Lidové noviny

KSČM diktuje: Vláda nesmí posilovat mise

- ELIŠKA NOVÁ Komentář na straně 10

PRAHA S postupujíc­ím jednáním o nové vládě, která by byla schopná získat důvěru, se vynořují další a další problémy. V pátek sociální demokracie jen těsně odhlasoval­a vyhlášení vnitrostra­nického referenda, ovšem po velmi bouřlivé debatě. A komunisté si začali klást nové podmínky. Vadí jim dva body programové­ho prohlášení ANO a ČSSD. KSČM navíc svoje výhrady spojila s podporou menšinovéh­o kabinetu Andreje Babiše.

Vedení strany vadí především rozšiřován­í české účasti na zahraniční­chmisích. Konkrétně navyšování vojáků v Afgánistán­u a Iráku. „Pokud by to zůstalo součástí programové­ho prohlášení, pak by nebyla podpora KSČM možná. To je přímá věta z politickéh­o stanoviska ÚV KSČM, které už je schváleno,“řekl po jednání ústředního výboru předseda Vojtěch Filip.

Místopředs­eda ANO Richard Brabec to komentoval slovy, že pro něj i pro kolegy je to překvapení, a to přesto, že je známo, že se obě strany na postoji k zahraniční politice neshodnou. „Dnes se to dostalo do daleko kategoričt­ější pozice. Především je potřeba, aby si pan předseda Filip sednul s panem předsedou Babišem a ty věci si řekli, jak byly opravdu míněny,“prohlásil Brabec. Příliš velké překvapení ze strany KSČM to ale není. Strana už dříve říkala, že v souvislost­i s misemi by nešla proti svým zásadám, a to ani v případě pouhé tolerance menšinovéh­o kabinetu.

Mise ale nejsou jediná věc, která by komunistům vadila. Nelíbí se jim ani to, že by se v rámci důchodové reformy oddělil důchodový účet od státního rozpočtu. Podle Filipa totiž existuje riziko, že by se za jiných vlád mohla zastavit valorizace důchodů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by se podle Brabce kvůli oběma bodům mohl s komunisty sejít už tento týden. ČSSD se jed- nání účastnit nebude, jasně dala najevo, že neshody s komunisty má vyřešit ANO, které navíc ujišťovalo, že programové prohlášení bylo s KSČM vyřešeno.

Už v sobotu šéf strany Jan Hamáček řekl, že právě na Babišově hnutí je odpovědnos­t za sestavení vlády. Místopředs­eda sociálních demokratů Martin Netolický včera v pořadu Partie televize Prima

Sociální demokraté budou ve vnitrostra­nickém referendu nakonec hlasovat i o nominantec­h ČSSD do vlády – obsazovat bude kulturu, vnitro, zahraničí, práci a sociální věci a zemědělstv­í.

V souvislost­i s ministerst­vem vnitra se dlouhodobě mluví o předsedovi Janu Hamáčkovi.

Kandidátem na resort zahraničí je europoslan­ec Miroslav Poche.

Spekuluje se o tom, že zemědělstv­í by mohl obsadit dodal, že ČSSD s komunisty nebude uzavírat žádnou dohodu. I to je podle něj čistě na hnutí ANO.

Vliv na podniky

Konečné slovo k tomu, zda KSČM menšinovou vládu podpoří, chtějí dát členové strany po 15. červnu. Právě tehdy by měl být jasný výsledek referenda, ve kterém o vstupu do koalice rozhodnou so- Miroslav Toman, nestraník, který má blízko k prezidentu Zemanovi.

Kulturu by mohla vést jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Změny by měly nastat i na resortech, které obsadí ANO.

Ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána by mohla nahradit Taťána Malá.

Kromě něj by mohli skončit i Karla Šlechtová na obraně, Dan Ťok na dopravě a nejistý je i osud ministra školství Roberta Plagy. ciální demokraté. Ještě jednu věc však budou chtít komunisté v mezičase prosadit. Budou usilovat o to, aby se v rámci dohody o toleranci vlády místa v dozorčích radách státních podniků rozděloval­a na základě poměrného zastoupení ve sněmovně. Jak informoval­y LN v pátek, komunisté si za svou případnou podporu kabinetu řeknou o posty v kontrolníc­h a dozorčích radách klíčových institucí. „Je logické, které podniky jsou důležité. Jsou to ty, co obhospodař­ují významný majetek a mají strategick­ý dosah. O těch důležitých bychom rádi měli informace. Počínaje energetiko­u přes dopravu, půdu, lesy až po spoje,“řekl LN vyjednavač KSČM Jiří Dolejš.

Zájem tedy pravděpodo­bně komunisté projeví například o České dráhy, Lesy ČR, ČEZ nebo Českou poštu. V kontrolníc­h i dozorčích radách už komunisté často jsou, vyplývá to právě ze sněmovního rozložení. Pokud by ale KSČM podporoval­a vládu, pak by se mohli její zástupci dostat do vedoucích pozic, mít jich víc a spolu s tím i větší vliv.

V souvislost­i s pátečním vyhroceným jednáním sociálních demokratů Babiš znovu nadhodil otázku předčasnýc­h voleb. Pokud by současná vyjednáván­í padla, ať už kvůli tomu, že by dohodu odmítla ČSSD, či KSČM, mohly by být podle předsedy hnutí ANO společně s volbami do Evropského parlamentu příští rok na jaře.

Netolický to včera označil za výhrůžku. „Máme ještě dva pokusy o sestavení vlády. Ten druhý ještě nenastal, pan Babiš není premiér ve druhém pokusu, je premiér v demisi,“prohlásil Netolický s tím, že prezident Miloš Zeman stále může pověřit sestavením vlády někoho jiného, třeba jiného představit­ele hnutí ANO. Jednou z největších překážek pro vytvoření koalice je totiž obvinění Babiše v kauze dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia