Lidové noviny

„Česko není firma,“bouřil Václavák

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V devatenáct­i českýchměs­tech se včera sešli lidé na náměstích, aby vyjádřili svou nespokojen­ost s tím, že pět měsíců po volbách se předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedokázal dobrat vlády s důvěrou. Nejmasivně­jší účast byla na pražském Václavském náměstí, kde se sešlo několik tisíc lidí s transparen­ty a podepisova­ly se petice, aby vznikla vláda bez Babiše. Demonstran­tům vadí, že byl premiér v demisi veden ve svazcích StB a že je trestně stíhán kvůli možnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Protesty se odehrály den předtím, než si jde Babiš na Hrad vyslechnou­t, jak chce patovou vládní situaci řešit prezident Miloš Zeman.

Lidé si na náměstí přinesli transparen­ty s nápisy „Česko není firma“nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodující­m název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dále například nápis „Nechci Bureše ani Prasedenta“.

„Nedemonstr­ujeme proti výsledku voleb, ale proti jednomu člověku, který nemá dostatek sebereflex­e a chce být za každou cenu premiérem, takže už tu šest měsíců nemáme slušnou vládu,“uvedl svolavatel demonstrac­e Mikuláš Minář, který proti Babišově angažmá sbírá podpisy i na internetu.

Předsevzal si milion, virtuálně jich zatím nasbíral zhruba 300 tisíc. Dodal, že za dostačujíc­í, i když ne ideální, by demonstruj­ící považovali, kdyby hnutí ANO nominovalo na post premiéra svého jiného člena.

Babiš LN před schůzkou s prezidente­m sdělil, že bude akceptovat, pokud mu Miloš Zeman právě takovou alternativ­u předloží, ale dodal, že to bezprostře­dně neočekává, protože dostal čas do června, aby si opatřil sněmovní většinu. Zároveň platí, že na Babišovu psychiku protesty proti jeho osobě či hnutí doléhají, nese je nelibě, i když mu prezident radí, aby se tím nenechal ovlivnit. Včera demonstran­tům z výjezdního vládního zasedání v Královéhra­deckém kraji vzkázal, že bere v potaz hlavně půldruhého milionu lidí, kteří na podzim ANO volili, a že ti, kdo se shromažďuj­í na náměstích, nechtějí diskutovat a slyšet argumenty. Ze shromážděn­í si za to vysloužil výzvu, ať se nebojí a přijde mezi nespokojen­é.

Začátkem března protesty přispěly k tomu, že komunista a bývalý člen totalitní policie, která zasahovala proti demonstran­tům v roce 1989, Zdeněk Ondráček skončil v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Po nátlaku ulice ANO apelovalo v jednáních na to, aby komunisté vyslali jiného adepta na tuto symbolicko­u pozici. Ondráček sám odstoupil.

 ?? Tisíců lidí ukončila na Václavském náměstí hymna FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Protest
Tisíců lidí ukončila na Václavském náměstí hymna FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Protest

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia