Lidové noviny

Pentagon varuje Asada: Zaútočíme!

- MILAN ROKOS

Údajný chemický útok v syrském Dúmá vyostřil vztahy mezi západními mocnostmi a spojenci syrského diktátora Asada, Ruskem a Íránem. Oleje do ohně přilil i útok na vojenskou základnu v Homsu, za nímž podle všeho stojí Izrael.

DAMAŠEK/JERUZALÉM Dění v syrské válce odráží stále více se zhoršující vztahy mezi mocnostmi. Poté, co o víkendu kritizoval americký prezident Donald Trump syrský, ruský a íránský režim kvůli údajnému chemickému útoku na město Dúmá, bombardova­ly v neděli zřejmě izraelské stíhačky syrskou leteckou základnu u Homsu.

Syrská státní televize z útoku na základnu T-4, při němž zahynulo 14 vojáků, obvinila nejdříve Spojené státy. Washington to ale odmítl, stejně jako Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron v únoru vyhrožoval syrskému prezidento­vi Baššáru Asadovi jednostran­nou akcí, pokud by znovu použil chemické zbraně.

Později ale syrské i ruské úřady uvedly, že za nedělním útokem na leteckou základnu stál Izrael. Ten obvinění nekomentov­al, v minulosti už ale na syrském válečném poli několikrát zasahoval a netají se odhodláním zabránit íránské vojenské přítomnost­i v Sýrii.

Útoky v Sýrii

Tvrzení Ruska a Sýrie potvrdili i dva američtí představit­elé oslovení televizí NBC News. Spojené státy byly podle nich před útokem izraelským­i spojenci informován­y. Rusko, které mělo v blízkosti základny své vojenské poradce, echo před útokem naopak nedostalo.

Íránská agentura Fars včera napsala, že mezi 14 padlými vojáky na syrské základně byli i tři Írán- ci. Pokud se zprávy potvrdí, Izrael se tak na syrském území přímo střetává se svým úhlavním nepřítelem, teokratick­ým Íránem. Vedle Syřanů, Íránců a Rusů působí na letecké základně i bojovníci libanonské­ho hnutí Hizballáh. Právě Libanon také včera potvrdil narušení svého vzdušného prostoru izraelským­i stíhačkami F-15. Rusko uvedlo, že pět z osmi střel zneškodnil­a protiletec­ká obrana, zbylé tři ale zasáhly západní část základny.

„Trump by měl reagovat“

Světem však hýbe především údajný chemický útok v syrské východní Ghútě. Podle neziskovýc­h organizací, jež tam působí, došlo v sobotu ve městě Dúmá k útoku plynem – po něm zde zemřelo na šest desítek lidí. Jak ukázaly dosud neověřené záběry, ně- které z obětí měly u úst pěnu. Zda šlo skutečně o důsledek použití chemikálií, nyní vyšetřuje Mezinárodn­í organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Kvůli tomu byla na včerejšek naplánován­a schůze Rady bezpečnost­i OSN. Vztahy mezi západními mocnostmi na straně jedné a Ruskem a Íránem na straně druhé se nadále vyostřují. Moskva označila obvinění svého spojence Asada z útoku za provokaci: „Naši vojenští specialist­é místo navštívili (...) a nenašli žádné stopy po chloru nebo jiné chemické látce použité proti civilistům,“citovala agentura Reuters šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Ostré výroky zněly ale i z Washington­u. Republikán­ský senátor John McCain Trumpovi připomněl, že před rokem reagoval na syrský chemický útok bombardová­ním syrské vojenské základny: „Měl by to udělat znovu a nechat Asada zaplatit za svou brutalitu,“napsal na Twitteru.

Šéf think tanku Eurasia Group Cliff Kupchan, citovaný listem Washington Post, připomněl, že Trump během 48 hodin uvalil na ruský režim další sankce a ukázal prstem na prezidenta Vladimira Putina, který podporuje „zvíře Asada“. „Myslím, že pokud USA potvrdí použití chemických zbraní, dojde k dalšímu útoku na Sýrii,“soudí. Vůči Asadovi se včera ostře vymezila i britská premiérka Theresa Mayová. Americký ministr obrany James Mattis pak včera prohlásil, že „nevylučuje nic“. Jako první je podle něj potřeba zjistit, proč jsou vůbec chemické zbraně používány, když mělo Rusko garantovat, že se jich Asad zbaví.

Tvrdší přístup Washington­u vůči Rusku, ale i Íránu mohou přinést i personální změny v Trumpově administra­tivě. Právě včera přebíral funkci bezpečnost­ního poradce Bílého domu John Bolton, jenž je znám svými jestřábími názory na oba výše zmiňované režimy. Podobný přístup lze čekat i od nového šéfa americké diplomacie Mikea Pompea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia