Lidové noviny

TOP 09 cloumá „generační spor“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když se na konci roku 2015 bortila pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e, jako o novém primátorov­i po Adrianě Krnáčové se hovořilo hlavně o něm: o politikovi TOP 09 Jiřím Nouzovi. Vlivný straník a bývalý radní pro dopravu patří k nejprotřel­ejším členům strany čestného předsedy Karla Schwarzenb­erga. Kariéru v TOP 09 už však dále rozvíjet nebude.

Exit dopravních specialist­ů

Podle zjištění LN na konci dubna opoziční stranu opustí. „Ano, mohu potvrdit, že k 1. květnu končím členství ve straně,“řekl LN místopředs­eda zastupitel­ů TOP 09 na pražském magistrátu. Za jeden z hlavních důvodů ozna- čuje koalici s hnutím STAN, se kterým bude „topka“na podzim kandidovat do zastupitel­stva hlavního města. „Připravuje se předvolebn­í koalice, s níž se rozcházím názorově ve vizi dopravy. Shodu nenajdeme ani v případě pražského okruhu. STAN to vidí jinak a já s tím nesouhlasí­m,“vysvětluje Nouza. Dodal, že žádnou nabídku zatím nemá, pokud by přišla, zvážil by ji.

Nouza není jediným „utečencem“. Konec ve straně plánuje i podobně zkušený zastupitel a rovněž expert na dopravu Marek Doležal. „V předsednic­tvu pražské TOP 09 chybí lídři, kteří ve volbách dosahovali dobrých výsledků. Nejsou takzvaně v kurzu. Politika je řemeslo, nelze vzít člověka z ulice a říci mu, ať jde zítra dělat náměstka pro dopravu,“řekl LN zastupitel a místostaro­sta Prahy 9 Doležal. Jeho další politická budoucnost by mohla být pikantní – ve hře je nestranick­á kandidatur­a na kandidátce hnutí ANO.

Doležalovi vadí, že z vedení pražské TOP 09 na začátku letošního roku vypadli straničtí matadoři a politici, kteří působí ve větších městských částech ve vysokých funkcích. Mezi poražené obvody se řadí Praha 1, Praha 3, Praha 9 či Praha 14. Nahradili je mladší kolegové blízcí novému šéfovi strany

Europoslan­ec, který dal před čtyřmi lety košem své mateřské ODS, si nyní dal za cíl TOP 09 generačně obměnit – především tedy v Praze, která představuj­e nejdůležit­ější větev celé strany. Odchod Nouzy považuje Pospíšil za přirozený vnitrostra­nický děj. „V Praze 7 byl lídrem zvolen mladý právník Petr Kubíček, nikoliv pan Nouza. Není to ostrakizac­e pana Nouzy, ale rozhodnutí členské základny,“řekl LN někdejší ministr spravedlno­sti.

Střídání generací se netýká jen kandidátní­ch listin, ale i stranic-

Jiřímu Pospíšilov­i.

kých struktur. „Dochází ke generační obměně, do vedení pražské TOP 09 nastoupili dvacátníci, třicátníci a čtyřicátní­ci. Uspěli lidé, kteří nejsou spojeni s neúspěchy z minulých voleb nebo s věcmi typu odchodu pražského exprimátor­a Tomáše Hudečka ze strany ( Hudeček z TOP 09 odešel v říjnu 2014 po rozporech svého křídla s táborem tehdejšího náměstka Jiřího Vávry – pozn. red.). Takový vývoj považuji za přirozenou věc. Generační obměna nastala už se zvolením celostátní­ho vedení naší strany,“míní Pospíšil.

Emoce kolem STAN

Podobně uvažuje člen vedení pražské TOP 09 a jedna z nových tváří Jan Chabr. Mladý pražský právník považuje vedle spolupráce se STAN za důležité i to, aby strana voličům na svých kandidátká­ch nabídla i nestranick­é osobnosti. „Osobně bych byl rád, kdyby za nás kandidoval­y i zajímavé nezávislé osobnosti, jejichž případné působení může být pro Prahu velkým přínosem,“řekl LN Chabr a dodal: „S hnutím STAN v posledních dvou měsících intenzivně připravuje­me volební kampaň a společně s odborníky z jednotlivý­ch gescí také atraktivní a zároveň realistick­ý program.“

Spolupráce se STAN a pozván- ka pro nestranick­é osobnosti způsobí, že na kandidátce zbude méně volitelnýc­h pozic pro členy „topky“. Právě to může být jedním z ohnisek současných sporů. Pokud se pražské spojenectv­í TOP 09 a STAN ve volbách osvědčí, má podle informací LN posloužit jako předpolí pro celostátní spolupráci těchto dvou subjektů. Spolupraco­valy již dříve, ale před loňskými volbami se rozešly – zejména kvůli personální­m střetům a nevyvážené­mu postavení. Nyní by pozice TOP 09 a STAN měly být rovnocenné.

Řadě straníků spolupráce se Starosty nevoní. „Jsem hodně rozpačitá. Mám programový problém týkající se řešení dopravy v koalici s hnutím STAN,“řekla LN starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Dodala, že ve straně se nyní tluče liberální a konzervati­vní pojetí politiky. „Narážíme na zeď. Možná chce pan Pospíšil stranu generačně obměnit, přijde mi to ale ošklivé. Budu se tedy považovat za hrdinnou oběť mužského šovinismu. Jsme stranou, která v některých městských částech vládne i osm let v kuse. Máme mnohem více potenciáln­ích voličů než STAN. Staří ‚topáci‘, o které už asi není zájem, dosud měli vliv na životy půl milionu obyvatel,“dodala.

Praha je pro TOP 09 něco jako pumpička na krev, bez ní by neměla šanci na přežití. V jiných místech republiky strana dosahuje minimálníc­h zisků. V její nejdůležit­ější organizaci však před volbami dochází k mele. Stranu opouštějí zkušení harcovníci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia