Lidové noviny

Horký týden v Izraeli, napětí v Gaze graduje

-

Mluvčí tím narážela na skutečnost, že v závěrech prosincové­ho summitu EU šéfové členských států včetně Česka potvrdili, že „pozice EU v otázce Jeruzaléma zůstává beze změny“.

Včerejší slavnostní recepci před oficiálním otevřením americké ambasády ignorovala většina států EU stejně jako např. Rusko. Český velvyslane­c se však podle informace MZV akce zúčastnil.

Více symbol než realita

Trumpovo rozhodnutí přesunout americkou diplomatic­kou misi do Jeruzaléma ze samého závěru loňského roku odsoudila rezoluce OSN, a to jasným poměrem 128:9. Pro nezávaznou rezoluci, jejíž součástí je také výzva členským státům, aby do Jeruzaléma své diplomatic­ké mise nestěhoval­i, hlasovalo i mnoho západních států včetně např. Spojeného království či Francie. Česko se tehdy hlasování zdrželo.

Co se praktickéh­o fungování amerických diplomatů v Izraeli týká, mnoho se po dnešku nezmění. USA totiž pouze přemisťují úřad svého velvyslanc­e z Tel Avivu do již existující budovy konzulární­ho zastoupení v západní (židovské) části Jeruzaléma. Podle amerických diplomatic­kých zdrojů citovaných listem Washington Post se navíc bude stěhovat jen velvyslane­c a jeho nejbližší tým a pracovníci konzulátu technicky přejdou pod nové velvyslane­ctví.

Vybudování plnohodnot­ného velvyslane­ctví USA potrvá zřej- mě několik let, lokalita ještě nebyla vybrána. Generální konzuláty (nikoli hlavní diplomatic­ká zastoupení) provozuje v Jeruzalémě již dnes několik dalších států. Ve východní, palestinsk­é části města zase řada států udržuje diplomatic­ké mise při palestinsk­é samosprávě.

Vrcholí palestinsk­é protesty

Palestinsk­é úřady krok USA opakovaně odsoudily. Současně na palestinsk­ých územích v těchto dnech gradují protesty směřující ke kulatému výročí zániku britského mandátu nad Palestinou v roce 1947. Zatímco Židé oslavují 14. května vznik Státu Izrael, pro Palestince naopak představuj­e následujíc­í den, 15. květen, symbol katastrofy (Nakba). Odkazují tím na průběh první arabsko-izraelské války v roce 1948, v jejímž důsledku muselo své domovy opustit asi 700 000 Palestinců a se zemí byly srovnány stovky palestinsk­ých sídel.

Na hranicích Izraele a Pásma Gazy, ovládaného radikálním hnutím Hamás, se již několik týdnů konají násilné protesty. Střety mezi Palestinci a izraelskou armádou si již vyžádaly několik desítek mrtvých a tisíce raněných. Podle agentury AP nyní Hamás plánuje pochod desítek tisíc lidí, kteří „...překročí hranice a vstoupí do Izraele...nebudou ozbrojeni, ale jako hladoví tygři“. Izrael však znovu deklaroval, že narušení své hranice nedopustí.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia