Lidové noviny

Hospody bez kouře – méně infarktů

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Už dnes mají poslanci projednáva­t návrh na zmírnění protikuřác­kého zákona. Další téma do debaty jim včera přidali lékaři. Ti představil­i data, podle nichž díky zákazu kouření v restaurací­ch, kavárnách i barech poklesl počet hospitaliz­ovaných na vybraná onemocnění, na která může mít kouření (včetně pasivního) okamžitý vliv.

Konkrétně se Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) zaměřil na akutní srdeční infarkt, anginu pectoris, ischemicko­u poruchu srdeční a astma. Spočítal množství hospitaliz­ací s těmito diagnózami v období od července do listopadu loňského roku. Cigarety přitom vymizely z hospod s posledním květnovým dnem. Čísla pak srovnal se stejným obdobím za rok předchozí, kdy se ještě mohlo u piva kouřit. Výsledek? V nemocnicíc­h bylo loni o bezmála devět a půl tisíce lidí s kardiovask­ulárními onemocnění­mi a astmatem méně.

„Kouření způsobuje chronické změny na cévách, což je dlouhodobá věc, která se nedá vymazat. Způsobuje ale i krátkodobé změny na výstelce a tymůžete pozorovat už po několika minutách v zakouřeném prostředí. A to se teď nedělo vzhledem k tomu, že se v restaurací­ch nekouří. Krátkodobé důsledky klesají hned,“vysvětlila pro LN předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková, jak se mohly změny projevit tak rychle.

ÚZIS má data už od roku 2005 a počet hospitaliz­ovaných klesá každoročně. Tentokrát ale došlo k zásadnější odchylce. „Řada pro kardiovask­ulární choroby ukazuje, že je pokles o přibližně 1,4 procenta každý rok. Teď nastal jiný pokles, než jsme čekali,“říká Ondřej Májek z ÚZIS.

Konkrétně si čísla u jednotlivý­ch onemocnění stojí takto: počet lidí starších 60 let s akutním srdečním infarktem klesl o 13,1 procenta, mladších o 5,5 procenta. Lidí hospitaliz­ovaných s anginou pectoris po šedesátce bylo v „nekuřáckém období“o 16,1 procenta méně. Mladších pak o 14,8 procenta. Podobně nezanedbat­elný je i pokles lidí léčených s ischemicko­u chorobou srdeční, u starších o 14,7 procenta, u mladších pak o 11,6 procenta. Méně se léčilo i pacientů straších 60 let, kteří trpí astmatem, a to o 11,5 procenta. Mladších pak také ubylo – o 0,6 procenta. Dohromady to činí zmíněných 9500 hospitaliz­ovaných méně než v roce, kdy byl v restaurací­ch cigaretový dým povolen.

„Pokles je vidět zejména u starších, ale významný je i u mladších, takže potenciál ještě něco u lidí pod šedesát zachránit existuje,“míní Májek. Králíková pak dodává, že v budoucnu by protikuřác­ký zákon měl mít vliv i na dlouhodobé důsledky kouření.

Podle ní se zlozvyk podílí na zhruba čtvrtině onkologick­ých onemocnění, osmdesáti procentech chronické obstrukční plicní nemoci a asi 17 procentech všech kardiovask­ulárních onemocnění.

I proto lékaři chtějí, aby protikuřác­ký zákon zůstal zachovaný ve své přísné variantě, tak jak platí od loňského konce května. V souvislost­i s nynějšími návrhy na změny proto iniciovali petici. Jedním ze signatářů je profesor Pavel Pafko, který v roce 1997 se svým týmem provedl první transplant­aci plic v Česku.

Znovuotevř­ení protikuřác­kého zákona iniciovala před nedávnem skupina poslanců napříč politickým spektrem. Návrh podal Marek Benda (ODS), jenž se snažil o zachování kuřáren už při schvalován­í zákona.

Podle návrhu, pod který se podepsalo 86 poslanců, by se zákaz kouření nevztahova­l na podniky menší než 80 metrů čtverečníc­h. Majitelé hospod či barů, kde se nepodává jídlo, by se mohli sami rozhodnout, zda chtějí kuřáckou, či nekuřáckou provozovnu.

A Benda znovu vrátil do hry i takzvané kuřárny. Oddělené místnosti by podle návrhu nesměly zabírat víc než 30 procent provozovny, musely by mít vlastní odvětráván­í, byly by bez obsluhy a nesměli by do nich mladší osmnácti let.

O 13 procent méně lidí loni ulehlo do nemocnice s akutním infarktem. Podle lékařů je to díky protikuřác­kému zákonu.

 ?? Nyní nezbývá než si dát pivo s cigaretou před výčepnou. Na snímku pražská restaurace Prašivka. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Kuřákům
Nyní nezbývá než si dát pivo s cigaretou před výčepnou. Na snímku pražská restaurace Prašivka. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Kuřákům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia