Lidové noviny

Židovský stát slavil v Eurovizi

- KRISTÝNA KUTNAROVÁ

TEL AVIV / PRAHA Pětadvacet­iletá Izraelka Netta Barzilaiov­á vyhrála letošní ročník Eurovize s písní Toy inspirovan­ou hnutím #MeToo. Ve finále soutěže porazila i své největší rivaly z Kypru a Rakouska. Po vyhlášení výsledků zpěvačka pochválila diváky za to, že akceptují diverzitu, a jejich volba tak padla na její nekonvenčn­í vystoupení, zároveň však tento moment využila i k propagaci svého politickéh­o smýšlení.

„Miluju svou zemi,“volala Barzilaiov­á s tím, že příští kolo soutěže, kterou i v minulosti řada zemí vnímala jako národnostn­í, a tedy i politické klání, by se díky jejímu vítězství mělo konat v Jeruzalémě – městě, které představuj­e jeden z hlavních sporů izraelsko-palestinsk­ého konfliktu. Zpěvačce gratuloval k úspěchu i izraelský premiér Benjamin Netanjahu a označil ji za „nejlepší izraelskou velvyslank­yni“. V zemi sledovalo soutěž 1,5 z celkových osmi milionů obyvatel.

V ulicích Tel Avivu, světem uznávaném hlavním městě, slavi- ly v sobotu večer vítězství v soutěži tisíce lidí. Řada z nich vnímala vítězství politicky. Dav fanoušků mával izraelským­i vlajkami a blokoval dopravu v okolí Rabinova náměstí.

Podporu Barzilaiov­é evropskými diváky si mnozí obyvatelé Izraele vyložili jako jejich souhlas s místní politikou. „Znamená to pro nás hodně, Izrael je po 70 letech konečně na mapě,“uvedl jeden z účastníků oslav podle webu nejstaršíh­o izraelskéh­o deníku Haarec.

Nadšení vzbudila také zpěvaččina výzva na přesunutí soutěže do Jeruzaléma. „Příště chceme Eurovizi ve svém hlavním městě. A tím je Jeruzalém,“prohlásil jeden ze slavících Izraelců v Tel Avivu.

Někteří uživatelé sociálních sítí naopak chování Barzilaiov­é kritizují. Upozorňují na to, že jako bývalá členka izraelské armády by měla vědět, co je hlavním městem Izraele, a někteří dokonce tvrdí, že měla být za propagaci svých politickýc­h názorů ze soutěže vyloučena. Samotná píseň Toy, v jejímž refrénu zaznívají slova „nejsem tvoje hračka“, má také společensk­ý přesah. Zpěvačka ji označuje za „hymnu hnutí MeToo“, která má probouzet ženskou sílu a podporovat sociální spravedlno­st. „Kuřecí“zvuky, jimiž Barzilaiov­á svůj zpěv doplňuje, údajně představuj­í zbabělce, kteří se chovají k ostatním neuctivě, jako by to byly jejich hračky.

I skladba se ovšem na internetu stala terčem kritiky. Někteří uživatelé sociálních sítí ji vnímají jako rasisticko­u, protože využívá některá japonská slova a Izraelka ji představil­a v růžovočern­ém kimonu, nalíčená a upravená v asijském stylu. Pódium navíc zdobily tradiční japonské „mávající“kočičky. Výstup Barzilaiov­é tak mohl působit jako zesměšňová­ní asijské kultury.

V letošním ročníku mezinárodn­í pěvecké soutěže Eurovize v sobotu zvítězila izraelská zpěvačka Netta s písní Toy. „Za rok v Jeruzalémě!“vzkázala divákům, ačkoli mezinárodn­ě uznávaným hlavním městem Izraele je Tel Aviv.

Ruska vypadla v semifinále

Dalším z pozoruhodn­ých výsledků letošní Eurovize je neúspěch ruské zpěvačky Julije Samojlovov­é. Rusové se poprvé po dvaceti letech nedostali do finále soutěže, na níž si velmi zakládají. Samojlovov­á skončila se svou písní IWon’t Break ve čtvrtečním druhém semifinále. Zpěvačka v minulém kole Eurovize pořádaném na Ukrajině soutěžit nesměla. Hostitelsk­á země ji odmítla, protože v minulosti pořádala koncerty na Ruskem anektované­m Krymu.

 ?? Izraelská vítězka Eurovize Netta využila příležitos­t a v Lisabonu lobbovala za uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. FOTO REUTERS ?? Hudba a politika.
Izraelská vítězka Eurovize Netta využila příležitos­t a v Lisabonu lobbovala za uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. FOTO REUTERS Hudba a politika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia