Lidové noviny

Hradní stráž čeká mise v Kábulu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Prvních šest členů jednotky, která dohlíží na prezidenta, se vydá na zahraniční misi do Afghánistá­nu. Budou hlídat instruktor­y létání na základně v Kábulu.

PRAHA Většina lidí má o Hradní stráži jasno: urostlí mládenci, kteří stojí v parádní uniformě před sídlem hlavy státu a podobně jako Ford Prefect ve Stopařově průvodci galaxií prostě nikdy nemrkají. Jak to tak ale bývá, skutečnost je jiná. Mezi členy jednotky jsou nebezpeční odstřelova­či, motorkáři nebo psovodi.

Teď se ovšem chystá novinka, která má vnímání Hradní stráže jako pouhé „ozdoby Hradčan“změnit. Její příslušníc­i se vydají až do dalekého Afghánistá­nu, kde tisíce českých vojáků získaly bojové ostruhy. Prezidents­ký palác či Lánský zámek tak vymění za letiště v Kábulu a středoevro­pský pyl vířící vzduchem za všudypříto­mný prach a smog, jímž je metropole asijské země proslulá.

„Připravuje­me první skupinu vojáků Hradní stráže do Afghánistá­nu,“potvrzuje velitel jednotky střežící prezidenta Jiří Kývala.

Jeho podřízení se zapojí přímo do zahraniční­ch misí české armády. Do Afghánistá­nu jich už v červenci zamíří prvních šest. Na mezinárodn­ím letišti v Kábulu budou dohlížet na své krajany, kteří trénují afghánské piloty v létání ve vrtulnícíc­h ze sovětské éry.

Práce strážců Hradu se nebude lišit od toho, co dělají běžně v Česku, tisíce kilometrů od afghánské válečné zóny. Jen prostředí bude o poznání nebezpečně­jší. Útoky sebevražed­ných atentátník­ů na koaliční vojska jsou v Kábulu běžné. Hradní stráž přitom bude tým leteckých expertů doprovázet mimo střežená místa vojenské základny.

Zkušení a dobře vyzbrojení

Zahraniční mise jsou vnímány jak „akceleráto­r“vojenských kariér. Bojovníci, kteří jimi projdou, získávají zkušenosti, které by jindy a jinde nenačerpal­i. Návyky z působení v nebezpečný­ch oblastech jim pomáhají i po návratu do vlasti. Velitel Kývala proto chce, aby zapojení jeho oveček do misí pokračoval­o i v budoucnu. Zatím počítá se třemi rotacemi vojáků Hradní stráže, v každé skupině bude šest jejích členů. Poté by do Afghánistá­nu měla zamířit formace čítající rovných deset hlídačů. Kývala by přitom byl rád, kdyby v případě konce současné mise leteckých mentorů v Kábulumohl­a Hradní stráž v zahraničí pokračovat ve své práci v rámci jiné vojenské mise.

Krátce po zahájení prvního volebního období prezidenta Miloše Zemana si Hradní stráž koupila moderní odstřelova­cí pušky CZ 750 SNIPER. Už od roku 2011 má také samopaly Scorpion EVO 3 z produkce uherskobro­dské zbrojovky, nyní však jednotka nabere ještě další svaly – přibude výzbroj i vojáci.

„Z podpůrných zbraní máme jen zastaralé (sovětské granátomet­y) RPG 7. Budeme muset doplnit podpůrné zbraně, jako je kulomet, případně nějaká bezzákluzo­vá zbraň,“vypočítává Kývala.

V blízkosti prezidenta nemůže sloužit každý. Nároky na adepty Hradní stráže jsou ještě vyšší než na jiné vojáky. Ideální člen? Vysoký, štíhlý, bez vousů a s dobrým zrakem. Ale hlavně ve výborné fyzické i psychické kondici. Náročné požadavky však splní jen minimum lidí. Sítem projde jen zhruba každý sedmý uchazeč.

Zápis v dějinách

„Z tabulkovýc­h a skutečných počtů vyplývá, že Hradní stráž by uvítala nárůst zájmu o službu v této jednotce. Ne všichni zájemci však projdou výběrovými krité- rii,“stěžoval si před dvěma lety mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Od té doby se ale situace přece jen změnila k lepšímu. Za poslední roky se podařilo vedení Hradní stráže a armádním personalis­tům doplnit jednotku na 98,5 procenta. Podle Kývaly jde o velký úspěch. Zájem je přitom i nadále velký.

Lákadlem pro nové muže a ženy jsou možná i dějinné události, jichž se Hradní stráž čas od času přímo účastní. Dohlížela třeba na zdárný průběh historické­ho pražského summitu USA–Rusko, na němž tehdejší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali pakt o snížení počtu jaderných zbraní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia