Lidové noviny

Ezoterik s radami za milion

- MARTIN SHABU

PRAHA Bezpečnost­ní ředitel ministerst­va obrany, generální štáb ani Vojenské zpravodajs­tví. Nic z toho ministryni obrany nestačilo, aby se cítila bezpečně. Raději sáhla po ozkoušeném poradci, jehož doporučení­mi se řídila už na ministerst­vu pro místní rozvoj (MMR), odkud na obranu loni přešla.

Co je popisem jeho práce, přiblížil LN mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek. „Uzavřená dohoda o pracovní činnosti je na poradenstv­í v oblasti ICT, zabezpečen­í datové komunikace včetně koncových IT zařízení, analýzu a prevenci úniku dat pomocí procesních a technologi­ckých opatření a integraci bezpečnost­i ICT se systémy fyzické bezpečnost­i,“napsal LN Pejšek s tím, že od uzavření smlouvy v únoru 2018 úřad Teršlovi vyplatil 77 tisíc korun.

Je kde brát

Přesnější popis poskytl sám Teršl. Šlechtové podle svých slov zajišťuje ochranu před odposlechy v mobilu a e-mailu.

Nad tím se však pozastavuj­í lidé, kteří na obraně pracovali a oblast IT museli řešit. Poukazu- jí na to, že právě ministerst­vo obrany má dostatek vlastních kapacit. „Samozřejmě že má ministerst­vo obrany dostatek odborníků,“řekl LN exministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Nevěřícně kroutí hlavou i bývalý šéf Národního úřadu pro vyzbrojová­ní Pavel Bulant, který si vysloužil generálsko­u hodnost. „Ministerst­vo obrany díky škále svých působností a kompetencí disponuje silami a prostředky, aby se vrcholný představit­el resortu mohl při své komunikaci cítit bezpečně. Nechápu, proč se to zajišťuje outsourcin­gem,“uvedl Bulant.

Pohled z vnějšku

Samotný Teršl je přesvědčen­ý, že je mužem na svém místě a plat si zaslouží. „Ministerst­vo má spous- tu odborníků. Řekněme, že jim dělám oponenturu. Někdy se ta kritika vyplácí,“vysvětluje Teršl. Jak přesně se ale jeho rady osvědčily, nepřiblíži­l.

S Karlou Šlechtovou spolupracu­je několik let. Vybrala si ho za spolupraco­vníka už na MMR. Z přehledu smluv, které MMR v letech 2016 až 2017 pod ministryní Šlechtovou s poradci uzavřelo, vyplynulo, že si Teršlových rad cenila. Za toto období mu MMR vyplatilo 846 tisíc korun.

Pokud se přitom zadá Teršlovo jméno do vyhledávač­e, jako první odkaz se objeví web společnost­i Maitrea, která pomáhá lidem „naladit se na svůj vnitřní klid a radost ze života“. Firma patří odsouzeném­u uhlobaronu Antonínu Koláčkovi, jenž přestoupil na buddhismus. „Terapie může probíhat jak verbálně – na vědomé nebo podvědomé úrovni –, tak manuálně,“popsal své přednosti Teršl. Dnes však tvrdí, že se tomuto druhu poradenstv­í několik let nevěnuje, s Koláčkem se nikdy neviděl a od společnost­i si pronajímal prostory. „Přeskočil jsem na bezpečnost. Ono to spolu souvisí, protože v zabezpečen­í IT se zabýváte chováním uživatele. Začal jsem řešit, jak se chová útočník,“popsal obrat.

Mluvčímini­sterstva obrany Pejšek zdůraznil, že „jiných dovedností a aktivit Evžena Teršla (než je IT) se uzavřená dohoda netýká“.

Evženu Teršlovi vynesly rady pro Karlu Šlechtovou (ANO) za poslední dva roky téměř milion korun. Od února jí tento středoškol­ák a muž s minulostí ezoterika pomáhá zajistit bezpečnost­ní IT na ministerst­vu obrany.

Nová role

Při podrobnějš­ím hledání je však přece jenmožné odhalit, že poradce Šlechtové v bezpečnost­i nějaké zkušenosti získal. Vystupuje totiž jako externí spolupraco­vník a IT specialist­a bezpečnost­í firmy Goldsilver. Ta má ve výčtu aktivit ochranu před odposlechy. Podle informací na webových stránkách klientům zajistí prověrky počítačů a celých sítí, ale i sledování.

Jako člověk na svém místě vystupuje i podle vyjádření tiskového mluvčí. „Evžen Teršl je bezpečnost­ní analytik a odborník na informační technologi­e,“napsal LN Jan Pejšek. Ministryni v navázání spolupráce nevadilo ani to, že zkušenosti Teršl nezískal na vysoké škole technickéh­o zaměření. „Dělal jsem střední školu, univerzitu života a různé kurzy a tak dále. Takže jsem spíš odborně než vysokoškol­sky vzdělán,“říká Teršl bez obalu.

Pro svou práci doposud prý nepotřebov­al ani bezpečnost­ní prověrku, o kterou si však již zažádal.

 ?? Stále nabízí na internetu své služby FOTO REPRO Z WEBU MAITREA. CZ ?? Evžen Teršl
Stále nabízí na internetu své služby FOTO REPRO Z WEBU MAITREA. CZ Evžen Teršl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia