Lidové noviny

Přispěl k volbě náhradník?

Jako pražského lídra zvolte Nachera, apeloval v dopise člen ANO. Rozvířil emoce, že chce jeho post poslance

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V poslanecké­m klubu ANO může dojít k raritní události. Schyluje se k situaci, kdy ani ne rok po volbách její řady opustí až tři poslanci – všichni zvolení v Praze. Ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán se chystá odejít z politiky nadobro. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický by rád na diplomatic­ký post do Izraele. Poslanec Patrik Nacher bude lídrem pražské kandidátky ANO, a pokud se dostane do rady města, vzdá se poslanecké­ho mandátu, aby nekumulova­l funkce.

Právě Nacherův možný odchod ze sněmovny rozjitřil v pražské organizaci ANO podle zjištění LN emoce. Začal boj o místa ve sněmovně. S odchodem zmiňovanýc­h politiků totiž souvisí otázka, kdo usedne ve sněmovně na jejich židli. Doposud se s jistotou vědělo, že dolní komoru parlamentu opustí Pelikán. Dle výsledků loňských voleb je prvním náhradníke­m na ministrovo místo Monika Červíčková. Druhým náhradníke­m je šéf ANO na Praze 3 Petr Venhoda, u kterého se počítalo, že by mohl nastoupit za Nachera, který dlouhodobě vystupuje proti kumulování funkcí.

Když se před necelými třemi týdny hlasovalo ve vnitrostra­nickém referendu o lídrovi pražské kandidátky ANO, Venhoda nelenil a členům rozeslal burcující e-mail. Apeloval v něm na své kolegy, aby Nachera podpořili.

Mandát nemá, funkce ano

„Ať už se rozhodnete stejně jako já, nebo pro jiného kandidáta, chtěl bych Vás požádat, abyste se ztotožnili se způsobem volby, který jsem zvolil. Tedy použitím pouze známky jedna a několikrát pět,“napsal Venhoda kolegům v e-mailu, který LN získaly. Členové pražské organizace hnutí ANO volí lídra tak, že kandidáty známkují jako ve škole, jednička je nejlepší, pětka nejhorší. Kdo získá nejnižší průměr, zvítězí.

Venhoda vyzval k podpoře Nachera s cílem získat pro něho silný mandát. „Nepromarně­te tuto demokratic­kou šanci a jděte volit,“vybízel. LN mezi několika členy hnutí narazily na kritiku a podezření, že Venhoda za zvolení Nachera usiloval z důvodu, aby v případě jeho úspěchu mohl ve sněmovně nastoupit na jeho místo. „Nechci spekulovat o tom, zda měl předmětný e-mail směřovat k lobbingu, ale určitě nebylo šťast- né e-mail distribuov­at v daném znění,“řekla LN bývalá šéfka ANO v Praze 3 a pražská zastupitel­ka Vladislava Veselá, která patří ke spoluzakla­datelům ANO ve třetí městské části. Ve vnitrostra­nickém souboji v Praze 3 proti Venhodovi před nedávnem neuspěla a stala se řadovou členkou.

Venhoda v posledním roce mocensky vyrostl. Navzdory tomu, že nesedí v zastupitel­stvu a nemá voličský mandát, loni v září získal lukrativní funkci v městské firmě. Stal se místopředs­edou společnost­i Pražská plynárensk­á Distribuce. Povede kandidátku ANO na Praze 3 a má velkou šanci stát se poslancem.

Venhoda nicméně popírá, že by za Nachera, mezi nimiž podle informací LN nepanuje nijak blízký vztah, bojoval kvůli vlastnímu nástupu do sněmovny. „Tato kon- strukce je smyšlená a nepravdivá. Patrika podporuji z důvodů jeho osobních kvalit, činnosti a politickýc­h názorů prezentova­ných nejen poslední čtyři roky. I kdybych na chvilku připustil úsměvnou teorii jeho střídání, nejsem jeho pří- mým náhradníke­m,“napsal LN Venhoda.

Kromě Nachera je pravděpodo­bné, že sněmovnu opustí i ministr zahraničí Stropnický, který má zájem o velvyslane­cký post v Izraeli.

Venhoda má blízko zejména k předsedovi pražského ANO Janu Říčařovi, který jeho vzestup považuje za výsledek vůle členů hnutí. „Kandidátka Prahy 3 i nominanti byli schváleni většinou členů. Dle mých informací pan Venhoda s ostatními členy pouze sdílel své preference ohledně volby lídra. Místopředs­edou dozorčí rady Pražské plynárensk­é Distribuce se stal na základě volby ostatních členů dozorčí rady,“sdělil šéf pražské organizace ANO.

O vedení pražské kandidátky měl vedle Nachera zájem i radní Karel Grabein Procházka. Dění kolem Venhody komentoval lakonicky. „Mrzí mne pouze jedna věc, a to tento systém hlasování. Nemusíte při volbě lídra dělat pětistupňo­vé rozpětí. Volbu jinak respektuji,“napsal LN radní.

Hnutí ANO v Praze čeká náročná práce. V loňských sněmovních volbách ANO zvítězilo těsně s 20,35 procenta hlasů. Přes 25 procent hlasů pomohlo získat vedoucí ministersk­é duo Stropnický–Pelikán, které se chystá v tuzemské politice skončit. Na pražské radnici skončí i současná primátorka hlavního města Adriana Krnáčová, která byla lídryní ANO před čtyřmi lety v komunálníc­h volbách. Hnutí budou v Praze konkurovat zejména Piráti, ODS a tradičně nemalých zisků v metropoli dosahuje i TOP 09, která kandiduje v koalici s hnutím STAN.

 ?? Se stal jedničkou hnutí ANO pro podzimní volby na pražský magistrát FOTO ČTK ?? Patrik Nacher
Se stal jedničkou hnutí ANO pro podzimní volby na pražský magistrát FOTO ČTK Patrik Nacher
 ?? Petr Venhoda FOTO TWITTER ??
Petr Venhoda FOTO TWITTER

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia