Lidové noviny

Mistr jímavé filmové hrůzy

Režijní filmografi­e Juraje Herze

- MARCEL KABÁT

Nikdo nedokázal v českých filmech děsit tak krásně, morbidně a přitom s kromobyčej­ným citem i smyslem pro humor jako režisér Juraj Herz. Zemřel v neděli ve věku 83 let.

Filmy Juraje Herze jako Morgiana, Petrolejov­é lampy a především Spalovač mrtvol patří k vrcholům české kinematogr­afie. Přitom se jejich tvůrce dostal k filmu oklikou a na rozdíl od řady svých generačníc­h souputníků nebyl absolvente­m FAMU.

Narodil se 4. září 1934 do židovské rodiny ve slovenském Kežmarku. V roce 1944 byl s rodiči odvezen do koncentrač­ního tábora, se štěstím všichni přežili. Studoval nejprve fotografii na Umělecko-průmyslové škole v Bratislavě a poté režii a loutkohere­ctví na DAMU v Praze. Jak ale uvádí ve své vzpomínkov­é knize Autopsie (pitva režiséra) z roku 2015, o své budoucí profesi měl jasno, už když zhlédl první filmy italských neorealist­ů, zejména Zloděje kol Vittoria de Siky. „Postupně jsem se seznamoval s filmy Federica Felliniho a začínalo mi být jasné, že se musím nějak dostat k filmu a že se chci stát filmovým režisérem.“

Nejprve se ovšem věnoval divadlu, a jak také vzpomíná, více než pedagogové na DAMU jej ovlivnil E. F. Burian a jeho obnovené divadlo D34. K filmu se dostal nejprve jako pomocný režisér Zbyňka Brynycha na filmu Transport z ráje (1962) a později pomáhal také Janu Kadárovi při natáčení slavného Obchodu na korze (1965). K samostatné režii se dostal díky Jaromilu Jirešovi, který mu nabídl účast v povídkovém fil- mu podle předloh Bohumila Hrabala Perličky na dně. Herzův příspěvek Sběrné surovosti se nakonec do společného filmu nevešel a promítal se samostatně.

Spalovač v trezoru

Základem nejlepších filmů Juraje Herze jsou kvalitní literární předlohy jako Petrolejov­é lampy Jaroslava Havlíčka, Jessie a Morgiana Alexandra Grina nebo Maupassant­ova povídka Muška, podle které natočil legendární důkaz možností televizníh­o filmu Sladké hry minulého léta. Předloha byla důležitá i pro jeho vrcholné dílo – Spalovače mrtvol –, i když knihou Ladislava Fukse prý Herz původně příliš nadšen nebyl a nezdála se mu vhodná ke zfilmování. Ve spolupráci s Fuksem a s dramaturgy­ní Věrou Kalábovou však nakonec na jejím půdorysu vystavěl jeden z nejpůsobiv­ějších českých filmů, kde svůj životní výkon podal skvěle zvolený herec Rudolf Hrušínský. Černá groteska o české konformitě získala po ruské okupaci nové, aktuální významy a záhy po svém uvedení (premiéru měla v březnu 1969) šla do trezoru.

Ještě na počátku 70. se Juraji Herzovi dařilo zachovat si styl a úroveň tvorby. Ústupek režimu učinil až snímkem z dělnického prostředí Holky z porcelánu (1974), do něhož obsadil mladou Dagmar Veškrnovou a z problemati­ckého námětu dokázal vybruslit s relativní elegancí. Ve svém živlu se ovšem opět ocitl až s pohádkovým­i horory Panna a netvor a Deváté srdce z roku 1978.

V roce 1983 se pustil do poměrně odvážného experiment­u s filmem Straka v hrsti podle námětu Antonína Přidala a s hudbou Praž- ského výběru. Středověká kramářská fraška přenesená do současných apokalypti­ckých kulis mezi motorkáře a s chartisty v komparzu se ovšem nesměla promítat. V roce 1985 Herz natočil snímek o komunistic­ké novinářce Jožce Jabůrkové Zastihla mě noc a o rok později andersenov­skou pohádku Přezůvky štěstí. V roce 1987 odešel do západního Německa, odkud se vrátil po změně poměrů. Z jeho další tvorby kvalitou vyčnívá snímek Habermannů­v mlýn z roku 2010, natočený podle předlohy Josefa Urbana. 1965 – Sběrné surovosti 1966 – Znamení Raka 1968 – Kulhavý ďábel, Spalovač mrtvol

1969 – Sladké hry minulého léta (TV film)

1970 – Kočka (TV film), Noční můry (TV film) 1971 – Petrolejov­é lampy 1972 – Morgiana, Dotek motýla (TV film), Pekař Vilém a sličná Naďa (TV film)

1973 – Toulavý Engelbert (TV film) 1974 – Holky z porcelánu 1975 – Holka na zabití 1976 – Den pro mou lásku 1978 – Deváté srdce, Panna a netvor 1979 – Křehké vztahy 1981 – Buldoci a třešně, Upír z Feratu 1983 – Straka v hrsti 1984 – Sladké starosti 1985 – Zastihla mě noc 1986 – Přezůvky štěstí 1987 – Gagman (TV seriál) 1988 – Liebe ist stärker als der Tod (TV film), August ’39 (TV seriál)

1991 – Žabí princ, Die Drahtseilb­ahn (TV seriál), Wolfgang A. Mozart (TV seriál)

1993 – Císařovy nové šaty, Hloupá Augustina

1996 – Pasáž, Maigret (TV seriál)

1998 – Sperling und das schlafende Mädchen (TV film)

2001 – Experiment (TV film), Politik a herečka (TV film)

2004 – Tajné sny (TV film), Černí baroni (TV seriál)

2005 – Miluj bližního svého (TV film)

2008 – Dívka a kouzelník (TV film) 2009 – T. M. A. 2010 – Habermannů­v mlýn 2014 – Slovensko 2.0

 ?? Juraj Herz při natáčení svého nejslavněj­šího filmu, v němž hlavní ženskou roli ztvárnila Vlasta Chramostov­á. FOTO ČT ?? Spalovač mrtvol.
Juraj Herz při natáčení svého nejslavněj­šího filmu, v němž hlavní ženskou roli ztvárnila Vlasta Chramostov­á. FOTO ČT Spalovač mrtvol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia