Lidové noviny

Na obraně radí bývalý ezoterik

- MARTIN SHABU

PRAHA „Pro diagnostik­u používám vlastní systém založený na postavení páteře a tenzích v trupu. Terapie může probíhat jak verbálně, tak manuálně – záleží na potřebách klienta.“Tak popisoval své terapeutic­ké dovednosti Evžen Teršl. Lidem s problémy v práci i rodině nabízel pomoc.

Nyní má zcela jinou práci. Jak zjistily LN, radí ministryni obrany Karle Šlechtové (ANO) v oblasti IT bezpečnost­i.

„Zabývám se čistě ochranou proti odposlechu telefonů, počítačů a podobných zařízení, která se běžně používají,“řekl LN Teršl ke své pracovní náplni. Šlechtová pro něj není neznámou nadřízenou, radil jí již na ministerst­vu pro místní rozvoj, kde dříve působila.

Jako nestandard­ní krok však vnímá najmutí externisty exministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Nejen podle něj má ministerst­vo obrany, armáda, ale i Vojenské zpravodajs­tví dostatečné množství vlastních odborníků, aby se nemusel ministr poohlížet po radách jinde.

„Já jsem si žádného externistu na datovou komunikaci nebral. Nechápu to. Ledaže chce paní ministryně komunikova­t něco, co ne- chce, aby vědělo ministerst­vo,“řekl LN Vondra.

Pozoruhodn­é je i to, že Teršl nemá vysokoškol­ský diplom z oboru IT. „Dělal jsem střední školu, univerzitu života a různé kurzy,“popisuje, kde měl získat odborné vědomosti. Ministryně Šlechtová mu podle vyjádření resortu od února vyplatila 77 tisíc korun. Vminulosti už od ní ale Teršl dostal mnohem více. Více čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia