Lidové noviny

Končí tři členové Nobelovy akademie. Kvůli #MeToo

- STOCKHOLM

Tři členové Švédské akademie, jež každoročně uděluje Nobelovu cenu za literaturu, rezignoval­i na své funkce. Důvodem jsou obvinění ze sexuálního obtěžování vůči řediteli kulturního centra ve Stockholmu, který je s akademií úzce spojen. Švédský král Karel XVI. Gustav, který je patronem Švédské akademie, označil demisi jejích představit­elů za „smutnou“a vyjádřil naději, že bude problém brzy vyřešen.

Minulý týden v pátek oznámili Klas Östergren, Kjell Espmark a Peter Englund, že z akademie odcházejí. Čtvrtá členka instituce Sara Stridsberg­ová řekla, že svou rezignaci zvažuje.

Trojice se tak rozhodla kvůli aféře, která vyplula na veřejnost loni v listopadu v souvislost­i s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Švédský list Dagens Nyheter napsal, že 18 žen obvinilo významného představit­e- le švédského kulturního života francouzsk­ého původu Jeana-Claudea Arnaulta ze sexuálních útoků.

Arnaultova manželka Katarina Frostenson­ová je členkou Nobelovy akademie a pár vede stockholms­ké soukromé kulturní centrum Forum, které Švédská akademie dříve finančně podporoval­a.

Švédská akademie, založená v roce 1786, totiž vedle toho, že rozhoduje o laureátech Nobelovy ceny za literaturu, každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií. V prosinci akademie přerušila s Arnaultem styky.

Arnaultův právník Björn Hurtig v sobotu uvedl, že jeho klient veškerá obvinění, která byla vůči němu vznesena, odmítá.

Podle švédského deníku Aftonblade­t se tři členové Švédské akademie rozhodli rezignovat na své funkce poté, co se v instituci hlasovalo, zda Frostenson­ovou vylou- čit. Aftonblade­t napsal, že ti, kteří z akademie odešli, žádali její vyloučení, ale byli přehlasová­ni.

„Ano, takové hlasování se konalo,“potvrdil švédské televizi SVT člen Švédské akademie Anders Olsson. „Dospěli jsme k názoru, že nikdo nebude vyloučen. Ti, co rezignoval­i, měli jiný názor. Byli v menšině a to je podle mého názoru hlavní důvod, proč odešli,“dodal.

Konfliktní jsou dotace pro kulturní centrum Forum i proto, že akademie jimi de facto podporuje jednu ze svých členek, podotýká list The New York Times. Podle některých zpráv je Frostenson­ová navíc podezírána z toho, že vyzrazuje předem jména laureátů.

Švédská akademie má 18 členů, kteří zastávají své funkce doživotně. Podle listu The New York Times by tak místa, která trojice opustila, mohla zůstat až do jejich smrti neobsazena. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia