Lidové noviny

Erdogan loví voliče v Evropě

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Turecký prezident před předčasným­i volbami znovu otevřel citlivou otázku agitace v cizině. Státy západní Evropy s početnou tureckou menšinou mu předvolebn­í shromážděn­í nechtějí dovolit. Svolal ho proto do Sarajeva.

ANKARA/PRAHA Svoji kandidatur­u ještě ani oficiálně neohlásil. Přesto už burcoval davy k volebním urnám. Příznačně v baště největší opoziční strany. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o víkendu v pobřežním městě Izmiru zahájil svoji kampaň poté, co před necelými dvěma týdny zaskočil opozici vypsáním předčasnýc­h voleb hlavy země i parlamentu už na červen. Téměř o rok a půl dříve, než se měly konat. A tímto tahem nezaskočil zdaleka jen Turecko. Autoritářs­ký vůdce totiž předvolebn­í shromážděn­í plánuje i za hranicemi v Evropě.

„Věřím, že 24. června budeme psát politické dějiny s rekordními počty hlasů v parlamentn­ích a prezidents­kých volbách,“prohlásil v sobotu k několika tisícům stoupenců vládní Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP) v Izmiru. Třetí největší turecké město s důležitým přístavem je přitom baštou nejsilnějš­í opoziční strany, seku- lární Lidové republikán­ské strany (CHP).

Erdogan předčasné volby nechal vypsat s poukazem na to, že Turecko potřebuje silného prezidenta, aby mohlo čelit ekonomický­m výzvám a nekončícím­u konfliktu v sousední Sýrii. Jejich uspíšení z původního termínu v listopadu 2019 totiž umožní zrychlený přechod k prezidents­kému systému, který loni Turci těsně schvá- lili v referendu. Posílení prezidents­kých pravomocí je podmíněno dalšími volbami.

Erdoganovi kritici ale vidí možné příčiny i jinde. Zhoršující se výkon turecké ekonomiky by se totiž mohl významným způsobem promítnout do nálad ve společnost­i. Očekává se, že už nyní by Erdoganova popularita mohla klesnout natolik, že nezíská nadpolovič­ní většinu hlasů v prvním kole. Pak by se počátkem července muselo konat kolo druhé. Opoziční strany nyní hledají kandidáty. Zatím nejseriózn­ějším vyzyvatele­m se zdá být konzervati­vní politička Meral Akșenerová, někdejší ministryně vnitra a šéfka nedávno založené Dobré strany.

Vídeň: Kampaň tu nechceme

Stejně jako při loňském referendu, Erdogan i nyní spoléhá na po- četné hlasy krajanů v cizině. Podle tureckého ministerst­va zahraničí jich žije v zahraničí přes šest milionů, z toho 5,5 milionu v západní Evropě. V loňském referendu o posílení prezidents­kých pravomocí to byly právě hlasy diaspory, které rozhodly o Erdoganově těsném vítězství. Prezident ale tehdy narazil při snaze u krajanů osobně agitovat. Německo, Rakousko či Nizozemsko, kde žijí početné turecké menšiny, loni nepovolily představit­elům Ankary na svých územích vést volební kampaň. Totéž avizovaly i nyní.

„Turecká volební kampaň není v Rakousku vítaná a nepovolíme ji,“avizoval na tiskové konferenci krátce po vypsání tureckých voleb na konec června rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Navzdory tomu se Erdogan předvolebn­ího shromážděn­í na evropské půdě podle všeho přece jen dočká. Poté, co mu stopku znovu vystavily západoevro­pské státy, chystá turecká vládní strana AKP velkou akci na 20. května v bosenské metropoli Sarajevu. Jako první o tom informoval minulý týden provládní list Yeni Safak. Do Bosny, rozštěpené i 22 let po konci krvavé občanské války podél etnických linií, se podle pořadatelů chystá asi deset tisíc etnických Turků z celé Evropy. Ankara v Bosně, kde muslimové tvoří přes polovinu obyvatel, navazuje na dědictví někdejší osmanské nadvlády na Balkáně a v posledních letech výrazně posiluje svůj vliv. Politicky i ekonomicky.

 ?? Na prvním předvolebn­ím shromážděn­í v Izmiru Erdogana přivítalo několik tisíc podporovat­elů. FOTO REUTERS ?? Mezi svými.
Na prvním předvolebn­ím shromážděn­í v Izmiru Erdogana přivítalo několik tisíc podporovat­elů. FOTO REUTERS Mezi svými.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia