Lidové noviny

V českých školkách přibývá dětí cizinců

-

Povinnost zapojit se v Česku do vzdělávání splňuje stále více dětí cizí národnosti. Týká se to rodin občanů EU, dětí cizinců s oprávněným pobytem nad 90 dní i dětí žadatelů o azyl. „Je zřejmé, že s ohledem na populační situaci bude počet dětí s odlišným mateřským jazykem v českých školách narůstat,“poznamenáv­á Bohumil Kartous ze společnost­i EDUin.

V tuzemsku totiž žije čím dál více dospělých cizinců s trvalým pobytem. Podle údajů ředitelstv­í služby cizinecké policie pobýva- lo ke konci roku 2016 legálně na území Česka přes 496 tisíc cizinců, z toho více než polovina s trvalým pobytem. „Roste i podíl cizinců na celkové populaci Česka. V roce 2016 dosáhl 4,5 procenta a v mezinárodn­ím srovnání tak zařadil ČR na 19. místo v rámci zemí EU28,“říká Jarmila Marešová z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitos­tí Českého statistick­ého úřadu. Nejvíce zde žije Ukrajinců, Slováků a Vietnamců.

„Soužití malých dětí různých národností vedle sebe je naprosto přirozená věc. Neřeší, zda je ně- kdo z Čech, Ameriky, Británie, Afriky, nebo Indie. Pro ně je důležité, že se dorozumí a dokážou spolu navázat i přes jazykovou bariéru pevná přátelství,“popisuje své zkušeností ředitel soukromé školky a jeslí Bambíno Tomáš Trnka.

Cizí jazyk jako hra

Podle ministerst­va školství jsou na tom mladší děti-cizinci lépe než ty starší. „Malé děti nevnímají cizí jazyk jako cizí. Učí se jej stejně jako jazyk rodný, je to pro ně hra, ne učení. Sledují melodii, rytmus, učí se odposleche­m, metodou pokus-omyl,“říká mluvčí ministerst­va školství Jarmila Balážová.

Resort proto doporučuje začlenit tyto děti do české mateřské školy. „Je možné na základě doporučení školského poradenské­ho zařízení získat adekvátní podpůrná opatření,“připomíná mluvčí.

Když už je dítě školního věku, má nárok na bezplatnou přípravu do základního vzdělávání, kterou zajišťuje škola ve spolupráci s krajským úřadem. Ta zahrnuje výuku českého jazyka.

I když je podle školského zákona vyučovacím jazykem čeština, existují výjimky. Národnostn­í menšiny v rámci nároku na sebeurčení mají právo se v tuzemsku učit ve svém rodném jazyce.

Podle dostupných informací této možnosti ale zatím využívají pouze Poláci v Moravskosl­ezském kraji.

Ve státních školkách se proto cizí jazyk ozývá spíše formou dobrovolný­ch kroužků. Podle informací České školní inspekce vloni systematic­ky seznamoval­o děti s nějakým cizím jazykem 54 procent mateřských škol. Ve dvou třetinách formou zájmového kroužku, třetina zahrnuje cizí jazyk do vzdělávací­ho programu. V 95 procentech případů jde o angličtinu.

Od příštího školního roku by měl alespoň školákům nad 6 let usnadnit nástup do lavice takzvaný adaptační koordináto­r. Tuto službu připravuje Národní institut dalšího vzdělávání. „Bude určen pro žáky-cizince, kteří poprvé nastoupí do základního vzdělávání v Česku a mají jazykovou či kulturní bariéru, která jim výrazně ztěžuje hladké zapojení do výuky v českém jazyce,“vysvětluje Balážová. Rodina takového školáka navíc dostane k ruce tlumočníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia