Lidové noviny

Krnáčová do Německa či Izraele?

- ONDŘEJ KOUTNÍK

TABLO PRVŇÁČKŮ PRAHA Vláda a Praha, to jsou pro hnutí ANO v současné době dvě bolavé rány. Zatím ANO nemá vládní koalici s podporou sněmovny a jasno není ani v tom, kdo hnutí povede na podzim ve volbách na pražskou radnici. Podle informací LN se však pražský rébus blíží rozlousknu­tí. Předseda hnutí Andrej Babiš by s velkou pravděpodo­bností neprotesto­val, kdyby se lídrem kandidátky stal poslanec Patrik Nacher.

Nepovedená metropole

Ten potvrdil, že se přihlásil do primárek. „Potřeboval bych cítit významnou podporu mezi členy hnutí, přirozenou podporu vedení ANO a kooperaci se současnou primátorko­u. Kdyby jedna z těchto věcí chyběla, nebyla by to pro mě komfortní pozice,“potvrdil poslanec zájem ucházet se o post lídra. Babiš, jehož slovo bude v tomto ohledu klíčové, na dotaz k Nacherovi odpověděl, že definitivn­í rozhodnutí zatím nepadlo. „Praha je komplikova­ná, měli jsme tu složitou koalici. Chybou bylo, že se paní primátorka domluvila i se Zelenými, kteří chtěli zastavit všechny stavby. Koalice nám příliš bodů nepřinesla, na rozdíl od Brna, Ostravy a dalších měst,“řekl LN premiér v demisi Babiš.

Potvrdil, že hnutí hledá novou jedničku. Dny úřadující primátorky Adriany Krnáčové jsou, zdá se, po čtyřech letech sečteny. Zejména po problémech s dopravou a nedávném prohlášení, že „Pražané jsou trochu zpovykaní“.

„Praha se úplně nepovedla a musíme hledat lídra. Můžu ale slíbit, že program budeme mít dobrý. Z pozice premiéra vím, že dokážeme vyřešit spojení mezi Masarykový­m nádražím, letištěm a Kladnem. Už je konečně konkrétní plán. Vyřešíme i Pražský okruh, taky jsem zatlačil, aby zavedli v metru signál a wi-fi,“uvedl Babiš.

Ambasáda? Neotravujt­e mě!

Předseda vlády v demisi ani členové hnutí však podle informací LN nechtějí Krnáčovou jen tak odkopnout. Uvědomují si, že před čtyřmi lety jim vytrhla trn z paty. V roce 2014 z postu lídra kandidátky nejdříve pro neshody s tehdy vlivnou funkcionář­kou hnutí Radmilou Kleslovou odstoupil Jan Kasl. Následně si ANO na kandidátku vybralo podnikatel­ku Martinu Schopperov­ou, která ale po necelém týdnu odstoupila kvůli spekulacím o napojení na lobbistu Romana Janouška.

Tím se vyhoupla do čela Krnáčová a za jejího přispění ANO (22,08 procenta) vyhrálo volby do zastupitel­stva hlavního města před TOP 09 (20,07 procenta). Nyní tedy paralelně s hledáním primátorsk­ého adepta se rovněž řeší otázka nad další politickou kariérou stávající šéfky Mariánskéh­o náměstí. Podle zdrojů LN blízkých vedení ANO projevila primátorka zájem o diplomatic­kou funkci na ambasádě v Německu či Izraeli.

Dotaz, zda by ji lákala velvyslane­cká oblast, Krnáčovou popudil. Potvrdila pouze, že získala nominace pro lídra pražské kandidátky. „Mám hodně nominací a už mě přestaňte otravovat. Když budu mít potřebu vám něco sdělit, zcela jistě vám zavolám,“napsala někdejší ředitelka organizace Transparen­cy Internatio­nal.

Pepsi, Nacher a Pilný

Nominace do primárek se podávaly do včerejšího dne. Mezi zájemci by neměli chybět současní pražští radní za ANO – Eva Kislingero­vá, Libor Hadrava či Karel Grabein Procházka. Na „jedničku“však Babiš a předseda poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek (ANO) shánějí zvučnější jméno. Důvod je zřejmý.

Pražská radnice ročně hospo- daří s rozpočtem v rozsahu 50 až 60 miliard korun. Svým významem se řadí po bok silových ministerst­ev. Pražské dění by mělo být výkladní skříní české politiky, na její představit­ele je zaměřena podobná pozornost jako na ty sněmovní a vládní. Vývoj v Praze pak do značné míry předurčuje další budoucnost stran a hnutí na celostátní úrovni – ODS a ČSSD by po roce 2011 a tehdejší pražské krizi mohly vyprávět.

Předákům ANO v uplynulých týdnech nevyšly námluvy na post pražského lídra se čtyřmi preferovan­ými adepty. Šlo o známá jména: ministra zahraničí Martina Stropnické­ho, ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána a vedoucí partnerku Ernst & Young Magdalenu Souček. Samotný Babiš přemlouval i manažera PepsiCo, který však podle zjištění LN odmítl.

Šéfa ANO zarmoutilo především odmítnutí ministra spravedlno­sti Pelikána, který na konci minulého týdne oznámil záměr skončit v politice. „Dost mě mrzí, že pan Pelikán odchází. Nabízel jsem mu lídra pražské kandidátky, ale nechtěl. Je pravda, že Pelikán i Stropnický oslovovali pražské voliče, “míní premiér v demisi.

Kromě Nachera a pražských radních však do procesu může významně zasáhnout exministr financí Ivan Pilný, který se loni na podzim stáhl z nejvyšší politiky. Někdejší zakladatel české pobočky společnost­i Microsoft zatím obdržel pouze neoficiáln­í nabídku. „O neoficiáln­ím zájmu vím. Zanedlouho se bude hlasovat o lídrovi. Nominaci může dát předseda, dva místopředs­edové nebo deset členů pražského ANO. Zatím jsem oficiální nabídku nedostal. Pokud mě osloví, budu se k tomu muset vyjádřit,“řekl LN exministr Pilný v minulém týdnu. Včera potvrdil, že oficiální výzvu zatím neobdržel.

Hnutí ANO řeší, kdo se v jeho dresu bude ucházet o pražský primátorsk­ý řetěz. V souvislost­i s hledáním adepta se rozvinula otázka nad budoucnost­í stávající primátorky Adriany Krnáčové. Ve hře jsou dvě ambasády. Praha je komplikova­ná, měli jsme tu složitou koalici. Chybou bylo, že se paní primátorka domluvila i se Zelenými, kteří chtěli zastavit všechny stavby.

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ??
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia