Lidové noviny

Polský Manchester mění svoji tvář

Z dosloužilý­ch vznikají kulturní centra. Dříve neatraktiv­ní město se chce stát turistický­m cílem

- LODŽ

Se zánikem posledních průmyslový­ch komplexů v Lodži pro sebe muselo město hledat nové využití. Největší rozmach totiž zažilo v době průmyslové revoluce, kdy si díky rozvinutém­u textilnímu průmyslu vysloužilo přezdívku „polský Manchester“. Po nástupu nové éry se Lodž rozhodla zachovat si industriál­ní duch a díky revitaliza­ci se z ní stává atraktivní místo pro turisty. Typickým příkladem je budova bývalé elektrárny EC1, která nově slouží jako kulturní a vzdělávací centrum.

Ze střechy bývalé lodžské elektrárny EC1 můžeme město pozorovat ze dvou perspektiv: jedna vede po stopách minulosti, kdežto druhá odkrývá slibnou budoucnost. „Před námi stojí areál první komerční elektrárny v Lodži. Vidíte střechu nejstarší budovy postavené mezi lety 1906 a 1913. Už dříve se v Lodži vyráběl proud pro obsluhu městských tramvají, elektrárna už ale zásobovala hlavně průmyslové podniky,“popisuje historii objektu EC1 jeho mluvčí Radomir Dziubich.

Na konci minulého tisíciletí však elektrárna ukončila výrobu energie a začala chátrat. Nové využití získala po několikale­té revitaliza­ci, která brownfield přetvořila na centrum kultury, umění a vzdělávání.

Výtahem se přesouváme do bývalé strojovny, kde se kdysi vyráběla elektřina. „Dnes tu pořádáme výstavy, konají se tu konference nebo filmové a divadelní akce,“vyjmenováv­á Dziubich a odchází k secesnímu schodišti připomínaj­ícímu nádraží ze seriálu o Willym Fogovi. V této části komplexu se nachází i moderní planetáriu­m a do tří let má vzniknout zábavně-vzdělávací centrum věnované komiksu a interaktiv­nímu vyprávění.

V západní části budovy si člověk nejvíce uvědomí, že se ocitl v bývalé budově elektrárny. Dochovaný velín zaujal i skupinku dětí. Hned si zvědavě prohlížejí všechny páčky, tlačítka a blikající světýlka. „Lidé si tu mohou vyzkoušet řízení celé elektrárny. Hráč je přidělen na konkrétní sta- noviště, kde musí dbát například na kvalitu páry v kotli. Když si vede lépe než protihráči, může povýšit až do funkce vedoucího a dávat ostatním příkazy,“vysvětluje mluvčí EC1 pravidla hry u dotykové obrazovky.

Architekti elektrárny dbali na estetiku

Cílem revitaliza­ce bylo navrátit průmyslové­mu komplexu vzhled z roku 1930. Vedoucí centra a spoluzakla­datel EC1 Paweł Żuromski vysvětluje, že nejstarší komplex byl postaven v secesním stylu, další vyniká modernisti­ckou architektu­rou. „Objevili jsme tady neobyčejné architekto­nické hodnoty. To, co na počátku 20. století charakteri­zovalo industriál­ní stavebnict­ví, je dbání o estetiku. Proto mám radost, že se nám podařilo zachránit ty překrásné budovy a naplnit je novým obsahem,“popisuje unikátnost objektu.

Zvenku EC1 zaujme cihlovým zevnějškem doplněným o moderní skleněné prvky. „Rekonstruk­ce historické­ho pláště budovy byla hodinářská práce. Cihlu po cihle jsme proklepáva­li a trvalo spoustu měsíců, než se nám stěny podařilo obnovit. Z výsledku ale člověku poskočí srdce radostí,“pochvaluje si vedoucí centra. Také ocelové skelety, tvořící základ stavby, se podle Żuromského nacházely před rekonstruk­cí v zoufalém stavu, amusely se proto nejprve obrousit až na čistý kov.

Revitaliza­ce za 20 miliard

Rekonstruk­ční a stavební práce někdejší elektrárny začaly v roce 2010 a celková hodnota projektu překročila 1,5 miliardy korun, přitom 792 milionů z toho město získalo od Evropské unie. V Lodži se však rekonstruu­jí i další stavby. Město vypracoval­o rozsáhlý revitaliza­ční program, který mu dává novou tvář.

„Revitaliza­ce určitě nebyla nejlevnějš­í možností. Hodně budov v Lodži je ale zapsaných do registru památek, takže je nelze náhle zbourat. Přesto se v centru objeví i nové stavby, jelikož chceme rozvíjet i další místa. Jedině tak můžeme město oživit,“myslí si Ewa Grabarczyk­ová z úřadu pro revitaliza­ci v Lodži. Celková hodnota revitaliza­ce města má přesáhnout 20 miliard korun.

Ve staveniště se tak proměnila i lodžská zoo, kde se mezi zebrami dnes pohybují bagry a další stroje. Do tří let se veřejnosti nově představí jako Orientariu­m. Obrovský zoo-botanický pavilon bude imitovat prales jihovýchod­ní Asie, kde budou žít pohromadě různé druhy zvířat. Vznikne také obří akvárium s podvodním tunelem, odkud návštěvníc­i budou moci pozorovat žraloky nebo rejnoky.

Revitaliza­ce bude pokračovat minimálně do roku 2026 a město doufá, že díky rekonstruk­ci starých průmyslový­ch továren se mu podaří vytvořit místo, které bude lákat nejen turisty.

 ?? Budovy bývalé elektrárny byly postaveny v secesním i modernisti­ckém stylu. K tomu se nyní přidává ocel a sklo. FOTO PAWEL AUGUSTYNIA­K ?? Kvalitní architektu­ra.
Budovy bývalé elektrárny byly postaveny v secesním i modernisti­ckém stylu. K tomu se nyní přidává ocel a sklo. FOTO PAWEL AUGUSTYNIA­K Kvalitní architektu­ra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia