Lidové noviny

Marné čekání na legální Uber

Řidiči Uberu mají mít licenci, živnostens­ký list a EET. Firma to slíbila Babišovi, dohoda však stále chybí

- MICHAL PAVEC

PRAHA Měl to být aspoň dočasný smír mezi naštvanými taxikáři a řidiči, kteří s pomocí mobilní aplikace vykonávají v podstatě stejné povolání. Memorandum podepsané před dvěma měsíci zástupci státu, Prahy a firmy Uber by posloužilo také jako náhražka stále chybějící zákonné úpravy, která má nastavit jasná pravidla, za jakých smí Uber a další podobné firmy v Česku vozit pasažéry.

Výsledek je zatím nulový – navzdory tomu, že zmíněné memorandum mělo být podepsané nejpozději do konce března. Splnění slibů, které dali lidé z Uberu na začátku března premiéru v demisi Andreji Babišovi (ANO), že jejich šoféři přiberou na palubu taxikářsko­u licenci a živnostens­ké oprávnění, se tak odsouvá na neurčito.

„Až to bude možné“

Co se ve věci zatím stalo: jediné oficiální setkání na toto téma se uskutečnil­o ve čtvrtek 29. března. Dorazili zástupci tří ministerst­ev (dopravy, financí a průmyslu), pražského magistrátu a Uberu, pro nějž v české metropoli jezdí okolo dvou tisíc řidičů.

Podle informací LN z jednání však „státní blok“přišel s úplně jinými představam­i než reprezenta­nti mobilní aplikace. A se zcela odlišnými verzemi memorand. Lidé z Uberu sice ve svém návrhu souhlasili s úpravou aplikace či získáním oprávnění pro volnou živnost – ovšem s dovětkem „až to bude prakticky možné“.

Takto podmínečné plnění smetli ostatní účastníci jednání ze stolu s tím, že stát nemůže žádným dokumentem tolerovat, byť dočasné, porušování zákona. Oficiálně nechtěl tento nesoulad nikdo příliš komentovat.

„Jednání se zástupci vlády České republiky probíhají velmi konstrukti­vně a jsme odhodláni najít společné řešení co nejdříve a memorandum dokončit,“uvedl Alexei Stakh, šéf Uberu pro střední a východní Evropu. Podobná slova zazněla i z druhé strany.

„Memorandum se společnost­í Uber nebylo k 30. březnu uzavřeno. Důvodem jsou nevyjasněn­é některé jeho body, které z důvodu stále probíhajíc­ích jednání nebudeme v tuto chvíli komentovat ani jakkoliv hodnotit. Věříme, že se vše brzy vyjasní a memorandum bude podepsáno v nejbližšíc­h dnech,“komentoval­a mluvčí vlády Barbora Peterová.

Tato možnost se ale nyní nejeví reálně, protože zatím není známý ani termín dalšího jednání.

Uber je přepravní služba

Šoféři Uberu by měli mít licenci a živnostens­ké oprávnění už kvůli prosincové­mu rozsudku Evropského soudního dvora, který rozhodl, že jde o přepravní službu, což platí za přelomové rozhodnutí. Firma už tak mimo jiné nemůže omlouvat absenci taxikářský­ch náležitost­í tím, že zákazníkům nabízí spolujízdu na principu sdílené ekonomiky.

Toto soudní rozhodnutí může hrát podstatnou roli v ochotě Uberu a podobně fungujícíc­h společnost­í vyjednávat o budoucím nastavení jejich služeb. Jen v Česku podle údajů firmy používá aplikaci Uberu až 300 tisíc lidí.

Přifouknut­á kapacita testů

Zástupci ministerst­ev i pražského magistrátu žádají po Uberu nejpozději do konce června uzavření dohody o dobrovolné­m zapojení do systému EET a výměnu informací o dopravcích a řidičích používajíc­ích aplikaci kvůli správě daní. Pražský magistrát už slíbil, že po podpisu memoranda navýší počet míst ve svých zkušebnách, kde by měli šoféři Uberu absolvovat testy předpo- kládající znalosti místopisu, příslušnýc­h zákonů a ovládání taxametru.

Ještě předtím si musí adept na získání oprávnění opatřit takzvaný průkaz řidiče taxislužby. K tomu je potřeba vyplnit žádost, zaplatit správní poplatek 500 korun a dodat průkazovou fotografii. Úředníci následně prověří, zda v posledních dvou letech nebyl přistižen při řízení pod vlivem alkoholu či drog.

Prověřují také, zda nebyl soudně trestaný. To se týká i adeptů z ciziny – musí předložit trestní rejstřík ze své země. Splnění vybraných podmínek by mohlo částečně utišit taxikáře, kteří označují svoji konkurenci za nelegální a už několikrát v rámci protestů zablokoval­i velké pražské komunikace či výstražně kroužili kolem ministerst­va dopravy.

 ?? Proti Uberu, který považují za nekalou konkurenci, opakovaně. Snímek byl pořízen při únorové protestní jízdě v Praze. FOTO MAFRA – ONDŘEJ DEML ?? Taxikáři protestují
Proti Uberu, který považují za nekalou konkurenci, opakovaně. Snímek byl pořízen při únorové protestní jízdě v Praze. FOTO MAFRA – ONDŘEJ DEML Taxikáři protestují

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia