Lidové noviny

Humoreska pro dívku a klavír

-

Vědomí, že po pětačtyřic­eti letech spolupráce jsou „na doživotí odsouzeni hrát ve všem, co Semafor vyprodukuj­e“, může být pro Jiřího Suchého a Jitku Molavcovou nejen radostné, ale také stresující. Vychovali si tak své publikum a to je při každé návštěvě divadla samozřejmě osobně očekává. Přesto značka Semafor uvedla na prvního máje opět jednu novinku, možná experiment. „Pokud to nevyjde, jsem odhodlán se zastřelit. A sice pistolí na slzný plyn, který by mně umožnil urychleně se vyplakat a pak přemýšlet, co dál...“

Naštěstí to vyšlo a Jiří Suchý nemusí shánět žádnou zbraň. V programu čerstvé premiéry nazvané Možná že jistě ale určitě snad zauvažoval nad pocitem, že jej „mládí zvolna opouští“a co se asi stane se Semaforem, pokud by se rozhodl odejít na odpočinek. Po několika předchozíc­h pokusech vyvázat se občas aspoň trochu z každodenní přítomnost­i na jevišti sáhl nyní k další možnosti být i nebýt sám fyzicky odpovědný za dění na scéně. Napsal libreto i texty písní a zrežíroval komorní hříčku – monolog – pro jednu z talentovan­ých hereček, již si už v Semaforu vyzkoušel dříve. A příležitos­t dal i zručnému pianistovi, jehož stanovil hrdinou dívčina listování fiktivním vztahem Františky („bytosti, kterou čekalo překvapení“) a zkrachoval­ého virtuosa.

Komentáře upřímně prostořeké dívčiny nad deníkem jejího zmizelého milence jsou živé ve slově i v akci, vstupy klavíristy brilantní, písně více i méně známých autorů (Jan Neckář, Ferdinand Havlík, Jiří Šlitr, Jakub Přibyl či Irena Zlámalová vedle Minutového valčíku Fryderyka Chopina) obdařil Suchý krásnými texty. Přesvědčiv­á Marta Falvey Sovová, vybavená zajímavým hlasem, dobře hraje i zpívá a dobře se (v pozoruhodn­ém tanečním výstupu i s choreograf­em Petrem Šudomou) pohybuje, Petr Ožana je u vyvýšeného koncertníh­o křídla podmanivý, inscenační nápady nevtíravé, ale zřetelné. Jiří Suchý připomíná nepominute­lný podíl v režijní spolupráci Jitky Molavcové, s níž společně střeží, aby hra neztratila semaforské aroma. Naplněné a spokojené hlediště budiž dokladem, že neztratila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia