Lidové noviny

Číňané prodávají podíl v Hiltonu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Čínský konglomerá­t HNA Group drží více než 26 procent akcií hotelového řetězce Hilton Worlwide, jež před dvěma lety získala od firmy Blackstone za 6,5 miliardy dolarů. Záměr zbavit se těchto cenných papírů zveřejnila HNA minulý týden, neupřesnil­a ale, zda se to týká celého balíku akcií.

„Protože za investiční­m artiklem stojí zvučné jméno Hilton Hotels & Resorts, domnívám se, že o tuto investici bude velký zájem,“soudí David Nath, vedoucí hotelového týmu pro střední a východní Evropu v mezinárodn­í poradenské společnost­i Cushman & Wakefield. „Dopad na hotely značky Hilton, ať už v Česku či v zahraničí, by neměl být žádný,“dodal s tím, že na prodej bude pouze minoritní podíl.

HNA již podobnou transakci menšího charakteru provedla loni, a to se španělským řetězcem NH Hotels. Aktuální zprávy o prodeji akcií Hiltonu přicházejí v době, kdy se HNA Group potýká s finančními problémy. Konglomerá­t zkoumají regulační úřady kvůli vlně akvizic za 50 miliard dolarů, které byly uzavřeny v uplynulých dvou letech.

Od začátku letošního roku HNA Group kvůli nedostatku likvidity prodala například část svého podílu v německé Deutsche Bank v hodnotě zhruba 300 milionů eur, administra­tivní komplex v australské­m Sydney či pozemky v Hongkongu. Celkově tak letos z prodejů dle deníku South China Morning Post získala přes šest miliard dolarů.

Loni vstoupila do dceřiných firem HNA čínská státní konsolidač­ní agentura Huarong, o níž se spekuloval­o, že se stane podílníkem také v investiční skupině CEFC.

Také CEFC, kterou v Evropě zastupuje Jaroslav Tvrdík, se podle agentury Bloomberg chystá rozprodat své globální realitní portfolio, jehož účetní hodnota se odhaduje na v přepočtu více než 65 miliard korun. I když se dle Bloombergu má tento „výprodej“týkat i nemovitost­í v Česku, mluvčí CEFC Pavel Bednář to před dvěma týdny popřel. Podle odhadů Číňané nakoupili v Česku od roku 2015 reality až za 650 milionů eur, přičemž většinu vlastní právě CEFC (například Florentinu­m, hotely Mandarin Oriental a Le Palais či bývalou Živnobanku).

Koncerny jako HNA se kdysi těšily vládní podpoře a měly přístup k levným penězům, protože Peking je tlačil k tomu, aby se staly globálními šampiony. Před více než rokem ale Čína změnila postoj. Reguluje, kam mohou čínské firmy v zahraničí investovat a nabádá banky k větší obezřetnos­ti při poskytován­í úvěrů. Místo zpráv o nových čínských akvizicích se tak stále častěji objevují informace o čínských výprodejíc­h.

Například firma Wanda Group, jež investoval­a do nemovitost­í a kin, zkouší dle South China Morning Post prodat pět zahraniční­ch projektů v hodnotě pěti miliard dolarů. Skupina CEFC zase nabízí své realitní portfolio s bezmála stovkou nemovitost­í včetně šanghajské­ho sídla společnost­i či kondominia v TrumpWorld Tower na Manhattanu. A dle Bloombergu požádal již loni Peking pojišťovnu Anbang, která byla jednou z nejagresiv­nějších čínských firem nakupující­ch majetek v zahraničí, aby prodala svá zahraniční aktiva.

Čínská skupina HNA Group, která vlastní aktiva od letectví po finanční služby, se hodlá zbavit svého podílu v hotelovém řetězci Hilton. Vlna čínských výprodejů tak pokračuje.

 ?? Včetně toho na pražské Florenci (na snímku), by prodej minoritníh­o balíku akcií neměl mít prakticky žádný FOTO MAFRA – N. P. THAO ?? Dopad na hotely Hilton,
Včetně toho na pražské Florenci (na snímku), by prodej minoritníh­o balíku akcií neměl mít prakticky žádný FOTO MAFRA – N. P. THAO Dopad na hotely Hilton,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia