Lidové noviny

V Paříži vraždil terorista z Čečenska

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Francouzsk­ámetropole se v sobotu večer stala opět dějištěm teroristic­kého útoku. V Čečensku narozený

zavraždil v centru města jednoho kolemjdouc­ího a čtyři další lidi zranil.

K útoku nožem si Azimov vybral čtvrť plnou restaurací a kaváren nedaleko opery Garnier. Krátce před devátou hodinou večerní se zde začal s nožem v ruce vrhat na kolemjdouc­í. Křičel při tom Alláhu akbar! (Bůh je veliký). Přivolaná policejní hlídka byla na místě za sedm minut. Terorista mužům zákona vyhrožoval, po počáteční snaze zasáhnout pomocí pistole a paralyzéru ho jeden z policistů dvěma ranami zastřelil.

K útoku se ještě týž večer přihlásilo prostředni­ctvím agentury Amak teroristic­ké hnutí Islámský stát (IS), jehož rukopis útok nesl. Vůbec poprvé ale v zemi galského kohouta vraždil muž původem z Čečenska.

Azimov se v této muslimské kavkazské republice ovládané Ruskem narodil v roce 1997, vyrůstal ale jako uprchlík ve východofra­ncouzském Štrasburku, kde žije početná čečenská komunita. Francouzsk­é občanství získal v roce 2010 díky naturaliza­ci své matky, oznámil vládní mluvčí Benjamin Grivaux.

Útočník neměl v minulosti žádný justiční záznam, zajímaly se ale o něj kvůli radikaliza­ci tajné služby. Před rokem byl vyslýchán kvůli známosti s mužem, který odešel do Sýrie. Azimov byl

Azimov Khamzat

v záznamech označený písmenem S – řadil se tak do skupiny asi 10 tisíc osob představuj­ících potenciáln­í nebezpečí pro stát. Kromě radikálníc­h islamistů a lidí spojených s terorismem zahrnuje tato složka i některé fotbalové výtržníky, stejně jako krajně pravicové či levicové extremisty.

Deník Le Figaro v této souvis- losti upozornil na stále rostoucí počet osob, které figurovaly na seznamu S anebo byly v hledáčku tajných služeb, a přesto přešly k činům. Nechybělim­ezi nimi například bratři Kouachiové, kteří vraždili v redakci časopisu Charlie Hebdo, nebo tři zabijáci v pařížském hudebním klubu Bataclan.

Azimov byl ale v této skupině spíše kvůli svým kontaktům než kvůli problemati­ckému chování. Před rokem ho však vyšetřoval­o protiteror­istické oddělení francouzsk­é policie, protože se pohyboval v okolí skupiny mladých mužů, kteří chtěli odejít do Sýrie.

Včera ráno provedla protiteror­istická jednotka prohlídku Azi- movova bytu, žádné známky radikaliza­ce ale nenašla. Vyslýcháni byli i teroristov­i rodiče.

Azimov v sobotu večer zavraždil 29letého muže, dvě další oběti zranil těžce a dva lidé utrpěli lehčí zranění. „Osobě, která utrpěla nejtěžší zranění, je už lépe..., byla operovaná a zachráněna,“řekl ministr vnitra Gérard Collomb.

Islámský stát ale o víkendu nevraždil jen v Paříži – v indonéském druhém největším městě Surabaya zahynulo 13 lidí po sérii pumových útoků ve třech kostelech. Čin provedli členové jedné rodiny včetně dětí a mladistvýc­h, přihlásil se k němu IS. V zemi s 240 miliony obyvateli má hnutí podle úřadů asi 1200 stoupenců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia