITA BLAHUŠOVÁ

Houby, organismy existující vedle rostlin a živočichů, jsou zajímavou a velmi rozsáhlou skupinou; v dnešní době do ní řadíme zhruba 100 tisíc druhů. Většinu hub tvoří vegetativn­í tělo, takzvané podhoubí neboli mycelium, které má podobu dlouhých tenoučkých rozvětvený­ch vláken proplétají­cích se svrchními vrstvami půdy. Na síti podhoubí pak vyrůstají nad povrch plodnice s výtrusy – právě tuto část těla hub sbíráme a konzumujem­e.

Vypěstovat si vlastní jedlé nebo léčivé houby je možné s minimem prostoru a třeba i v městském bytě. V posledních letech se této činnosti věnuje stále více lidí: „Tento trend je zapříčiněn dostatkem dostupných informací a také možností zakoupení houbových zahrádek s již připravený­m a substrátem naočkovaný­m kulturním myceliem. Je rovněž lehce možné sehnat zrnitou sadbu pro očkování zahrádkáři vyrobených substrátů ze slámy, pilin, kompostů, štěpky nebo špalků listnatých dřevin,“vysvětluje Jiří Vác- lavík ze společnost­i Jedlé houby.cz, která nabízí houbové zahrádky a další příslušens­tví pro pěstitele hub již od počátku devadesátý­ch let.

Na houby do předsíně

V současné době patří mezi nejpěstova­nější houby různé druhy žampionů, hlívy a houby šiitake (houževnate­c jedlý), v nemalé míře se navíc objevuje také lesklokork­a lesklá neboli reiši. Kromě toho v domácích podmínkách porostou také například límcovka obrovská nebo penízovka sametonohá. Až na žampiony, které vyžadují směs koňského a drůbežího hnoje, se vesměs pracuje s čistými materiály, které nevydávají nepříjemný zápach, většina zmíněných hub totiž patří mezi druhy dřevokazné. Technologi­e výroby substrátu je jednoduchá, nenáročná na prostory a další zařízení: jde o dřevo v různé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia