Lidové noviny

Čapí hnízdo: žalobce vytkl policii chyby

-

PRAHA Přestože státní zástupce Jaroslav Šaroch začátkem května ponechal v běhu trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a šesti dalších obviněných za údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo, podle deníku Právo ve svém rozhodnutí naznačil, že se situace ještě může razantně změnit. „Závěr policie o tom, že skutek, pro který je trestní stíhání zahajováno, byl spáchán obviněným, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný,“stojí podle deníku v dokumentu, kterým Šaroch zamítl stížnosti Babiše, jeho dětí z prvního manželství, manželky Moniky, švagra Martina Herodese a dvou někdejších manažerů firmy Farma Čapí hnízdo – Jany Mayerové a Josefa Nenadála. Poslední dva zmiňovaní jsou podepsáni pod žádostí z roku 2008 o evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun.

Dosud nepublikov­ané rozhodnutí Městského státního zastupitel­ství v Praze podle Práva obsahuje také kritiku směrem k důkazům, které doposud shromáždil vyšetřovat­el Pavel Nevtípil. Podle žalobce Šarocha nelze vyloučit, že v budoucnu bude zastaveno trestní stíhání i dalších obviněných, neopatří-li policie další důkazy, jimiž by svá tvrzení dostatečně podpořila.

Úkoly pro policii

Jaroslav Šaroch také podle informací deníku Právo konkrétně zaúkoloval policisty pražské hospodářsk­é kriminálky, aby vyřešili zásadní rozpory v posudcích znalců na ekonomiku. Zatímco z policejníh­o dokumentu plyne, že Babiš měl organizova­t dotační podvod a zbylí obvinění mu měli pomáhat, posudek obhajoby v dotačním procesu žádnou nezákonnos­t neshledal. Žalobce Šaroch údajně fakticky nařídil kriminalis­tům, aby si vyžádali od jimi přizvaného znalce doplnění jeho posudku a naopak aby se podrobně vyjádřil k oponentní expertize. Usnesení o zahájení trestního stíhání podle žalobce vykazuje některé vady, které obvinění správně vytýkají, podle žalobce Šarocha je však možné je ještě zhojit v průběhu vyšetřován­í.

Právo uvedlo, že policie započala výslechy, ale musela změnit plány, neboť Šaroch zrušil stíhání Jaroslava Faltýnka (ANO) a dalších tří exmanažerů, v případu zůstávají jen jako svědci.

Po ukončení vyšetřován­í bude žalobce rozhodovat, zda podá obžalobu. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia