Lidové noviny

Hudebnímu obžerství nazdar

- MARTIN ZVĚŘINA

Plánuj si koncerty, plánuj si koncerty, plánuj si koncerty, nebo se z toho zblázníš. Parafrázi filmové průpovídky Smoljaka a Svěráka si připomínám vždycky, když sedím nad programy festivalů či orchestrů. Sladit časové, peněžní i logistické možnosti není nemožné, avšak dřív či později jeden narazí na vlastní psychickou mez. Nepovažuji se za zvláště citlivého konzumenta, ale víc než dva koncerty týdně nejsem schopen plnohodnot­ně absorbovat, natož si je užít. Přesto se tohoto hudebního obžerství dopouštím, příležitos­ti, jako je třeba festival Pražské jaro, totiž člověka přímo nutí.

REZONANCE

Ale zahušťuje se i nabídka abonentníc­h vstupenek. Včera začaly abonmá prodávat Česká filharmoni­e i Český spolek pro komorní hudbu, Symfonický orchestr hlavního města Prahy dnes a příští pondělí budou k mání abonentky na Collegium 1704. Jednotlivé vstupenky budou v prodeji později, ale abonmá s sebou nese výraznou finanční výhodu. Jste-li fanoušky dané hudební instituce, není o čem dlouho přemýšlet.

Kombinátoř­i pak mohou sedět nad kalendářem a slaďovat, který koncert se Semjonem Byčkovem vynechat nemohou a který naopak musejí, do toho vstupují skvělí hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil, Simon Rattle, Christoph Eschenbach či Franz Welser-Möst. Rezidenční­m souborem Českého spolku pro komorní hudbu je v následujíc­í sezoně skvělý Pavel Haas Quartet, takže dumejme, zda líčit na skvělého Dvořáka s klavíristo­u Borisem Giltburgem, či raději na Čajkovskéh­o a Brahmse, nebo na kvartety Šostakovič­ovy. Nabízí se nám koncert k 50. výročí činnosti Panochova kvarteta i Collegia Quodlibet s Jiřím Stivínem nebo Ensemble Inégal. Collegium 1704 přichystal­o lahůdku hned na počátek sezony. V říjnu, v rámci oslav výročí republiky, ve svatovítsk­é katedrále zpřítomní monumentál­ní Missu Salisburge­nsis rodáka ze Stráže pod Ralskem Heinricha Ignáce Bibera.

Přeji všem napínavé chvíle při plánování a hudebnímu obžerství zdar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia