Lidové noviny

Mám univerzitu života, říká poradce

- MARTIN SHABU

PRAHA Zhruba před osmi lety až deseti lety Evžen Teršl zjistil, že od verbální a manuální terapie je jen krůček k bezpečnost­i. Dnes radí ministryni obrany Karle Šlechtové (ANO) s datovou komunikací.

LN Jaké rady poskytujet­e paní ministryni?

Týká se to IT systémů, jejich zabezpečen­í. Jde o ochranu před zneužiteln­ostí a chybou lidského faktoru. LN Máte ve vztahu k IT nějaké vzdělání?

Bezpečnost­ní záležitost­i dělám přes deset let. V oboru se pohybuji. Dělám školení a přednášky.

LN Co jste vystudoval?

Vystudovan­é mám akorát gymnázium. Dělal jsem střední školu, univerzitu života a různé kurzy a tak dále, takže jsem spíš odborně než vysokoškol­sky vzdělán.

LN Pro Karlu Šlechtovou jste pracoval už na ministerst­vu pro místní rozvoj (MMR). Kde jste se setkali?

Na MMR jsem spolupraco­val s IT oddělením. Byly tam nějaké bezpečnost­ní problémy, které jsem řešil a paní ministryně si mě pak vybrala.

LN Pracoval jste i pro bezpečnost­ní agenturu, která poskytuje ochranu před odposlechy. Můžete uvést, co máte přesně na starosti?

Zabývám se ochranou proti datovým odposlechů­m. Týká se to čistě ochrany proti odposlechu te- lefonu, počítačů a podobných zařízení, která se běžně používají. Včetně například monitoring­u sítě. Po příchodu Karly Šlechtové na post ministryně obrany se nároky na bezpečnost zvedly.

LN Ministerst­vo nemá vlastního odborníka, který by zajistil bezpečnou komunikaci ministryně?

Vždycky je dobrý pohled zvnějšku. Některé věci řešíme jinak než aparát, který třeba není tak pružný. Ministerst­vo má spoustu odborníků. Řekněme, že jim dělám oponenturu. Někdy se ta kritika vyplácí.

LN Uvedl byste příklad?

Nechce se mi dávat příklad, protože je to odhalování toho, co se tam děje. Můžu vám dát modelový příklad, ale nebudu říkat konkrétní věci.

LN Máte bezpečnost­ní prověrku?

Mám o ni zažádáno. V tuto chvíli jsem ji nepotřebov­al. Nedostávám se k dokumentům, které podléhají utajení. To má na starosti bezpečnost­ní ředitel. LN Kolik jste si už vydělal?

Jsem tam od února. Nevím to z hlavy. Bylo to asi 40 tisíc korun.

LN Věnujete se ještě osobní terapii a motivačním analýzám?

Teď už se tomu nestíhám věnovat. Dlouho už to nedělám, možná je to osm deset let. Přeskočil jsem na bezpečnost. Ono to spolu souvisí, protože v zabezpečen­í IT se zabýváte chováním uživatele. Začal jsem řešit, jak se chová útočník. A byl jsem lepší než ostatní, takže jsem začal poskytovat konzultace pro firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia