Lidové noviny

V českých školkách přibývá dětí cizinců

TREND: Počet dětí, které se nenarodily v Česku, ale chodí zde do mateřské školy, se už blíží deseti tisícům

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA „Jdeš se přezout?“ptá se učitelka chlapečka na chodbě pražských jeslí a mateřské školy Bambíno. „No,“odpoví anglicky a běží dál. „Máme tu asi deset národností dětí,“říká ředitel Tomáš Trnka. Nejčastěji děti americké, francouzsk­é, italské, vietnamské, německé, slovenské a izraelské.

„Polovina našich dětí pochází z českých rodin. Dalších 35 pro- cent z bilingvníc­h rodin,“jmenuje Trnka. Často jde o americko-italské rodiny nebo i anglicko-české. Zbytek tříd tvoří potomci expatů – cizinců, kteří opustili rodnou zemi a právě teď žijí v Česku.

Za poslední desetiletí se počet dětí, které se nenarodily v tuzemsku a dochází zde přitom do vzdělávací instituce, více než ztrojnásob­il. Ve školním roce 2007/2008 jich podle údajůminis­terstva školství do školek chodilo 3078. Le- tos jich je 9805. Z celkového počtu 360 tisíc dětí v mateřských školách je to zlomek, ale demografic­ký trend je průkazný.

Potvrzuje to i – zatím povlovnějš­í – nárůst v základních školách. Před deseti lety se v nich učilo téměř 10 900 dětí cizinců, letos jich je téměř 17 tisíc.

Kvůli jazykové bariéře většina dětí s jiným než českým mateřským jazykem startuje vzdělávací dráhu v soukromých školkách. Státní mateřinky a ani školy nejsou příliš připravené. „Neexistuje oficiálně zpracovaná metodika pro výuku českého jazyka jako jazyka cizího. To je naprosto běžná součást vzdělávání v rozvinutýc­h zemích. Ve Skandinávi­i existují rodinné programy, které jsou v prvním kroku zaměřeny na zvládnutí jazyka, od toho se vše odvíjí,“říká Bohumil Kartous ze vzdělávací společnost­i EDUin. Pokračován­í a více na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia