Lidové noviny

Orbán se bude snažit o kompromis s Bruselem

- MARTIN HAMPEJS

LN Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz si zajistili další čtyřleté období. Očekával jste, že získá ústavní většinu?

Maďarsko má většinový volební systém, který jednoznačn­ě straní vítězi voleb. Znamená to, že re- lativně malý rozdíl v získaných procentech hlasů může vést ke značným rozdílům v rámci mandátů. Nikdo ale nečekal, že Fidesz získá ústavní většinu. Nézőpont předpoklád­al zisk 56 až 65 procent mandátů.

LN Před volbami většina zahraniční­ch analytiků předpovída­la, že vysoká volební účast bude spíše nahrávat opozici. To však nenastalo. Jak si to vysvětluje­te? Mobilizova­l Fidesz své voliče lépe?

Bývalá radikální strana Jobbik a levicová koalice získaly přibližně stejné množství hlasů jako před čtyřmi lety. Pouze Fideszu se podařilo získat nové voliče, a to o přibližně 300 tisíc. LN Jak to?

V říjnu 2016 vláda zorganizov­ala referendum ohledně evropských migračních kvót a 3,2 milionu voličů podpořilo jejich odmítnutí. Zdá se, že téměř 30 až 40 procent lidí, kteří tehdy zamířili k volbám, se následně stalo voliči Fideszu. Většina z nich žije na venkově.

LN Jak byste definoval běžného voliče Fideszu?

Fidesz je jedinou opravdovou lidovou stranou v Maďarsku, což znamená, že jej volí lidé ze všech sociálních skupin. Jen mezi staršími lidmi je zastoupení voličů větší, mezi mladými naopak menší. I tak však Fidesz podporuje 35 procent mladých lidí. LN Jak podle vás strana naloží s ústavní většinou? Očekáváte nějaké okamžité změny, jako například prosazení balíčku zákonů s názvem „Stop Soros“?

Iniciativa Stop Soros, jež reguluje působení mezinárodn­ích neziskovýc­h organizací na území Maďarska, se objevila ještě před volbami, a pokud by ji Fidesz neuvedl v platnost tímto jediným demokratic­kým způsobem, udělal by velkou chybu. Sám však neočekávám velké změny v ústavě na začátku mandátu. Ústavní většina bude nejdůležit­ější v personální­ch otázkách, jako je jmenování předsedy nejvyššího soudu, vrchního žalobce či členů ústavního soudu, i při novelizaci zákonů o volbách, médiích a základních svobodách. LN Můžeme očekávat nějaké změny v zahraniční politice? Bude premiér Orbán vyostřovat svou rétoriku vůči EU?

Ne, naopak se bude aktivně snažit nalézt kompromis mezi západní a střední Evropou, aby měla střední Evropa férový a proporcion­ální vliv na záležitost­i EU. Poté, co byla zvolena Angela Merkelová kancléřkou, premiér Orbán ji pozval na jednání visegrádsk­é čtyřky (V4). Teď mu na oplátku paní Merkelová zaslala gratulační dopis. Vidím to jako snahu o kompromis, pokud budou státy V4 jednotné.

Podle politickéh­o analytika Ágostona Mráze z think tanku Nézőpont Csoport bude pro Fidesz zisk ústavní většiny důležitý hlavně při obsazování soudů či novelizaci zákonů o volbách a médiích.

 ?? Vede think tank Nézőpont Csoport blízký Fideszu FOTO ARCHIV MAFRA ?? Mráz
Vede think tank Nézőpont Csoport blízký Fideszu FOTO ARCHIV MAFRA Mráz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia